Spar 20% på alle solbriller

Spar 20% på alle solbriller

Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 34 kr - Gratis over 449 kr-
Kontakt os

Sådan designede vi Ryka uret

Smukt ved et tilfælde.

Lad os være ærlige. Ikke alle vores ure ville overleve i naturen. De er lidt ligesom mennesker på den måde - imponerende i sociale omgivelser, men de ville ikke klare sig godt med klatring i Norge. Ryka er ikke dit gennemsnitlige ur. Vi har heller ikke designet det til den gennemsnitlige mand.

Vi har mange fantastiske ure. Med Ryka uret ville vi gøre noget lidt anderledes. Vi ville skabe et ur, der ville overleve næsten alt. Et ur, du kan tage med på mudder løbetur, skylle bagefter, og hvor det ville være så godt som nyt. Et ur, du kan lade gå i arv til dit barnebarn. Vi ønskede at designe et ur så robust, så stærkt og så holdbart, at du kunne køre det over med en lastbil. Misforstå os ikke, du ville stadig smadre uret, men i et splitsekund, før det blev knust, ville du være bare et øjeblik i tvivl. Alle de andre ting nåede vi dog.

Men hvordan griber man det an at designe et ur, der vil tage imod alt, hvad du smider efter det, og stadig være uskadt? Dette er historien om, hvordan vi designede Ryka.

1 Sådan designede vi ryka uret1.1 Det starter med bevægelsen1.2 Gør et ur stort set unedbrydeligt

Det starter med bevægelsen

Et ur er kun så stærkt som dets svageste tandhjul.

Hvad er meningen med at lave et vandtæt og ridsefast ur, hvis minutviseren falder af, når du støder ind i en væg, eller det begynder at køre 26 timer i døgnet, fordi du efterlod det i direkte sollys i et par timer? Urværket er altid det vigtigste træk ved ethvert ur, og enhver anden funktion ville være meningsløs, hvis urværket ikke var nøje udvalgt til de rigtige egenskaber. Mange designere ser ud til at glemme dette.

Til Ryka uret valgte vi den ultra-pålidelige og robuste Miyota Cal. 6S21 kronograf. Det er ikke bare et fantastisk pålideligt stykke japansk ingeniørkunst, men kronograf-funktionen gav os mulighed for at tilføje noget til Rykas design, der stod øverst på vores "mest ønskede ekstramateriale"-liste... et stopur.

Der er mange scenarier i barske situationer, hvor et stopur ville være nyttigt – lige fra estimering af afstanden mellem dig selv og et lynnedslag, til sikker madlavning af vildt i naturen, til at tage tid på dig selv, mens du forbereder til Tour de France... en kronograf forvandler Ryka uret fra en robust accessory til et overlevelsesredskab.

Gør et ur stort set unedbrydeligt

Det er det ikke... men det kunne det lige så godt være.

Når du ser på Ryka uret, holder det i hånden, mærker dets vægt, tror du måske, det kan holde til alt. Juridisk set har vi dog ikke lov til at påstå, at det kan det. Men hvordan gør man noget så lille og kompliceret så hårdt og holdbart?

Udover regelmæssige batteriskift er udskiftning af krystalglasset en af de mest almindelige opgaver, urmagere står over for på daglig basis. De skal dog sjældent skifte safirglas.

Safirglas

Vi har vidst, hvordan man laver syntetiske diamanter siden 1879. Den første rubin, der blev udviklet i et laboratorium, blev lavet i 1902 og safir fulgte kort tid efter i 1909. Ædelstene er meget hårdere end glas.

Hårdhed bestemmer, hvor let en overflade er at skade og ridse, og den måles ved hjælp af Vickers-skalaen (HV).

  • 10000HV diamant – det hårdeste materiale, man kender til.
  • 2200HV safirglas – det hårdeste materiale, der bruges til fremstilling af ur-krystaller.
  • 800HV hærdet mineralglas – den mest almindelige type glas, der bruges til ur-krystaller.
  • 500HV hesalit glas – mest brugt i ældre, billigere kvarts- og digitale ure.
  • 30-80HV jern – til konteksten.

Ryka uret har et kuppelformet safirglas, og du vil blive udfordret i at finde stærkere, mere holdbare urkrystaller. Fladt safirglas er forholdsvis let at lave, men kuppelformet - og endda i dobbelt lag - er meget mere komplekst og derfor også dyrt. Kuppelformen gør dog krystallen strukturelt stærkere, så den kan klare større tryk (f.eks. under dykning) eller absorberer stød bedre (f.eks. når du laver mandige ting med dine mandige mandehænder).

En kuppelform på den ene side vil snyde øjet, hvilket gør det svært at læse undtagen fra en bestemt vinkel. Men med en kuppel på begge sider er dette intet problem. Anti-reflekterende belægning tilføjes derefter for at afhjælpe genskær.

Urkassen

Urets udtryk udadtil er det, man ser, men urkassen er den, du manipulerer. Det var vigtigt for os, at uret var let læseligt under alle forhold, hvad enten det var 100m under vandet eller 8000m over havets overflade. Derfor valgte vi det klassiske dykkerur med tykke visere og stærke accenter med schweizisk lumen til lys nattelæsning.

Kransen er ru, og ligeledes er knapperne og kronen det også. Dette er for at give dig fuld funktionalitet af uret uden at tage handskerne af. Stå på snowboard med Ryka uret spændt udenpå din handske, og tag tid på dig selv fra toppen af bakken ned til bunden. Urets bagside og krone er begge skruet på frem for at blive presset på for ekstra holdbarhed og fasthed.

PVD belægning

Besøg dit lokale byggemarked og kig efter et stålbor. Nogle af de dyrere vil have en gylden tone. Det er titaniumnitrid, og det er placeret der for at beskytte boret mod det, det borer i – altså andet stål.

Processen med PVD-belægning af stål involverer opvarmning af titaniumnitrid til dets plasmatilstand, hvor det smeltes direkte på genstanden inde i et vakuumkammer. Sammenlignet med de fleste overfladebehandlinger er det miljøvenligt. Ingen bassiner fyldt med kemikalier, som smykket dyppes i, og ingen malingrester, der siver ud i vores vandforsyning.

Denne proces reducerer friktionen og gør boret hårdere og mere holdbart. Og hvis PVD-belægning ikke krakelerer af et stålbor, der er på vej gennem solidt stål, kommer den ikke til at krakelere på dit ur. Ved at tilføje små mængder pigment til blandingen har vi mulighed for at lave rosaguld og sølvfarver, såvel som regnbue, blå, sort, kobber, kaffe, metal-grå og andre farver.

Lavere friktion betyder, at genstande, der kommer i kontakt med stålets overflade, er mere tilbøjelige til at glide af i stedet for at efterlade et permanent mærke. Denne kombination af lav friktion, hårdhed og tonet glans gør PVD-belægning perfekt til at skabe holdbare smykker i rustfrit stål og accessories i alle former. Det faktum, at det er langt billigere end ædle metaller, er blot en ekstra bonus.

Remmen

Alt ved Ryka er designet ud fra en prioritering om funktionalitet først. Enkelt-løkke båndet på urets ZULU-rem er ekstremt stærkt, ånder rigtig godt, er lavet af ikke-absorberende nylon og er nem at udskifte – det laver løkker under fjederstængerne på urkassen. Du kan endda smide det i vaskemaskinen sammen med vasketøjet efter et særligt snavset eventyr, mens du giver selve urkassen en grundig skrubning.