Solbriller | Køb 2 og spar 20%

Solbriller | Køb 2 og spar 20%

Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 29 kr - Gratis over 449 kr-
Kontakt os

Manchetknapper – din ultimative guide

Du kommer til at lære alt, der er at vide om manchetknapper; fra materialer og lukkeanordninger til hvordan du matcher dem og bærer dem og alt ind imellem. Det hele tager kun 15 minutter.

Manchetknapper er små dekorative accessories, som bruges til at holde manchetten sammen med. Manchetten er endestykket, der slutter ærmet på en langærmet skjorte af. Om du er på jagt efter dit første par manchetknapper, eller du søger at udvide din kollektion, så får du her en guide, som vil indvie dig i de forskellige typer manchetknapper, materialerne de er lavet i, såvel som hvordan du matcher dem og bærer dem – og alt ind imellem.

1 Manchetknapper – din ultimative guide1.1 Delene på en manchetknap1.2 Manchetknapper – typer1.3 Manchetknapper – råmaterialer1.4 Manchetknapper – dekorative materialer1.5 Sådan isætter du manchetknapper1.6 Typer af manchetter1.7 At matche manchetknapper med resten af dit outfit1.8 Hvornår skal du bære hvad?1.9 Rengøring af manchetknapper1.10 Sådan opbevarer du dine manchetknapper1.11 Din smalltalk version af manchetknappens historie1.12 Spørgsmål og svar

Delene på en manchetknap

Nu bliver vi en smule tekniske. At kende til delene på en manchetknap får dig ikke kun til at lyde sofistikeret til middagsselskaber, det hjælper dig også til at forstå, hvordan manchetknapper virker og bidrager til, at du har styr på looket.

1. Forsiden - Er den øverste del på manchetknappen. Den er tit prydet med et design, en smykkesten eller andet beundringsværdigt materiale.

2. Pinden - er den del, som går igennem manchethullet og som er sat sammen med bagsiden.

3. Bagsiden - er den nederste del af manchetknappen. Den kan ofte drejes 90 grader således, at manchetknappen låses på plads og ikke glider ud af manchethullet.

Nogle typer manchetknapper har hverken bagside eller en lige pind. Det gælder eksempelvis kædemanchetknapper, kuglemanchetknapper og silkemodeller. I stedet udgøres lukkeanordningen af en kæde, en buet pind eller en snor. Den bageste ende af disse manchetknapper har ofte et identisk eller lignende design med det på selve forsiden.

Manchetknapper – typer

Formålet med alle manchetknapper er at lukke og holde sammen på manchetten. Men, ligesom der findes mere end én måde at bære et jakkesæt og brygge en øl på, så har forskellige typer manchetknapper hver deres måde at holde manchetter sammen på.

Lad os tage et kig på, hvad der findes derude og finde frem til alt, du har brug for at vide, for at kunne vælge det rette par manchetknapper.

Hvalmodellen

Kaldes sådan, fordi bagsiden, der holder manchetterne på plads, har form som halen på en hval. Denne type manchetknapper er praktiske og populære.

Isæt hvalmanchetknapper ved at dreje bagsiden, så den står lodret, parallelt med pinden. Før den herefter igennem manchethullerne på dine manchetter. Du låser manchetknappen ved at dreje bagsiden tilbage i horisontal stilling.

 • Almindelige og populær
 • Nem at bruge
 • Billig
 • Holder ikke altid særligt lang tid

Hvalmanchetknapper er et masseproduceret produkt, hvilket gør dem billigere. De er også nemme at bruge, da de er nemme at føre igennem manchethullerne. Problemet med designet er, at afhængigt af kvaliteten og hvor ofte de bruges, så kan slitagen på låsemekanikken gøre, at manchetknappen beskadiges eller går i stykker. Derudover, og i modsætning til andre typer af manchetknapper, så er det mere eller mindre kun forsiden på hvalmanchetknapper, som er er pæn at se på.

Torpedomodellen

Navnet har denne type manchetknap fået, fordi bagsiden på manchetknappen i sin udformning med lidt god vilje godt kan ligne en torpedo.

 • Fordel: almindelig og populær
 • Fordel: nem at bruge
 • Fordel: kke særligt dyr
 • Ulempe: Holder ikke altid særligt længe

Isæt torpedomanchetknapper ved at lade bagsiden hænge lodret, parallelt med pinden. Før den herefter igennem manchethullerne og lås manchetknappen ved at dreje bagsiden tilbage til sin oprindelige position.

Torpedomanchetknapper masseproduceres, hvilket gør dem billige. Men, vedholdende brug og slitage af lukkeanordningen kan beskadige eller ødelægge manchetknappen, afhængigt af hvor ofte de bruges, og hvor godt lavet de er.

Stift-/knappemodellen

Som navnet antyder, så ligner disse typer manchetknapper i deres udformning ofte knapper eller stifter, og de er mindre iøjnefaldende end andre, mere dristigt udseende manchetknappemodeller.

Begge ender af manchetknapperne er præsentabelt pæne.

 • Fordel: klassisk stil
 • Fordel: design i begge ender
 • Fordel: lang levetid
 • Ulempe: Sværere at sætte i

Isæt stift- eller knappemodeller ved at dreje enden/bagsiden til siden, så den står i en vinkel på 90 grader i forhold til manchethullerne. Før knappen igennem og ret herefter op. Lidt ligesom når du knapper en skjorte med en almindelig knap. Fordi de er faste i formen, så holder stift-/knappemodeller ofte længere. For evigt, fristes vi næsten til at sige. Og, fordi begge ender af manchetknapperne er flot udførte, så ser du stilfuld ud, selv når folk kan ane undersiden på dine manchetter. Stift-/knappemodeller har et klassisk udtryk.

Kædemodellen

Kædemanchetknapper er en af de ældste typer manchetknapper. De har eksisteret siden før den industrielle revolution. De laves sædvanligvis med identiske forsider og bagsider med en kæde imellem.

Isæt kædemanchetknapper ved at dreje en af enderne, så den kan føres igennem manchethullerne. Herefter retter du enden op, og dine manchetter er nu knappet.

 • Fordel: traditionel stil
 • Fordel: design i begge ender
 • Ulempe: en smule løse i det
 • Ulempe: svære at stramme

Kæden giver en løsere lukning, og dermed en anderledes stil. Begge ender på manchetknapperne er dekorative.

Kuglemodellen

Bagsiden/enden på disse modeller er en kugle, af en anseelig størrelse, som med en pind eller en kæde er forbundet til den dekorative forside.

Isæt kuglemanchetknappen ved dreje og skubbe den mindre ende igennem manchethullerne, hvorefter du retter manchetknappen op.

 • Fordel: klassisk design
 • Fordel: Uopslidelig – i bogstaveligste forstand
 • Ulempe: ikke nem at isætte

Kuglemanchetknapper har et mere traditionelt design og holder længere, hvilket skyldes, at de ikke har bevægelige dele. De er til gengæld sværere at isætte end andre manchetknappetyper.

Manchetknapper med dobbeltvirkende lås

Disse er måske de mest moderne typer manchetknapper. De lukkes ved hjælp af en innovativ mekanik lig den, der bruges på armbåndsure.

Isæt manchetknapper med dobbeltvirkende lås ved at bukke hængslerne ind. Før herefter knappen igennem manchethullerne. Fold herefter hængslerne ud for at knappe manchetten.

 • Fordel: moderne design
 • Fordel: Sidder godt til
 • Ulempe: Tager lidt tid at lære at bruge dem

Manchetknapper med dobbeltvirkende lås er hurtige og nemme at bruge, når du først har lært, hvordan de virker. Begge ender er identiske og gør derved begge sider af dit ærme spændende at se på. De ser moderne ud, og det er derfor ikke sikkert, at de går an sammen med et mere traditionelt antræk.

Silkemodellen

Er lavet udelukkende af silke og har to identiske knuder i hver sin ende af en snor. Silkemanchetknapper er farverige og livlige at se på, og de er velegnede til uformelle anledninger. Til gengæld går det ikke an at bære dem til meget formelle begivenheder, eller i forretningsøjemed, hvor du gerne vil gøre et godt, professionelt indtryk.

Isæt silkemanchetknapper, ved at skubbe en af knuderne – husk, begge sider/ender er næsten altid ens—igennem dine manchethuller.

 • Fordel: uformelle
 • Fordel: sjove og muntre
 • Fordel: billige
 • Ulempe: holder ikke lang tid

Disse er de billigste og mest uformelle manchetknapper. De holder desværre ikke særligt lang tid, og det går ikke an at bruge dem til gallaarrangementer og andre formelle anledninger. Det er nok heller ikke denne type manchetknapper, som går hen og bliver familiearvestykker.

Manchetknapper – råmaterialer

Ligesom med andre herresmykker og accessories, så laves manchetknapper i mange forskellige materialer.

Lad os tage et kig på de mest almindelige typer materialer. I øvrigt, så kan alle materialerne nedenfor også indgå som en del af forsiden og bagsiden på manchetknapper, der ellers er lavet af andet materiale. Med andre ord, så kan manchetknapper i rustfrit stål have et indlagt mønster i et andet materiale.

Manchetknapper i rustfrit stål

Udover sine åbenlyse—og tiltalende—rustfri egenskaber, så har rustfrit stål en grålig glans, som falder udenfor farvehjulet. Det er derfor nemt at matche rustfrit stål med andre farver, hvilket gør materialet til et ”sikkert” valg.

Afhængigt af designet, så har rustfrit stål et rent, næsten industrielt look. Rustfrit stål udstråler en ingen-fjollen-rundt-jeg-er-her-for-at-få-tingene-gjort attitude. Rustfrit stål er slidstærkt og holder længe. Har du mulighed for det så vælg altid rustfrit stål af typen kirurgisk stål, da det er hypoallergent.

Manchetknapper i titanium

Titanium er super holdbar lige som de mytologiske titaner, det er navngivet efter, og så er det yderst biokompatibelt.

Det er en forholdsvis ny ting at bruge titanium til smykkefremstilling. Derfor forbindes det også med et moderne udtryk, hvilket de fleste designs også reflekterer. Ligesom rustfrit stål og sølv har titanium en neutral, grålig nuance, som ligger udenfor farvehjulet. Det er derfor nemt at matche titanium med andre farver.

Manchetknapper i platin

Platin er et sølvhvidt metal, som ofte bruges til fremstilling af herresmykker. Platin er hyperallergent, og misfarves ikke, ligesom sølv gør.

Det er smukt, når det pudses op og ligesom med andre sølvagtige materialer, så er det nemt at matche platin med andre farver.

Manchetknapper i kobber

Kobber har en dejlig varm farve. Det er mørkere end guld og ser mindre formelt ud. Manchetknapper i kobber er ikke så almindeligt et syn som manchetknapper i guld eller sølv.

Kobbers gulrøde nuance indvirker, at det skal matches i overensstemmelse hermed. Ægte kobber udvikler over tid en patina. Det bliver mørkere og udvikler måske også grønne pletter. Det er med til at give manchetknapper i kobber et specielt vintage udtryk, som, afhængigt af din smag, vil være en fed tilføjelse til dit look.

Manchetknapper i bronze

Selvom om bronze har et mindre rødt skær end kobber, så har det stadig en varm farve. Bronze ligger nuancemæssigt et sted imellem guld og kobber

Bronze udvikler ligesom kobber en patina, og det skal man tage med i sine overvejelser, når man forsøger at matche det med resten af sit outfit.

Manchetknapper i sterlingsølv

Sølv ligner rustfrit stål, men dets glans er en smule varmere. Sølv har eksisteret meget længere end rustfrit stål, og det har altid været forbundet med klasse og god smag.

Sterlingsølv ligger, ligesom mange andre metaller, udenfor farvehjulet. Det er nemt at matche sølv med andre farver, og du bør ikke have problemer med at matche det med dine nuværende skjorter og jakkesæt. Foretræk sterlingsølv fremfor rent sølv. Det skinner mere, det er lysere, stærkere og bevarer sin glans længere.

Manchetknapper i guld

Guld har altid været et tegn på status, velstand og stor anseelse. Og det er da også noget af en statement af bære manchetknapper i guld. Ulig sølv er guld ikke en neutral farve, men er gulligt i farven og skal matches herefter.

Manchetknapper i guld skal bæres, når du ønsker at gøre et stærkt indtryk, som f.eks. til vigtige forretningsmøder, bryllupper eller andre formelle anledninger.

Metallegerede manchetknapper

Metallegerede manchetknapper er lavet a blandingsmetaller, der er poleret op, så de ligner sølv eller rustfrit stål. De kan også være lavet, så de har en guldagtig finish. Metallegerede manchetknapper er billige. Det skyldes, at de masseproduceres og laves af lettilgængelige metaller.

Hvis dit budget ikke rækker til manchetknapper fra den højere ende af prisskalaen, eller hvis du lige er begyndt at bruge manchetknapper, så er de metallegerede modeller et godt sted at starte, inden du for alvor får blod på tanden og skruer op for ambitionerne.

Manchetknapper i silke

Silke er et proteinfiber, der er lavet af bestemte insektlarvers puppehylstre. De kan farves i enhver farve, og egner sig godt til brug ved uformelle lejligheder; på kontoret, eller til arrangementer, hvor du gerne vil se godt ud, men ikke ønsker at udstråle magt eller status.

Silke kan trævle, og holder ikke ligeså længe som nogle af de andre materialer. Til gengæld er det billigt.

Manchetknapper – dekorative materialer

Nu, hvor vi har skrevet om de råmaterialer, manchetknapper laves i, er det tid til, at vi tager et kig på de mest almindelige materialer, der bruges, når forsiden på manchetknapper dekoreres.

Stof

Manchetknapper med stof er enten hvalmodeller eller torpedomodeller med forsiden beklædt med stof.

Stoffet gør, at manchetknapperne har et mere afslappet look, hvilket gør dem velegnede til brug ved uformelle lejligheder.

Emalje og glas

Disse er traditionelt lavet ved i hånden at isætte fint matteret, farvet glas i et præget mønster på manchetknappen. Manchetknappen puttes herefter i ovnen, hvorefter endnu et lag tilføjes. Processen gentages adskillige gange og det hele sluttes af med en polering, som frembringer en meget blank og attraktiv overflade. Eftersom manchetknapper med emalje og glas fås i mange forskellige designs og farvekombinationer, skal de matches enkeltvis, og det er ikke altid, afhængigt af designet, at de egner sig til at blive båret til finere sammenkomster.

Det kræver meget arbejde at lave emalje-manchetknapper i høj kvalitet, hvilket prisen på dem da også reflekterer. Vælg et par, du vil kunne lide – også mange år frem i tiden - og som din søn eller dit barnebarn også ville elske at arve.

Ædelsten og halvædelsten

Alt fra ekstravagante rubiner og smaragder til let tilgængelige halvædelsten kan pryde forsiden på en manchetknap.

Sten har udover deres glans også en farve, og de skal matches herefter. Medmindre du er hertug eller biskop, så bør du sikre dig, at du ved, hvad du gør, når du bærer manchetknapper, der er super bling-bling.

Træ

Træ har en varm, jordnuance, og det indeholder altid et helt unikt åremønster. Manchetknapper i træ eller med træforside er en fantastisk måde at drysse et snert af skovhugger udover ens semiformelle antræk på.

De er også en god måde at vise, at man er på forkant med moden og har personlig stil. Ulig mere klassiske materialer, så er træ på manchetknapper et moderne greb. Når du matcher dem ordenligt, så skaber de en slående, visuel kontrast. Manchetknapper med træ egner sig dog ikke altid til formelle anledninger.

Læder

Læder en maskulin og rå udstråling, og brugen af det er en god måde at udtrykke din personlige stil på.

Ligesom træ har læder et moderne udtryk og er eminent, til når du på afslappet vis ønsker at komplementere dine mere vovede outfits. Læder anses dog som oftest som værende en knapt så heldigt ingrediens i et finere antræk, som f.eks. kjole-og-hvidt.

Perlemor

Lavet med et smukt lag af iriserende mollusk er perlemorsmanchetknapper en gammel gentlemanklassiker.

Et par graciøse manchetknapper i perlemor, matchet med et smart jakkesæt, giver et stærkt og tidløst look. Denne type manchetknapper går da også i arv fra generation til generation – til alles store glæde.

Sådan isætter du manchetknapper

Til de som ikke ved hvordan, er her en instruktion i, hvordan man isætter manchetknapper.

 1. Tag din skjorte med bukkede og ekstra lange dobbeltmanchetter (også kaldet franske manchetter)
 2. Fold manchetten tilbage over sig selv.
 3. Drej manchetknappens pind så den hænger vertikalt. Før herefter pinden igennem de første to stoflag.
 4. Før pinden igennem de resterende to stoflag – i alt fire lag.
 5. Drej pinden tilbage i sin originale position.
 6. Du er nu færdig – bær med stolthed.

Typer af manchetter

For at gøre livet nemt for dig, så kan du på de følgende illustrationer se samtlige forskellige typer manchetter, der findes. Ok. Måske ikke samtlige, men vi kunne ikke finde flere. Læs dette igennem og du vil præcist vide, hvilke typer manchetter som passer til hvilke manchetknapper, og hvilke der ikke gør.

Enkeltmanchet (Barrel Cuffs)

Enkeltmanchetter er den type manchetter, du oftest ser på normale skjorter. Der er typisk 1-3 knapper på denne type manchet. Du kan ikke bruge manchetknapper på enkeltmanchetter.

Der findes mindst 9 forskellige slags enkeltmanchetter

 1. Two-button square cuff (Kan fås med 1, 2 eller 3 knapper)
 2. Two-button angle cuff (Kan fås med 1, 2 eller 3 knapper)
 3. Two-button rounded cuff (Kan fås med 1, 2 eller 3 knapper)
 4. Continental cuff (Kan også fås som fransk manchet, se nedenfor)
 5. Envelope cuff
 6. Cone cuff
 7. Napolitan cuff
 8. Tab cuff
 9. Italian cuff

Dobbeltmanchet (Fransk manchet)

Dobbeltmanchetter, eller franske manchetter, er manchetter, som er dobbelt så lange som normale manchetter, og som foldes indover dem selv. De fås aldrig med knapper, men knappes i stedet med manchetknapper. De var oprindeligt lavet af blondestof, og har måske ligefrem også været pufærmer, når båret af de kongelige og præsteskabet. Tidligere blev de kun båret sammen med jakker, men i dag kan du se mænd, som bærer skjorter med franske manchetter uden andet.

På grund af deres navn, går vi stærkt ud fra, at deres oprindelse har noget at gøre med Frankrig. Men det betyder ikke noget. Pointen her er, at når en manchetknap er fransk, så skal den bruges sammen med manchetknapper.

Der findes 4 forskellige slags franske manchetter

 1. French square cuff
 2. French angle cuff
 3. French round cuff
 4. French continental cuff

Specielle manchetter

Der findes enkeltmanchetter, franske manchetter og så finders der dem, som falder udenfor kategori.

Den første af slagsen er convertible square cuff. Denne manchet kan du bruge med eller uden manchetknapper – alt efter, hvad humør du er i.

Den anden af slagsen er din egen enkeltmanchet, som du har tilpasset, så den kan bruges sammen med manchetknapper. Det er ikke det ideelle valg, men hvis du virkelig ønsker at vise dine manchetknapper frem, så kan det være en udmærket nødløsning. Du bør dog virkelig overveje at få tilpasningen lavet hos en skrædder.

Der findes to slags specialmanchetter

 1. The convertible cuff
 2. Den hjemmelavede ”franske manchet”

At matche manchetknapper med resten af dit outfit

Du bør nøje overveje farve, design og den formelle korrekthed, når du matcher manchetknapper med resten af dit antræk.

Som nævnt tidligere, så kan simple manchetknappedesigns, hvori der kun bruges én neutral farve, som sort, hvid, grå, beige eller sølvnuancer, parres med næsten alt. Det kan de, fordi disse farver falder udenfor farvehjulet.

Men, hvis du gerne vil prøve noget andet, så lad os prøve at se på nogle af de muligheder, du har.

Det sikre match

Hvis du gerne vil være på den sikre side, skal du bare sørge for, at farven på dine manchetknapper matcher farven på en, eller alle af de andre dele, som indgår i dit outfit. Det kommer selvfølgelig an på, hvad du har på. Bærer du et blåt slips, blå jakke og bukser…Jep, så udvælger du dig selvfølgelig et par flotte, blå manchetknapper.

At matche metallet brugt i ens outfit er altid en god idé. Som på billedet ovenfor, hvor ring, armbånd, ur, manchetknapper og slipsenål alle er guldtonede.

Så er der designet og det at finde en passende anledning til det. Bare fordi du ejer et par manchetknapper med diamanter, så betyder det ikke, at du partout skal bære dem til grillfesten. Faktisk, så bør du kun bære manchetknapper med diamanter til aftenarrangementer – aldrig i dagtimerne. Du bør nok også undlade at bære manchetknapper prydet med dødningehoveder, når du skal til bryllup. Sund fornuft og god smag går hånd i hånd.

At matche kontraster

Har du selvtilliden i orden, så er kontraster en god måde at føje stil til dit look på. Det der blå jakkesæt du har? Match det med et par røde manchetknapper. Du kan også eksperimentere med mørke og lyse nuancer. Det vil sige, du kan parre en marineblå jakke med lyseblå manchetknapper.

Det legende match

Manchetknapper med dødningehoveder og et ulasteligt, sort jakkesæt kan være et slående, stærkt udtryk, men det kræver også n….r at bære det. I sidste ende skal du bare klæde dig, som du har lyst. Slå dig løs. Du er din egen dommer og kan selv vurdere, om det matcher eller ej. Og så længe du er glad for dit look, og du ikke bevidst forsøger at være kontroversiel, så bør du være ok.

Hvilke manchetknapper matcher en hvid skjorte?

Hvid er en neutral farve, så du kan frit eksperimentere med farver og mønstre, når det gælder dine manchetknapper. Men husk at matche metallerne – sølvfarvede manchetknapper, hvis dit ur er sølv.

Hvilke manchetknapper matcher en blå skjorte?

Til en blå skjorte anbefaler vi sølvfarvede manchetknapper med blå nuancer.

Hvilke manchetknapper matcher en pink skjorte?

Når du har en pink skjorte på, så vælg et flerfarvet par manchetknapper (med pink nuancer) eller noget så simpelt som klassisk sølv.

Hvilke manchetknapper matcher en sort skjorte?

Stort set alle manchetknapper fungerer godt med en sort skjorte, men du kan ikke gå galt i byen med guldfarvede manchetknapper eller et par med gyldne nuancer.

Hvilke manchetknapper ser godt ud med min mønstrede skjorte?

Det afhænger af mønstrets farver.

Det sikreste er diskrete, sølvfarvede manchetknapper, fordi sølv passer godt til de fleste farver og mønstre. Som altid er det vigtigt at matche med andre metaller.

Hvordan matcher man manchetknapper med guld-accessories?

Det er nemmest at opnå et stilrent look, når du matcher metaller.

Vælg sølv- og guldfarvede manchetknapper for at matche enhver af skjorterne ovenfor, uden at det skaber problemer sammen med din guldfarvede slipsenål.

Hvordan køber man manchetknapper som gave?

Manchetknapper er en fremragende gave. De er måske ikke noget for alle, men velklædte mand sætter pris på den eftertanke, du lægger i at finde det helt rigtige par.

Det første spørgsmål, du bør stille dig selv, når du køber manchetknapper som gave, er: Hvilken farve er hans ur? Hvis han har et guldur på, så er det bedst at købe et par guldfarvede manchetknapper. Det samme gælder for et sølvur… sølvfarvede manchetknapper.

Den sikreste måde at vælge manchetknapper, han rent faktisk ender med at bruge, er at matche farven på hans ur. Ud over det, vælger du selv om det skal være diskret eller iøjnefaldende– fra julemandens kane til Thors hammer.

Og hvis du vil gøre din gave til noget helt særligt, kan du tilføje en personlig indgravering. Klik her for idéer og inspiration til, hvad du kan få indgraveret på manchetknapperne.

Hvornår skal du bære hvad?

Manchetknapper er muligvis kun et lille og diskret stiludtryk. Men, i et miljø, hvor alle er næsten ens klædt, der kan det være noget af en statement.

Arbejde

Der findes mere end én måde, hvorpå man kan skaffe mad på bordet. Fra tilbagelænet start-up til koncerners bestyrelseslokaler, hvor kvaliteten på dit outfit kan gøre forskellen mellem at få respekt, lukke en handel og ikke at blive taget seriøst. Måden du klæder dig på, fortæller alt om dig.

Hvis du er chefen, så kan du klæde dig, som du har lyst. Men, der findes nu alligevel ikke noget som et klassisk sæt manchetknapper i sølv, guld, perlemor eller ædelsten til at vise alle i lokalet, hvem som er boss.

Hører du ikke til i den øverste del af pyramiden, så gem manchetknapperne til særlige anledninger, som møder med kunder, konferencer og andre vigtige forretningsbegivenheder. Kend din plads: Forsøg ikke at starte en konkurrence på stil med din chef ved at dukke op iført manchetknapper med safirstifte.

Arbejder du i et kreativt job, så er manchetknapper en vidunderlig måde at give udtryk for dit kreative og muntre jeg. Fra Lego til Star Wars til et sæt spillekort. Har du ikke fundet noget, som udtrykker lige netop dig, så har du ikke ledt længe nok.

Befinder du dig i et mere afslappet arbejdsmiljø, så virker silkemanchetknapper, eller simple designs glimrende.

Kjole og hvidt arrangmenter

Skal du til bryllup, galla, reception, fest eller bal, så forventes det, at du er yderst velklædt. I sådanne tilfælde er manchetknapper en fremragende måde at føje et graciøst og raffineret touch til dit outfit. Og medmindre anledningen foreskriver en mere munter dresscode, så bør du holde dig fra silkemanchetknapper og andre mindre formelle designs, som manchetknapper prydet med pistoler, delfiner eller andre herligheder.

Træf de klassiske valg: sølv, guld, smagfuld emalje, perlemor osv.

Casual

Sammenkomster og fester er gode steder, hvor du kan vise din unikke stil frem. Det er her, du kan lege og eksperimentere med dine manchetknapper. Gør derfor lystigt brug af manchetknapper med dødningehoveder, marinetemaer, originale designs og i alternative materialer som træ og læder.

Det rette sæt manchetknapper kan være begyndelsen på en rigtig god samtale. Mor dig!

Rengøring af manchetknapper

Hvis dine manchetknapper skal holde livet ud, så skal de rengøres og opbevares ordentligt. Den nemmeste måde at rengøre dem på, er at sende dem til rensning hos en guldsmed. Hvis du foretrækker at gøre det selv, så er alt du skal bruge til at rengøre metaldelene; vand, et mildt vaskemiddel, en tandbørste med bløde hår og en bomuldsklud til at tørre efter med.

En blød pudseklud til smykker er også en billig og effektiv måde at fjerne milde misfarvninger på. Hvis dine manchetknapper er med smykkesten, bør du minimere fugt og undgå ridser ved ikke at bruge skuremidler. Vatpinde dyppet i brintoverilte får dine smykker til at skinne igen. Undgå at træ- og lædermaterialer bliver våde. Faktisk, medmindre du vil risikere mug, så bør læder ikke engang udsættes for fugtige miljøer.

Sådan opbevarer du dine manchetknapper

Når du har rengjort dine manchetknapper, bør du overveje en passende måde at opbevare dem på. Det ideelle sted at opbevare dem er i en manchetknapæske, hvor du kan holde dem væk fra varme og direkte sollys. Æsken forhindrer også, at oxidering og misfarvning opstår, som en reaktion på ilt. Du bør ideelt opbevare manchetknapper i hver deres separate, polstrede rum, så de ikke får ridser under kontakt med andre smykker.

Opbevar ikke manchetknapper i områder med fugt eller i plastikposer, da det kan være med til hurtigere at misfarve dem. Den rette pleje og opbevaring af dine manchetknapper betaler sig, da nogle af dem uden tvivl vil ende som værdsatte arvestykker, du kan videregive til de næste generationer i familien. For du vil vel gerne have, at dine sønner og deres sønner har ligeså meget stil som dig, ikke?

Din smalltalk version af manchetknappens historie

Vi har gået med skjorter i over syv årtusinder. Nok nærmest siden vævet stof blev opfundet. Men, det er først på det seneste –- relativt set – at skjorten har udviklet sig til også at være dekorativ på egen hånd.

Hvorfor begyndte vi at gå med skjorter?

Skjorter var tidligere et stykke undertøj, som fungerede som et mellemlag mellem huden og den tungere ydere beklædning, og derved forhindrede det i at blive beskidt.

Dengang var det at lade manchetterne stikke ud af ærmet, ligeså slemt som at lade lynlåsen i bukserne stå åben.

Og senere?

Omkring 1500-tallet begyndte mænd at binde deres manchetter sammen ved at trække tynde bånd eller tråd igennem deres manchethuller.

Men det var ikke indtil begyndelsen af det 18-århundrede, at nogle af de dristigere og elegante gentlemen begyndte at bruge knapper forbundet med en kæde til at lukke deres manchetter sammen med. Knapperne var ofte dekoreret med miniatureportrætter af berømte personer eller kærester.

Skjortemanchetter blev stivere, da man opdagede stivelsen i midten af det 19-århundrede. Det gjorde det svært at presse knapper igennem manchethullerne, og der var brug for en anden løsning.

Manchetknappen introduceres

Manchetknappen løste på perfekt vis problemet med de stive manchetter. Og da den industrielle revolution meldte sin ankomst, eksploderede* de i popularitet, og alle, fra middelklassen til eliten, begyndte at gå med manchetknapper i alle mulige former og materialer.

I vor tid bæres manchetknapper ved flere lejligheder end nogensinde, og vi mænd går seriøst --- eller legende – til værks, når vi bærer dem, enten som en statement eller for at adskille os fra andre.

*Bortset fra et kort popularitetsfald i 1920’erne, da sportstrøjer med knapper blev introduceret.

Spørgsmål og svar

Hvorfor bruger man manchetknapper?

Manchetknapper bruges til at forbinde eller fæstne manchetknapper på skjorter med franske manchetter, også kaldet dobbeltmanchetter. Denne type skjorter er formelle skjorter, hvor der ikke er knapper i manchetterne. Manchetknapper understøtter det formelle look, disse skjorter har.

Hvordan vælger man manchetknapper?

Når du vælger manchetknapper, så skal du tage anledningen, du skal bære dem til med i betragtning. Hvis det er et bryllup eller kjole og hvidt arrangement, så er det vigtigt, at manchetknapperne ser særligt formelle og værdige ud. Sølv, guld, perlemor, elegante smykkesten og emaljedesigns er alle gode valg.

Hvis det er dit første par, så anbefaler vi et klassisk sølvdesign. Det er det sikre valg.

Hvis du er ved at udvide din kollektion, så kan du vælge frit, afhængigt af om du går efter et formelt eller et casual look.

Hvor på manchetten skal manchetknappen sidde?

Først bør du sikre dig, at du har den rette type skjorte på—en skjorte med franske manchetter. Den har ikke knapper, men i stedet specielle huller til manchetknapper.

Når du har bukket manchetten bagud, så manchetten ligger dobbelt, presser du dem sammen, og sikrer dig, at hullerne ligger over hinanden. Herefter presser du bageste ende af manchetknappen igennem fire huller, og drejer herefter manchetknappen på plads.

Måden manchetknapper låses på afhænger af lukkemekanikken. Se sektionen ovenfor for specifik information om enhver type manchetknap.

Hvordan bærer man manchetknapper og stifter på en smoking?

For manchetter se, Hvor på manchetten skal manchetknappen sidde, ovenfor.

Hvis du gerne vil bære stifter i din smokingskjorte, så skal du først skubbe stiftens dekorative ende igennem det bageste hul og ud igennem forreste hul. Glem knapper—de er ikke nødvendige, når du bruger stifter.

Hvilken type skjorte bærer man manchetknapper i?

Manchetknapper bruges traditionelt sammen med skjorter med franske manchetter.

Når det er sagt, så kan man bære manchetknapper i enhver skjorte, der har huller i stedet for knapper i manchetterne.

Er det ok at bære manchetknapper til en jobsamtale?

Svarer er…det afhænger af situationen.

Hvilket job drejer samtalen sig om? I hvilken virksomhed? Er det en tilbagelænet startup-virksomhed, eller en traditionel erhvervskoncern?

Hvis du gerne vil have en aura omkring dig, som udstråler klasse, magt og værdighed, så kan du bestemt putte manchetknapper i skjorten og lade dit outfit stråle. I så tilfælde anbefaler vi, at du stiler efter traditionelle og klassiske manchetknapper, som f.eks. guld, sølv (eller ethvert gråtonet materiale), perlemor, en smagfuld smykkesten osv.

Drejer samtalen sig om en mere kreativ stilling, så er manchetknapper en god måde at vise dine individuelle træk på.

Vær dog opmærksom på, at nogle jobinterviewere finder manchetknapper alt for prætentiøse. Derfor bør du træde varsomt, og researche virksomheden og stillingen du søger grundigt, inden du beslutter dig.

Hvad skal manchetknapper passe sammen med?

Der er ingen faste regler omkring dette. Der findes dog enkelte ting, som kan være med til at gøre det nemmere at træffe de rette og stilfulde valg, hvad manchetknapper angår. De sikre valg, som man siger.

Det er altid nemmere at matche manchetknapper, hvis du gør brug af farver, som ligger udenfor farvehjulet.

Bærer du andet metaltilbehør, udover dine manchetknapper, så sørg for, at de matcher hinanden. F.eks. guldur, slipsenål i guld sammen med matchende manchetknapper i guld.