Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 29 kr - Gratis over 499 kr-
Kontakt os

HVORFOR ELSKER VI AUTOMATISKE, MEKANISKE URE?

Alt, hvad du behøver at vide om en af menneskets vigtigste innovationer

Vi har en tendens til at elske komplicerede ting, der fungerer fantastisk godt – også selvom, vi ikke aner hvordan. I denne artikel løfter vi sløret for, hvordan mekaniske ure fungerer, for at lade en lille gnist af nysgerrighed blomstre til en dyb forkærlighed hos dig.

Mekaniske ure, især skelet ure, er ægte kunstneriske værker. Deres små tandhjul, fjedre og smukke udsmykninger hypnotiserer dig, mens de overfører kraft fra ét element til et andet i en dans af energi, der er så finpoleret, at de nøjagtigt måler tidens gang.

1 Hvorfor elsker vi automatiske, mekaniske ure?1.1 Hvordan vi lavede mekaniske ure1.2 Typer af mekaniske ure1.3 Sådan fungerer mekaniske ure1.4 Hvilken type mekaniske herreur skal jeg vælge?1.5 Du spurgte – vi svarede

HVORDAN VI LAVEDE MEKANISKE URE

Det første ur var et solur. Som tidsregistrerende enhed, er de ret nøjagtige. Ærgerligt, at de kun arbejder halvdelen af tiden og kun når vejret tillader det. Gennem tiderne har vi fundet på mange måder at måle og læse tid på, fra vandure til timeglas til stearinlys og meget mere. Asiatiske kulturer havde endda røgelsesure, der gjorde det muligt for folk at fornemme tiden ved de dufte, der blev frigivet fra ekspertudviklede røgelsesholdere.

Tidlige ure var utrolig unøjagtige. Fjedre drev viserne rundt i skiven, men deres hastighed varierede afhængigt af fjederens spænding. De gik alt for hurtigt om morgenen og satte farten ned efterhånden som dagen gik. Mange af os ville dog ønske, at det stadig var tilfældet.

I 1656 gjorde den hollandske opfinder Christiaan Huygens ure 60 gange mere nøjagtige med opfindelsen af penduluret. Det revolutionerende ved det var, at det introducerede den første harmoniske oscillator for nøjagtighed. Strømkilden til disse ure var en vægt, der trak i gearene og drev pendulet frem og tilbage. Pendulet var forbundet med en pallegaffel, så hvert sving lod gearene bevæge sig en bestemt mængde. Da tyngdekraften er konstant, holder kraften, der trækker på vægten og pendulet, uret kørende konsekvent. Samme princip gælder i de modsatte skub af hovedfjederen og spiralfjederen, der virker på balancehjulet i moderne mekaniske ure.

TYPER AF MEKANISKE URE

Mekaniske ure kommer i tre varianter - mekaniske, automatiske og automatiske mekaniske. Alle tre har en hovedfjeder som strømkilde, der skal trækkes op, og forskellen ligger i, hvordan du gør det.

MEKANISKE URE

Et mekanisk ur kan kun trækkes op med kronen. Dette er den mest almindelige type urværk i lommeure og mekaniske vintageure. Ved at dreje kronen bliver hovedfjederen strammere, hvilket øger urets gangreserve.

AUTOMATISKE URE

Rent automatiske ure er sjældne, men de findes. Disse kan ikke trækkes op ved at dreje kronen, men kun ved at benytte sig af bevægelse i selve uret. Bag urkassen findes en halvmåneformet svingende vægt. Denne rotorvægt trækker uret op, når du bevæger dig, og svinges rundt indeni, mens du svinger armen. Ideen er, at hvis du bærer det automatiske ur hver dag, opbygger det nok kraft til at holde sig i gang hele natten, så det bør aldrig gå i stå. Tag det på næste morgen og tag på arbejde, hvor du vil generere nok strøm til at drive uret kontinuerligt og fylde det op til næste nat. Hvis det alligevel går i stå, skal du måske ryste det lidt, før det går i gang igen. Vær dog ikke for hård ved det. Det kan fjedrene og gearene ikke lide.

AUTOMATISKE MEKANISKE URE

De fleste moderne mekaniske ure har automatisk mekanisk urværk. De kan trækkes op med kronen og holde sig i gang med bevægelse fra håndleddet. Hvis du oplever, at dit automatiske mekaniske ur er gået i stå, skal du dreje kronen et par gange, indtil du ser sekundviseren begynde at køre. Derefter kan du roligt tage uret på igen, da rotorvægten klarer resten.

SÅDAN FUNGERER MEKANISKE URE

Uanset hvordan dit mekaniske ur genererer kraft til hovedfjederen, er det her dansen starter. Hvis du skulle tage hovedfjederen ud, ville den hurtigt rulles ud til et 20-30 cm langt stålbånd. Det er den tilstand, den konstant forsøger at komme tilbage til, og det er den kraft, der driver uret.

Fra hovedfjederen løber strømmen gennem hjultoget. Det er de gear, der fører viserne rundt på urskiven og driver de forskellige komplikationer dit ur kan have, såsom kronometer, datovindue, månefasevindue osv. Hvor mange gear dit ur har afhænger af dets antal komplikationer.

Bevægelsesværket udfører en 12/1 hastighedsreduktion på bevægelsen af minutviseren for timeviseren. Når du trækker kronen ud for at indstille tiden, forbindes kronen direkte med bevægelsesværket, så de kan rotere frit, mens du drejer kronen. Når du skubber kronen ind igen, kobles bevægelsesværket til hjultoget, og uret går igen.

Dit urs tikkende hjerte – og uden tvivl dets mest vitale funktioner – er escapement- og balancehjulet. Når kraften strømmer ind i balancehjulet, svinges det frem og tilbage i en stabil rytme. Denne rytme opretholdes af balancefjederen, som tilbagefører kraften, der kommer fra hovedfjederen. Uden dette modtryk ville viserne på dit ur bare dreje rundt om urskiven med svimlende hastigheder, mens hovedfjederen viklede sig helt ud på én gang. Vægten af balancehjulet giver det momentum, hvilket får det til at skubbe mod balancefjederen. Balancefjederen er stærkere end hovedfjederen og skubber balancehjulet tilbage. Jo mere kraft du har lagret i din hovedfjeder, jo længere og hurtigere drejer balancehjulet. Mindre kraft betyder langsommere og kortere bevægelse.

Pillegaflen bevæges af balancehjulet. En juvelnål på balancehjulet støder ind i pallegaflen, skubber den til siden og frigiver escapementhjulet fra den ene side og griber den med den anden. Når balancehjulet vender tilbage, slår det det tilbage og frigiver escapementhjulet igen. Disse trin er de finjusterede bevægelser i uret, og lyden af pallegaflens juveler, der griber escapementhjulet, er dit urs tikken. Balancefjederen har regulatorstifter, så urmagerne kan justere dens spænding, hvis dit ur kører for hurtigt eller for langsomt. Et eksperttunet mekanisk ur er nøjagtigt til omkring 2-3 sekunder pr. dag.

Skeleture giver dig mulighed for at se denne dans, mens dit ur går, men anses nogle gange for at være sværere at læse, da viserne kamuflerer sig i den visuelle kompleksitet af urværket under dem. Heldigvis har vi flere designs, der løser dette problem, såsom vores Fenes- og Cor-kollektioner. For det fulde display er vores Dante- eller Mamut-kollektioner fantastiske muligheder.

HVILKEN TYPE MEKANISKE HERREUR SKAL JEG VÆLGE?

Til den type mand, der bærer veste, er et mekanisk lommeurden ultimative detalje. Hvis du er en umætteligt nysgerrig sjæl, der bare skal vide, hvordan tingene fungerer, er et skeletur det helt rigtige for dig. For dem, der sætter pris på klassisk, rent design, vil automatiske mekaniske ure med minimale komplikationer tjene dig godt og holde længere. Udvalget af mekaniske ure på markedet er stort set uendeligt. Der er ingen undskyldninger for ikke at finde et, der matcher din karakter og sans for æstetik.

DU SPURGTE – VI SVAREDE

TILMELD DIG FOR AT VINDE 3.000 KR

Tilmeld dig og få løbende tips til stil, særlige tilbud og information om nye produkter. Du deltager automatisk i en månedlig lodtrækning, hvor du kan vinde et gavekort på 3.000 kr.

Jeg er opmærksom på Trendhims privatlivspolitik. Afmeld når som helst.