Spar 20% på alle solbriller

Spar 20% på alle solbriller

Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 34 kr - Gratis over 449 kr-
Kontakt os

Guide til huller i ørerne som mand

Alt du har brug for at vide om at få huller i ørerne – fra forskellige typer øreringe til hvordan, selve hullet bliver lavet og alt derimellem. Med ekspertråd fra Hank Martin, Professionel Body Piercer.

Vi kender nok alle sammen en, der engang fik lidt for meget at drikke på en festival og vågnede op med en piercing... og måske en tatovering. Vi har lavet den her guide for at sikre, at det ikke sker for dig.

Eftersom vi ikke er eksperter i at lave huller i folk, har vi spurgt Hank Martin fra Benny Black Tattoo til råds. Med over 10 års erfaring i feltet og en udsmykket krop, der taler for sig selv, er vi sikre på, at vi kan lære rigtig meget af ham.

1 Guide til huller i ørerne som mand1.1 Find den rigtige piercingbutik og forbered dig1.2 Forskellige typer huller i ørerne1.3 Gør det ondt at få lavet en piercing?1.4 Pleje af piercingen1.5 Hvad gør man med en inficeret piercing?1.6 Hvordan kan jeg holde hullet åbent uden synlige smykker?1.7 Tag dig godt af dine øreringe1.8 I spurgte – vi svarede1.9 Mød hank martin – professionel piercer

Find den rigtige piercingbutik og forbered dig

En af de vigtigste dele af piercingprocessen er selv at undersøge alt i dybden.

“Når du undersøger en piercingbutik, så læs nogle af deres online anmeldelser og se, om de har billeder af deres arbejde,” siger Hank, hvis officielle titel er Professionel Body Piercer. “Ring og spørg ind til deres fremgangsmåde til sterilisering af værktøjerne og om de bruger engangsnåle. Spørg også hvad deres smykker er lavet af. Alle piercingsmykker bør være lavet af kirurgisk rustfrit stål, titanium, 14 karat guld, PMFK Bioplast (en slags plastik af medicinsk kvalitet) eller naturlige træarter eller sten (til udstrakte ører).”

Hvis udstyret ikke er ubrugt eller ordentligt steriliseret, eller hvis de rigtige hygiejniske retningslinjer ikke følges, kan man blive smittet med blodbårne sygdomme, som hepatitis B og C. Stil dig selv følgende spørgsmål, før du bestiller en tid.

 • “Virker piercingbutikken ren? Har de særskilte områder til piercing og tatovering?”
 • “Bliver en autoklav brugt til at sterilisere udstyret? En autoklav er en slags trykkoger. Den bruger damp, varme og tryk til at sterilisere tingene. Hvis butikken ikke har en (og heller ikke steriliserer via gas eller varme), så ville jeg virkelig ikke få lavet piercinger der.”
 • “Åbner de gerne nålen foran dig før, de går i gang? Jeg bruger kun engangsnåle, der er steriliseret på forhånd. Sikkerhed er altafgørende.”
 • “Bruger personen, der laver hullet, latexhandsker? De bør altid have handsker på og rengøre alt efter hver kunde. Hvis jeg rør noget uden for det steriliserede område, så tager jeg nye handsker på.”
 • “Bruger de en ørepistol? Enhver professionel piercer bruger kun en nål til at lave hullet. Hvis de bruger en pistol, så er de ikke professionelle.”
 • “Føler du dig ikke helt tryg i piercingbutikken? Enhver butik med en god fremgangsmåde til sterilisering bør ikke have noget imod at vise dig deres autoklav og forklare deres fremgangsmåde. Har du en fornemmelse af, at alt ikke er helt, som det skal være? Hvis du stadig ikke er tryg... find en anden butik!”

Når du har fundet en piercingbutik og bestilt en tid, så “forbered dig på at få lavet hullet ved at undgå at drikke for meget eller ryge i dagene op til. Og sørg for, at du har været i bad og er ren – især i det område, der skal laves hul i.”

Forskellige typer huller i ørerne

Der er overvældende mange muligheder. Det kan virkelig hjælpe at finde en professionel piercer, som kender til alt fra smerte og pris til hvordan, man bedst tager sig af de forskellige typer.

 1. Helix – Hul i den øvre brusk
 2. Industrial – To ydre huller er forbundet med et smykke
 3. Auricle – Hul på kanten af brusken nær det ydre øre
 4. Forward Helix – Fremadvendende hul i den øvre brusk
 5. Snug – Hul i den lodrette del i det indre bruskområde, over antitragus
 6. Rook – Hul i den tykke rynke i brusken i det indre øre
 7. Orbital – To bruskhuller forbundet med et smykke, som normalt ligger i spiralområdet
 8. Daith – Hul i brusken i det indre øre
 9. Conch – Indre eller ydre hul i brusken i det kopformede område
 10. Tragus – Hul i en bruskdel, i den centrale del af et øre
 11. Antitragus – Hul i brusken i det indre øre i modsætning til tragus
 12. Earlobe – Hul i den nedre del af øreflippen.
 13. Upper Lobe – Hul i den øvre del af øreflippen.
 14. Transverse Lobe – Lodret hul igennem øreflippen

Gør det ondt at få lavet en piercing?

Hank har med øreflapper, der er strukket ud til 20 mm, og en piercet skillevæg, stort kendskab til at bide smerten i sig for at få det resultat, han vil have. “Alle piercinger gør ondt i en eller anden grad. Smerten varer kun et sekund, men området kan være ømt i en uge eller deromkring. Øreflipper gør mindst ondt... og piercinger i brystvorterne kan være ret så smertefulde.”

Pleje af piercingen

Alt afhængig af placeringen, kan “helingsprocessen tage 2-6 uger for en øreflip og 6-12 måneder for en navlepiercing”. Han anbefaler hver kunde, der bliver piercet hos Benny Block, at “bruge en uparfumeret antibakteriel sæbe to gange om dagen og lægge piercingen i blød i en saltvandsopløsning 2-4 gange om dagen.”

Det er de ekstra kræfter værd at sikre, at hullet ikke bliver inficeret. Mht. saltvandsopløsningen sælger de fleste apoteker en saltvandsbaseret sårvask, som er perfekt til formålet. Spørg din piercer, hvis du vil vide mere.

 • Undgå at røre ved hullet eller smykket. Beskidte fingre har bakterier, og bakterier giver infektioner. Vask dine hænder grundigt, før du rør ved dine ører eller øreringe.
 • Glem ikke at du har nye huller i ørerne, når du går igennem hverdagen. Vær forsigtig, når du skifter tøj, tager briller på, tager telefonen eller sætter håret.
 • Vær opmærksom på, hvordan du sover. Du kan måske ikke sove med den side af hovedet nedad, som du netop har fået lavet hul i.
 • Brug ikke brintoverilte eller alkohol på piercinger. De kan irritere det helende væv.
 • Brug ikke antibiotiske salver, geler eller cremer på piercinger. De kan fange skidt og forhindre luft i at nå området.

Hvad gør man med en inficeret piercing?

Overraskende nok (for os), anbefaler Hank ikke at tage piercingen ud, hvis du tror, den er inficeret. “Hvis du tror, du har en infektion, så kontakt din piercer og snak om mulighederne. LAD VÆRE med at fjerne den. Hvis du gør det, så kan huden ske at hele hen over infektionen og skabe endnu flere problemer. Typisk ligger problemet i den måde, piercingen bliver vasket på eller de produkter, der bliver brugt.

I mange tilfælde skyldes en infektion, at man rør ved smykket og/eller hullet med beskidte fingre og/eller ikke vasker sit sengetøj regelmæssigt. Bakterier spreder sig som olie på vand, så sørg for at dine hænder er rene, før du rør ved din piercing, og at sengetøjet bliver vasket og udskiftet regelmæssigt. En infektion kan også skyldes at det er varmt udenfor og du sveder mere. I så fald, kan det hjælpe at vaske oftere med saltvandsopløsningen.”

Der er nogle ting, man kan gøre for at undgå, at piercingen nogensinde bliver inficeret.

 • Hold området væk fra andre menneskers kropslige væsker, såsom spyt og sved. Lad ikke nogen røre, kysse eller slikke piercingen, mens den stadig heler.
 • Sørg for at din telefon, øretelefoner,
  solbriller, hat, cykelhjelm og alt andet, der kommer i kontakt med piercingen, altid er rent.
 • Undgå at bruge kosmetiske produkter, lotion og hårspray i nærheden af piercingen.
 • Undgå badekar og swimmingpools indtil hullet er helet.
 • Undgå direkte sollys, solarie, sand, bruncreme og lotion. De kan irritere piercingen og forårsage smerte.
 • Hold stressniveauet nede, undgå rygning, stoffer og alkohol, da de har en negativ påvirkning på dit helbred.

Hvordan kan jeg holde hullet åbent uden synlige smykker?

Vil ved godt, at det ikke er alle arbejdspladser, der er lige glade for øreringe. Hank anbefaler at spørge, om en holder ville være acceptabelt på arbejdspladsen. “Det er en gennemsigtig Bioplast (plastik) ørestik med en lille flad plade på hver side.” Hvis dit arbejde ikke tillader dét, så “fjern øreringen, mens du er på arbejde og sæt den i igen lige så snart, du har fri.”

Er du bekymret for, at hullet gror sammen igen, mens du er på arbejde? “Hvis du kun har haft hullet et kort stykke tid, så kan det lukke sammen igen i løbet af en dag uden noget i det. Især hvis hullet blev lavet med en piercingnål, som ikke skader huden lige så meget som en ørepistol. Hvis du har haft det i et år eller mere, så kan du slippe af sted med at par dage, men selv da kan det ske at lukke sammen, hvis vævet ikke fejler noget.”

Tag dig godt af dine øreringe

“Fjern ikke øreringen i løbet af helingsprocessen. Ved at følge efterbehandlingen undgår du infektion. Efter det er helet, er der lav risiko for infektion, men dine øreringe bør vaskes en gang imellem, så de ikke begynder at lugte. Det gør du ved at lægge dem i blød i en lille glasbeholder med antibakteriel sæbe og vand, for så bagefter at bruge en fin smykkebørste og skylle grundigt.”

Nu til det sjove! Din piercer har måske en specifik anbefaling til din første piercing og den bør du bestemt overveje. Når du så kan udskifte den, er der ikke nogen grænser! Det er meget mere sjovt at finde den ørering der bedst fortæller din historie, end at bekymre sig om autoklaver og saltopløsninger.

I Spurgte – Vi Svarede

Hvornår begyndte folk at lave huller i ørerne?

Den ældste kendte piercing var faktisk på en mand. Ismanden Ötzi er en forhistorisk mumie fundet frosset i Alperne, som menes at være omkring 5,300 år gammel. Han havde tatovering og en piercing. En ægte rockstjerne.

Biblen nævner huller i ørerne og det var populært sent i 1500-tallet i løbet af den engelske renæssance (Shakespeares tid). På et tidspunkt blev det til noget, som kun kvinder gjorde, men nu er det igen populært og ser ud til at være kommet for at blive.

Hvor kan jeg få lavet huller i ørerne?

Det afhænger af, hvor du bor. Her i Danmark anbefaler vi, at du snakker med Hank Martin hos Benny Black Tattoo. Og han er i Horsens... så kom forbi og sig hej!

Hvad er den aktuelle trend inden for øreringe til mænd?

“Mænd ser ud til at foretrække en ørestik i min butik. Teknisk set er det en labret-ørestik, som består af en stang, en plade i den ene ende og en metalkugle i den anden ende.”

Afspejler prisen kvaliteten?

“Hvis vi snakker selve hullet, så afspejler prisen typisk, hvad folk tager for det i det område af dit land og/eller by. Hvis vi snakker smykker, bør en piercer bruge smykker i piercing-kvalitet og prisforskellen er typisk fordi, der er et ekstra dekorativt element som f.eks. en juvelbesat ende. Når det er sagt, så kan en virkelig lav pris i forhold til de andre piercingbutikker afspejle kvaliteten af de smykker, de køber hjem.”

Hvor lang tid tager det for huller i ørerne at hele?

Det afhænger af placeringen. “Helingsprocessen tager 2-6 uger for et hul i øreflippen.” Spørg din piercer, hvis du vil vide mere.

Hvorfor lugter mine huller i ørerne?

Lugten kan komme af hudceller, naturlige kropsolier og bakterier. Bland de tre og så kommer det til at lugte. Lugten forsvinder typisk, hvis du vasker piercingen med sæbe eller en saltopløsning.

Hvis din piercing er rød, øm eller der kommer noget klamt ud af den... så er den nok inficeret og du får brug for at se en professionel.

Er ørepistoler sikre? Eller er piercingnåle vejen frem?

“En ørepistol tvinger en stump genstand igennem din hud, forårsager skade til vævet og kan resultere i hævet arvæv bag på øret. Det er desuden ikke muligt at smide en ørepistol igennem en autoklav, så de kan kun rengøres med væsker eller servietter. Det kan føre til at bakterier og blodbårne virusser ikke bliver fjernet 100% fra værktøjet.”

I modsætning hertil: “En piercingnål kan steriliseres. Den er også meget skarp og forårsager meget mindre skade til det område, hullet bliver lavet i. Risikoen for hævede ar er meget minimale.”

Kan huller i ørerne afhjælpe migræne?

Nogle påstår at et hul i øret – mere præcist en daith-piercing – kan afhjælpe migræner fordi det rammer et bestemt trykpunkt. Der er dog ingen videnskabelig dokumentation til at støtte op om denne påstand.

Spreder infektioner i ørepiercinger sig?

Hvis du har en blødende, hævet eller smertefuld piercing, der ikke bliver bedre med regelmæssig pleje… så er den nok inficeret. Spørg din læge til råds.

Det er sjældent, at en piercinginfektion spreder sig til resten af kroppen. Men vi er ikke læger! Få det endelig undersøgt af en professionel.

Lukker huller i ørerne?

Ja. Og det er en god ting. Forestil dig hvis huller aldrig lukkede... vi ville alle sammen være angste for at få en splint i fingeren! “Hullet lukker ofte sig selv, hvis du fjerner smykket. Så længe vævet ikke er skadet eller meget udstrukket, lukker det generelt af sig selv igen.”

Efterlader huller i ørerne ar?

Ar kan forekomme, når man bruger en ørepistol. Om du får et ar eller ej afhænger af din krop og hvordan, hullet blev lavet.

Hvilken type hul i øret bør jeg få?

Det afhænger helt af dig og den historie, du vil fortælle. Din piercer har måske nogle krav til din første ørering baseret på materiale, vægt, osv... så lyt til ham/hende.

Den første ørering efter det, kan du finde i vores udvalg. Vi har sorteret dem efter popularitet. Nogle gange hjælper det at vide, hvad andre kan lide. Uanset hvad, så er det vigtigste, at du viser den selvsikkert frem.

Mød Hank Martin – Professionel Piercer

Hank Martin kommer fra Austin i Texas (USA) og har boet og arbejdet i Danmark og Tyskland i 5+ år. Han har mere end 10 års erfaring inden for feltet og bryster sig på præcision, renlighed og professionalisme.

Hank bestræber sig på at skabe en sjov og indbydende atmosfære for sine kunder, så de får den bedst mulige oplevelse. Her i Danmark kan du finde ham hos Benny Black Tattoo.