Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 29 kr - Gratis over 449 kr-
8987 8560 - (hverdage fra 09.00-16.00)

Vådbarbering – din ultimative guide

Ingen fortjener at få røde knopper. Få en tæt barbering uden irriteret hud ved at læse den her omfattende guide til barbering. Alt fra anbefalede produkter til trin-for-trin guides.

Alle mænd lærer at barbere sig, når puberteten rammer. Det er et skridt på vejen mod at blive en mand, ligesom når stemmen går i overgang, hår dukker op på brystet og man får en fornyet interesse i en sød klassekammerat.

Og det er en fælde!

Det er noget, der skal gøres næsten hver dag og ingen er enige om, hvad de rigtige værktøjer er, for slet ikke at snakke om metoder og retning – med eller mod hårene?

Måske ville det have været nemmere bare at lade dunene være i fred… men vi barberede os, fordi det er hvad mænd gør. Og nu er vi nået til at diskutere, hvordan man barberer sig rigtigt.

Den gode nyhed er, at der er en rigtig måde at barbere sig på. Den dårlige nyhed er, at hvis din stemme stadig er i overgang eller dine brysthår aldrig helt blev til noget... ja, så er det ikke noget, vi kan hjælpe dig med.

Du har kun ét ansigt og det er svært at erstatte. Hvis du vil have mest muligt ud af det, så er den nemmeste måde at behandle det godt og barbere dig rigtigt. Med det i tankerne har vi sammensat den her ultimative guide til barbering. Læs videre for tips, tricks og hemmelige metoder fra de professionelle.

Vådbarbering vs. Tørbarbering

Hver morgen står vi overfor to af dagens vigtigste beslutninger – er én kop kaffe nok og er en vådbarbering bedre end en tørbarbering?

Hvad er vådbarbering?

Vådbarbering er når man bruger vand og en slags sæbe eller creme til at skabe en skum til barberingen.

Fordele ved vådbarbering

 • En tættere barbering
 • Eksfoliering – Skraberen fjerner døde hudceller
 • Billigere på sigt

Hvad er tørbarbering?

Tørbarbering er barbering uden vand... og med en elektrisk barbermaskine til at fjerne hårene.

Fordele ved tørbarbering

 • Bedre for følsom hud, fordi det ikke fjerner et lag hud
 • Mindre risiko for indgroede hår, men øget risiko for rødme og irritation

Selvom tørbarbering er hurtigere og nemmere end vådbarbering, er det ikke vores foretrukne metode.

Kald os gammeldags, men der er noget særligt ved ritualet omkring vådbarbering, der gør det værd at stå op for om morgenen… ligesom den første kop kaffe.

Værktøjer til barbering – en guide til det vigtigste

Du kan lære at udføre den tætteste, reneste barbering i verden og stadig ende ud med røde knopper og snitsår uden det rigtige udstyr. Barbering kræver både evnerne kombineret med de rigtige værktøjer og viden om, hvordan de skal bruges.

Barberknive

Når du tænker på barberknive eller rageknive, forestiller du dig så den charmerende James Bond i ‘Skyfall’ eller den sindssyge Sweeney Todd med sin skarpe ragekniv i Londons gader?

Barberknivens gammeldags stil og charme er intet sammenlignet med så tæt en barbering, den kan give. Ja, det tager tid at lære, men efter det ender du ud med glat hud og et værktøj, der ser lige så godt ud i dit badeværelse som dit ansigt gør i spejlet.

Fordele ved at bruge en barberkniv

 • Godt for miljøet – Den slags, der ikke bruger udskiftelige blade, producerer ikke affald. De typer, der bruger udskiftelige blade, er stadig langt bedre end de to milliarder engangsskrabere, der bliver smidt ud hvert år i USA. For slet ikke at snakke om indpakningen. Mindre affald er lig med et bedre miljø. Og du får en alletiders barbering. Win-win.
 • Tæt barbering – Barberknive giver vel nok den tættest mulige barbering. Der er en grund til, at professionelle barberer og Agent 007 har valgt dét, som deres foretrukne værktøj til at barbere sig med.
 • Overkommelig pris – Ligesom med miljøvenlighed kræver det en investering for at komme i gang... men det er alt. Engangsskrabere skal konstant udskiftes og elektriske barbermaskiner kræver batterier eller opladning.
 • Samlede oplevelse – En del af den glatte, rene barbering, en barberkniv giver, skyldes omhuen, der skal til for at bruge værktøjet. Det er en omhyggelig proces, der forvandler en hverdagsting til et fornøjeligt ritual.

Ting du bør være opmærksom på, når du shopper efter en barberkniv

 • ‘Barberklart blad’ – Tjek altid, at bladet er ‘barberklart’. Det betyder, at det er blevet slebet, så det er skarpt nok til at blive brugt med det samme.
 • Balance & vægt – Vælg en barberkniv, der føles robust i din hånd. Den bedste balance opnås, når skaftet vejer det samme som bladet. Vær opmærksom på, om den er for let eller for tung.
 • Bladets bredde – Bladets bredde måles i ⅛ tommer. Den mest udbredte bladbredde er ⅝” og større blade går op til ⅞”. Bredere blade er tungere og det kan gøre det sværere at bruge dem omkring din næse og dine læber. En god begynderbredde er ⅝”.
 • Typer af stål – De fleste barberknives blade er lavet af enten rustfrit stål eller kulstofstål.
 • Vi foretrækker blade af rustfrit stål, da de har sværere ved at ruste og forbliver skarpe i længere tid.
 • Blade af kulstofstål indeholder ikke krom, nikkel og molybdæn og ruster nemt. De er billigere end dem i rustfrit stål og er hurtigere at slibe. Kulstofstål kan få en finere, skarpere klinge.
 • Bladspidser – Bladspidser har forskellige navne, f.eks. Barbers Notch, Spanish Point, French Point, og Spike Point. Vi ser nærmere på runde og firkantede spidser, da de er de mest udbredte.
 • Runde spidser er vores favorit og en sikker anbefaling til begyndere. Bladet kurver uden at lave en skarp spids. På grund af det, sker der ikke spor, hvis man laver en fejl hist og her ved for hurtigt at skifte retning eller ændre vinklen.
 • En firkantet spids har en vinkelret klinge og er perfekt til at
  forme skæg og bakkenbarter. De kræver mere præcision og opmærksomhed – så vær forsigtig og øv dig.
 • Udskiftelige blade – Mange barberknive kommer med
  udskiftelige blade, så du ikke behøver at slibe klingen. Når bladet bliver døvt, skal det bare erstattes med et nyt.
  De fleste bruger et halvt tveægget blad. Det kan sættes i og fjernes fra barberkniven. Barberknive med udskiftelige blade er billigere og giver en tæt barbering.

Ekstra barberudstyr til barberknive

 • Stroppe & hvæssesten
  Stroppen og hvæssestenen er absolut nødvendige, når man barberer sig med en ragekniv.
 • Stroppen er et bælte af tyrelæder, som bliver brugt til at udglatte mindre ridser og holde bladet skarpt – bagsiden er lavet af linned eller lærredsstof.
 • Slibning er en proces, hvor man fjerner noget af metallet fra bladet med en hvæssesten (strygesten).
  Man sliber normalt kun et godt blad én gang om året, hvorimod stroppen bruges før og efter hver barbering og evt. i løbet af barberingen, hvis du har et tykt skæg.
 • Slibepasta til læderstrop – For at gøre det nemmere at bruge stroppen kan du bruge en læderbalsam eller
  pasta til stropper. Det er ikke påkrævet og mange professionelle barberer foretrækker at bruge stroppen uden noget.

Safety razors

Safety razors (eller sikkerhedsskrabere) har fået deres navn på grund af tilføjelsen af noget, der beskytter din hud mod bladet og findes i to former med enten en enkelt (SE) eller to (DE) skarptslebne kanter.

Ved at fjerne behovet for at slibe og bruge en strop, og ved at bruge udskiftelige blade, sparer mænd verden over tusindvis af timer hver morgen.

Fordele ved at bruge en safety razor:

 • Overkommelig pris – Den koster godt nok mere end en engangsskraber i supermarkedet, men nye blade er betydeligt billigere på sigt.
  Når den ene side af det tveæggede blad ikke er skarp nok længere, vender du det bare og bruger den anden side. Dét kan du ikke gøre med andre skrabere.
 • God til følsom hud – TV-reklamer vil gerne have os til at tro, at flere blade giver en tættere, glattere barbering. Ikke nok med, at det ikke passer, det fører også til rødme, irriteret hud og røde knopper. Hvordan skulle flere skarpe stykker metal, der skraber dine kinder, være bedre?
 • Safety razors bruger et enkelt blad, der ikke skal presses lige så hårdt som andre skrabere og det er bedre for huden.
 • Æstetisk tiltalende – Okay, det er godt nok subjektivt, men vi synes, en safety razor
  på en holder af rustfrit stål er en opgradering, som alle badeværelser har brug for.

Ting du bør være opmærksom på, når du shopper efter en safety razor

 • Blad med en eller to kanter – De fleste safety razors nu til dags bruger DE blade (med to kanter). Du sparer penge med DE sikkerhedsskrabere, fordi begge sider af bladet kan blive brugt.
 • Skaft – Skaftet skal gerne sidde komfortabelt i din hånd og have en god vægt og balance. Et tungere skaft giver mere kontrol.
 • Hoved – Skraberens hoved kan enten være åbent eller lukket.
 • Når det er åbent, er huden tættere på bladet. Den lukkede variant er generelt nemmere at bruge og giver bedre beskyttelse mod snitsår.
 • Hovedet kan fås i 1, 2 eller 3 dele. Antallet af dele har ikke spor at gøre med, hvor god en barbering du ender ud med. Dem med én del kaldes 'butterfly open safety razors' og er nemmest at sætte nye blade i.
 • Lige eller skrå afskærmning – I en normal DE skraber med lige afskærmning er bladet vinkelret i forhold skaftet. Med en skrå afskærmning får du en glattere barbering i første forsøg, så der skal færre strøg til - og det er godt for følsom hud.

Almindelige skrabere

Åbn et hvilket som helst mandeblad og du vil se en reklame for en almindelig skraber. Du hører typisk en masse om, at de har flere blade for en glattere barbering. Den her type skraber er designet til at gøre barberingen nemmere – ikke til at få den bedste oplevelse.

Den største fordel er, at de er hurtige og forholdsvis sikre at bruge – det er vanskeligt at gøre stor skade (i modsætning til rageknive). De sidder fast i vores hoveder som en selvfølge, når man snakker barbering. Tak, TV.

Listen af grunde til ikke at bruge penge på en almindelig skraber er lang. Selvom de ved første øjekast er den billigste løsning, koster de flere penge på sigt. Du kommer af med flere penge ca. hver sjette gang, du barberer dig... alt efter hvor meget hud, hår og barbercreme, der sidder fast mellem bladene.

Flere blade er ikke bedre. Ét godt blad er alt, du har brug for og det er bedre for din hud.

Hvis du ikke helt er klar til at droppe bekvemmeligheden, så sørg i det mindste for, at du køber en god skraber.

Safety razor vs. Almindelig skraber

Vi er hos Trendhim nået til enighed om, at den bedste skraber afhænger af personlige præferencer. Det er måske ikke det svar, du havde håbet på, men det er det bedste svar, vi kan give.

Hvis du prioriterer at passe godt på dig selv og har tid til et dagligt morgenritual, så er en safety razor et godt valg.

Hvis du gerne vil have det overstået hurtigst muligt og bruge en masse ekstra penge, så er en almindelig skraber noget for dig. Så længe det er dit valg og ikke noget, en reklamekampagne har bildt dig ind er det bedste.

Safety razors er designed til at give en tæt barbering med et enkelt strøg, hvorimod almindelig skrabere kræver flere for at opnå en lige så tæt barbering. Det betyder øget irritation, rødme og røde knopper.

Barberkost

En barberkost er en lille håndholdt børste til at fordele barbercreme/-sæbe på dit ansigt, før du barberer dig. Det har et skaft, som typisk er lavet af metal, træ, horn eller et syntetisk materiale, samt naturlige eller syntetiske børstehår.

Vi har meget mere at sige om barberkoste, end det vi nævner her. De er vigtige for at opnå en tæt barbering.

Klik her og læs mere om barberkoste og hvorfor grævlingehår er det bedste valg.

Barbercreme & Barbersæbe

Den rette barberkost og den helt rigtige skraber er ikke helt nok til at få den perfekte barbering. Du har brug for det rigtige smøremiddel for at sikre, at bladet glider nemt over dit ansigt uden at skære i din hud. Og en kvalitetscreme eller -sæbe fugter din hud, så den føles bedre efter barberingen.

Barbercreme er nemmest at bruge og det tager kortere tid at lave en skum med. Sæber findes i en fast form – ligesom en typisk badesæbe – og kræver mere vand og arbejde med barberkosten for at få det til at skumme.

Det vigtigste at huske på, når du shopper efter barbercreme eller -sæbe, er graden af beskyttelse og glathed, du kan opnå med den. Beskyttelse mod bladet og hvor nemt bladet glider hen over din hud.

Duft er også vigtig. Forkæl dig selv med sandeltræ eller forfriskende mentol.

Barberskåle og -krus

En barberskål eller -krus bruges til at skabe en skum og holde den varm. Hvordan selve skummet bliver, afhænger mere af barberkosten og cremen end skålen eller kruset.

Der følger en skål med mange barbersæber. Den er typisk præcis samme størrelse som sæben og så ender du med skum ud over det hele. En dybere barberskål, lavet specifikt til at skabe en skum, er en ganske god investering.

Pre-shave olie

Nogle foretrækker at bruge noget til at forberede skægget og huden, før de anvender barbercremen. Hvis du har tykke hår, kan du måske drage fordel af en pre-shave behandling. Der findes mange gode produkter til det, men vi anbefaler økologisk kokosolie.

Kokosolie er nemt at købe og blødgør skægget og huden, så det er klar til selve barberingen. Og det er betydeligt billigere end apoteksprodukter.

For at bruge det: put en smule i dine hænder og lad det smelte, før du smører det på det område, du har tænkt dig at barbere.

Aftershave

Selvom aftershave typisk dufter godt, har det også et andet formål. Det er et godt valg, hvis du har akne eller har en tendens til at få bumser efter en barbering.

Aftershave bruges til at fjerne bakterier fra dine porer, som kan være restprodukter fra din skraber eller barbercreme. De fleste af dem gør, at dit ansigt trækker sig sammen, og giver dig en frisk-og-klar følelse.

Gode ingredienser:

 • Witch hazel (troldnød)
 • Aloe vera
 • Tea tree oil (tetræolie)

Dårlige ingredienser:

 • Alkohol – Alkohol udtørrer din hud og forårsager øget irritation

Anvend aftershave efter, du har skyllet evt. rester fra barbercremen væk med koldt vand.

Toilettaske

Selvom den ikke er nødvendig for en tæt barbering, er det stadig værd at have den i tankerne. Dit barbersæt eller toilettaske skal være rummelig nok til alt dit udstyr og vandafvisende (i tilfælde af, at du skal pakke hurtigt og tingene ikke har haft tid til at tørre).

Vigtigheden af skum

For at opnå den bedste barbering, skal du bruge en tyk skum. Det beskytter og gør det nemmere for skraberen at glide hen over din hud i stedet for at smutte, trække eller skære. Det resulterer i reduceret irritation og en bedre barbering.

Du kan lave skummet i en skål, et krus, din hånd eller såmænd direkte på dit ansigt.

Vi foreslår en barberskål og en af metoderne nedenfor:

Barbersæbe: Sådan laver du en skum i 7 trin

 1. Fyld din skål eller krus med varmt vand.
 2. Læg barberkosten i blød i vandet i 1-2 minutter for at løsne børstehårene.
 3. Giv barberkosten et godt klem (og ryst den et par gange) for at fjerne det meste (eller alt) vandet.
 4. Tøm skålen eller kruset for vand.
 5. Tilføj nogle få dråber vand oven i sæben. Begynd at opbygge en skum ved at hvirvle barberkosten rundt i sæben.
 6. Tilføj evt. mere vand.
 7. Fortsæt med at hvirvle barberkosten (med sæben på den) rundt i skålen for at skabe en skum – det skulle gerne tage ca. 30 sekunder.

Barbercreme: Sådan laver du en skum i 7 trin

 1. Fyld skålen med varmt vand.
 2. Læg barberkosten i blød i 1-2 minutter for at løsne børstehårene.
 3. Tag barberkosten op og klem forsigtigt på den. Klem ikke alt vandet ud af barberkosten.
 4. Tøm skålen og tilføj i stedet barbercreme i en mængde svarende til en mandel.
 5. Opbyg en skum ved at hvirvle barberkosten rundt. Det kan tage et par minutter.
 6. Tilføj nogle dråber vand, hvis skummet er for tørt.
 7. Alt er klar, når der begynder at være spidser og der ikke er flere bobler tilbage.

Sådan laver du en skum uden en barberkost

 1. Gør dit ansigt vådt.
 2. Put barbercreme på dine hænder.
 3. Gnid dine hænder mod dine kinder.
 4. Nyd den middelmådige skum... og bestil en barberkost.

Skummets stadier

Ideelt skum

 • Ingen bobler
 • Fyldes let på barberkosten
 • Spidserne holder deres form
 • Nemt at smøre ud på ansigtet
 • Bliver på plads uden at tørre ud

Et ideelt skum er det, alle mænd stræber efter og har en cremet, yoghurt-agtig konsistens – så bladet nemt glider hen over dit ansigt.

For at opnå den ideelle skumtekstur, skal du starte med en tør skum og lige så stille tilføje nogle dråber vand ved hjælp af barberkosten.

Tørt skum

 • Ikke nemt at smøre ud på ansigtet
 • Ubehagelig barbering
 • Bladet er ikke til at gøre rent, fordi skummet er for klistret
 • Kan tørre ud og falde af dit ansigt

Tørt skum kan kendes ved den tykke, klistrede tekstur. Det skyldes, at barberkosten ikke har nok vand i den, når du laver skummet.

Vådt skum

 • Ingen spidser
 • Store bobler
 • Større risiko for sår
 • Øget irritation og ømhed, fordi skummet ikke er stærkt nok til at beskytte din hud

Mange begyndere ender ud med den her type skum, men det er nemt at undgå ved at hvirvle barberkosten rundt i skålen lidt mere.

Tips til at opnå det perfekte barberskum

Bobler i skummet betyder, at der er for meget vand – tilføj mere creme for at afbalancere skummet. Bliv ved med at hvirvle barberkosten rundt, indtil skummet har den rigtige konsistens. I gennemsnit tager det 1-2 minutter… så bare bliv ved!

Hvis dit skum er for tykt, så tilføj nogle få dråber vand og bliv fortsæt med at hvirvle barberkosten rundt. Spidser er et tegn på, at skummet er klar.

Hvad er hårenes retning & Hvorfor er det vigtigt?

Hårenes retning er den retning, dit skæg gror.

Før din hånd hen over dine skægstubbe for at finde ud af hvilken retning, dit skæg gror. Hvis du mærker modstand, så vokser hårene i den modsatte retning.

Typisk hårvækst

Barberer du op eller ned? De fleste mænd begynder på et tidspunkt at barbere mod hårenes retning og påstår, at de får en glattere barbering… vi er 100% enige. Du ender med en glat barbering, men det øger også risikoen for irritation og røde knopper.

Barbering mod hårenes retning skærer i hårsækken nedefra og sætter bladet i tæt kontakt med din hud. Når et hår er skåret over, trækker den nedre del sig tilbage og kan blive til et indgroet hår.

Barbering med hårenes retning sætter bladet i kontakt med håret først. Resultatet er kortere tid med et skarpt blad mod din hud. Det er altid at foretrække.

Du kan opnå den samme glatte barbering, som når du barberer mod hårenes retning, ved at føre bladet hen over det samme område flere gange. Hvis du kun fører det over hårene en enkelt gang, kan der ske stadig at være skægstubbe hist og her.

Det er ikke farligt at barbere mod hårenes retning. Og med den rette plejerutine før og efter barberingen, oplever du måske slet ikke den irritation, som andre mærker. Sørg for at du bruger en barberkost til at eksfoliere og løfte hårene, mens du påfører skum... og brug en safety razor i stedet for en 'almindelig' skraber.

Sådan barberer du dig med en safety razor

Selv hvis du synes, en safety razor ser farlig ud, så giv den et forsøg. Når du har lært at bruge den, tjener den sig selv hjem i bro-points og ved at give dig den tætteste barbering nogensinde.

 • Bad. Et varmt brusebad åbner porerne og blødgør dit skæg. Hvis det ikke er en mulighed, så brug i stedet varmt vand på dit ansigt til at gøre huden klar eller hold et varmt håndklæde mod dit ansigt og din hals i et par minutter. Undgå meget varmt vand, da det fjerner hudens naturlige olier.
 • Læg barberkosten i blød. Mens du er i bad og gør dit ansigt klar, bør du lægge din
  barberkost i blød i varmt vand. Igen, undgå at bruge meget varmt vand. Det udvider børstehårene og kan smelte limen, der holder kosten sammen.
 • Brug en pre-shave olie. Nogle få dråber pre-shave olie smører og beskytter din hud. Kokosolie kan bruges, er billig og stopper ikke bladet.
 • Massér den ind i dit skæg og vask dit ansigt. Målet er at fjerne noget af olien, men ikke det hele.
 • Lav og anvend skummet. Det perfekte skum har samme konsistens som yoghurt uden bobler. Smør det på dit ansigt og din hals med en barberkost. Dæk hele området med hurtige, hvirvlende bevægelser for at hjælpe hårene op – tænk på det som at male med skummet uden at presse for hårdt.
 • The Dashthis, vores foretrukne danske barbersalon, foreslår: “Brug ekstra tid på halsen. Fordi det ofte er her, man får indgroede hår, er nøglen til en god barbering at bruge et par minutter på at eksfoliere og gøre området klar. Vi bruger typisk 2-3 minutter på halsen. Forberedelsesfasen er essentiel for en god barbering.”
 • Barbér! Brug din hånd til at stramme huden før hvert strøg. Det udligner eventuelle rynker og trækker hårene frem. Pas på med at trække for hårdt (det skal ikke gøre ondt).
  Når huden er for stram under barberingen, kan det give indgroede hår.
 • Brug korte strøg (ca. 5 cm hver gang) og tryk forsigtigt - ikke for hårdt. Det er din safety razors vægt, der skal skære igennem hårene. Hvis du presser, kan det forårsage irritation og røde knopper. Sigt efter en vinkel på 30 grader i forhold til dit ansigt. En almindelig skraber kan tilpasse sig ansigtets kurver og form… det kan en safety razor ikke.
 • Følg hårenes retning i første omgang. Hvis du kan mærke, at bladet trækker eller ikke glider nemt nok, så erstat det med et nyt. Brug altid et skarpt blad. I gennemsnit rækker et kvalitetsblad til 4-6 tætte barberinger.
 • Tag dig god tid og hold bladet væk fra hud uden skum. Hvis du bruger lang nok tid til, at skummet bliver tørt, så tilføj mere skum.
 • Skyl og gentag. Skyl bladet med varmt vand efter 5-6 korte strøg. Skyl dit ansigt efter første gennemgang. Føles det rent og glat? Hvis ja… super! Hvis ikke, så gentag trinnene (inklusiv det med skum) og gå i gang med næste gennemgang.
 • Det kan være en god ide at barbere mod hårenes retning i anden gennemgang… men det afhænger af, hvordan du har det med at barbere mod hårenes retning.
 • Til sidst... Når du er tilfreds med barberingen, så rens dit ansigt med koldt vand og tør det ved at trykke (ikke gnubbe!) med et håndklæde. Barberingen fjerner olier fra huden, så vi anbefaler at bruge en hydrerende aftershave eller
  fugtighedscreme til at beskytte dit smukke ansigt.
 • Glem ikke at
  rengøre din barberkost, rense bladet og opbevare tingene et sted, hvor de kan tørre til næste gang.
  Hvis du har brug for at opbevare bladet i en længere periode, så giv det noget olie lavet specielt til blade før du gemmer det væk. Det forhindrer fugt i luften fra at ruste bladet. Hvis bladet ruster, så lad være med at bruge det. Erstat det i stedet.

Den bedste måde at holde en safety razor

Hvis du holder på skraberen tæt på hovedet (den del, der skærer), så risikerer du at trykke bladet for hårdt mod huden - og det er en alletiders måde at få sår og røde knopper. Med den rigtige vinkel er det skraberens vægt, der gør arbejdet og så glider den blidt hen over dit ansigt.

Som en tommelfingerregel er det bedst at holde korte skrabere med tre fingre og den længere slags med fire fingre. Den korte slags bør desuden holdes længere nede på skaftet.

Målet er at trykke så lidt som muligt under barberingen. Det er stik modsat af, hvad man gør med en almindelig skraber. Husk at lade bladet gøre arbejdet… ikke din råstyrke.

I Spurgte – Vi Svarede

Hvordan slipper jeg af med indgroede hår og undgår at de kommer tilbage?

Ifølge forskning udgivet i International Journal of Cosmetic Science kan man gøre et par ting for at bekæmpe indgroede hår og slippe for dem fremover.

 • Vask dit ansigt før barberingen for at blødgøre hårene og udløse indgroede og lavtliggende hår.
 • Brug en rundhåndet mængde barbercreme, så du ikke behøver at trykke så hårdt under barberingen. Det er bedst for din hud, at skraberen nemt glider over den.
 • Barber regelmæssigt og med lette, korte strøg. Daglig barbering har vist sig at være en god måde at forhindre indgroede hår.
 • Brug altid en fugtgivende aftershave e.l.

Hvis du allerede har et indgroet hår, så kan det hjælpe at bruge en eksfolierende ansigtsvask.

Andre løsninger inkluderer at lægge et varmt håndklæde hen over dit ansigt i 5-7 minutter for at åbne porerne og hjælpe håret med at komme ud.

Hvordan undgår jeg at få irriteret hud? Hvordan slipper jeg af med røde knopper?

Du kan forhindre røde knopper ved at klargøre huden før barberingen og ved at bruge rene, skarpe blade og fugtgivende skum.

Hvis du står med et ansigt fuld af røde knopper og irriteret hud, så læg et tyndt lag kokosolie på din hud. Kokosolie har antiinflammatoriske og antiseptiske egenskaber og bruges ofte til at lindre irriteret hud og endda forbrændinger.

Er daglig barbering godt?

Det behøver ikke at skade din hud eller være smertefuld at barbere sig hver dag. Hvis du barberer dig rigtigt og fugter din hud regelmæssigt, kan din daglige barberingsrutine ligefrem blive noget, du ser frem til.

Husk vigtigheden af pre-shave olie, en barberkost i høj kvalitet, et skarpt blad og aftershave eller fugtighedscreme.

Hvor ofte bør man barbere sig?

Du er nået forbi det stadie, hvor du kunne nøjes med at barbere dig hver anden uge. Nu hvor du er en stor mand, bør du barbere dig lige så ofte, som det er nødvendigt. Kræver dit job, at er glatbarberet? Gror dit skæg hurtigere end ukrudt?

Hvis du ikke har lyst til at barbere dig hver dag, så find ud af, hvor grænsen går mellem "en smule skægstubbe" og et fuldskæg.

Kan barbering øge skægvæksten? Kan jeg få mit skæg til at gro hurtigere?

Vi har nok alle hørt det her på et tidspunkt. Et eller andet barn i klassen sagde, at barbering ville få dit skæg til at vokse hurtigere… og så løb vi alle hjem og bad vores fædre om at vise os, hvordan man barberer sig.

Sandheden er – barbering får ikke hårene til at gro hurtigere eller tykkere. Det føles måske grovere og ser måske endda mørkere ud, men det er ikke tykkere og fører ikke til et skæg, der vokser hurtigere end normalt.

Er det bedre at barbere sig ved vasken eller under bruseren?

Vi anbefaler at barbare sig ved vasken efter et varmt bad. Hvorfor? Spejlet. Plus, det er nemmere at finde plads til alle de rigtige værktøjer.

Barbering ved vasken

 • Fordel – Værktøjerne er nemme at skylle
 • Ulempe – Kan være tidskrævende, når man barberer sig dagligt
 • Ulempe – Irriteret hud, hvis du ikke har forberedt dig rigtigt

Barbering i brusebadet

 • Fordel – Dampen holder huden blød
 • Ulempe – Skum bliver nemt vasket væk, så der skal bruges mere
 • Ulempe – For meget vand kan få skraberen til at smutte – især hvis skummet er vasket væk
 • Ulempe – Hvor finder du plads til alle tingene?!

Hvordan skifter jeg fra tør- til vådbarbering?

Velkommen! Skiftet fra tør- til vådbarbering er et stort skridt og bør tages med omhu.

Det tager din hud en måneds tid at tilpasse sig den nye form for barbering. Hvis du skifter til vådbarbering, så giv din hud lidt tid til at vænne sig til det, før du smider håndklædet i ringen og tager to skridt tilbage.

Hvordan stopper jeg et snitsår fra at bløde?

Du har skåret dig selv under barberingen. Tillykke, du er et menneske! Så længe det bare er et lille sår og ikke går fra øre til øre, har vi et par tips, der kan ske at hjælpe.

Toiletpapir. Vi har alle set det – små stykker toiletpapir på en stakkels fyrs ansigt, mens han hopper på toget. Han har haft en dårlig morgen, men vi kan lære af det.

Tryk toiletpapir mod såret for at tørre området og stoppe det meste af blødningen. Når du er færdig med barberingen, har renset dit ansigt og brugt fugtighedscremen, skal du blot sætte et lille stykke toiletpapir på såret.

Når det er tørt (efter ca. 5 minutter), kan du fjerne toiletpapiret og trykket forsigtigt på såret med vand for at fjerne det sidste blod. Det vi kan lære af fyren fra toget er ikke at udsætte barberingen til sidste øjeblik! Giv dig selv tid til at blive klar.

Isterninger. Hold en isterning mod snitsåret for at krympe blodårerne og få blodet til at størkne hurtigere.

Læbebalsam. Når du har sikret, at læbebalsammen er ren, skal du bare smøre en smule på såret for at lukke det og lade det hele.

Alum stick. En letanvendelig alum stick med aluminiumsulfat påskynder blodstørkningen og får hudens porer til at trække sig tilbage. Antibakterielle egenskaber sikrer, at håret forbliver rent og uden infektion.