Solbriller | Køb 2 og spar 20%

Solbriller | Køb 2 og spar 20%

Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 34 kr - Gratis over 449 kr-
Kontakt os

Lommekluden - din ultimative guide

Du kommer til at lære alt, der er at vide om lommeklude. Fra farveteori og stofvalg til hvilken lommeklud du bør bære til events og alt derimellem. Det tager kun 20 minutter at lære.

En lommeklud kan være prikken over i’et på dit outfit, der får det hele til at gå op i en højere enhed. Men, træffer du det forkerte valg, hvad lommeklude angår, kan det også være dét, som får dit look til at vælte. Du behøver ikke at være uddannet raketvidenskabsmand for at kunne placere en lommeklud i din brystlomme. Men, det er alligevel en kunst at bære en lommeklud ordentligt, så den matcher og forbedrer resten af dit look, samtidigt med at den skiller sig ud fanger øjet.

Hvad er en lommeklud? En lommeklud er et stykke firkantet, dekorativt stof, som placeres i brystlommen på en habitjakke eller blazer for at føje lidt flair til dit look.

Denne guide vil lære dig alt, du har brug for at vide for at være i stand til at knække koden og selvsikkert bære en lommeklud uanset anledningen.

1 Lommekluden - din ultimative guide1.1 Hvad er forskellen på en lommeklud og et lommetørklæde?1.2 Elementær farveteori1.3 Sådan vælger du det rette stof til din lommeklud1.4 Lommekludsstoffer – fordele og ulemper1.5 Lommeklude – kanttyper1.6 Hvilken størrelse bør din lommeklud være?1.7 Sådan bærer du en lommeklud1.8 Hvordan folder du en lommeklud?1.9 Klædt på til anledningen – forskellige stile1.10 Opbevaring af dine lommeklude1.11 Ufejlbarlige kombinationer med lommeklude1.12 Hvorfor lige netop de her kombinationer?1.13 Husk1.14 Din smalltalk version af lommekludens historie1.15 Spørgsmål & svar

Hvad er forskellen på en lommeklud og et lommetørklæde?

Lad os med det samme få slået fast, et lommetørklæde er IKKE det samme som en lommeklud. Du kan dog i nødsituationer godt bruge et nyt og rent bomuldslommetørklæde som lommeklud.

En lommeklud har ikke noget praktisk formål og sidder kun i brystlommen på dig for at sørge for, at du ser superflot ud. Et lommetørklæde derimod bruges til at tørre sved af panden, pudse næse i og fjerne tårer fra ungmøers kinder med. Er lommetørklædet rødt, kan det til nøds også bruges til tyrefægtning. En lille huskeregel: lommetørklæde når du vil af med snot, og lommeklud når du skal være flot.

Der er nogle få, generelle forskelle på lommetørklæder og lommeklude, som gør, at du gerne vil opretholde forskellen.

Lommeklude

 1. Lavet af adskillige slags stof, inklusive bomuld, silke og hør
 2. Bæres i den ydre brystlomme
 3. Dekorativt formål: Bør ikke bruges til gulvvask eller anden rengøring
 4. Silke og hør får nemt pletter og skal renses
 5. Eneste praktiske ting du kan bruge silkelommeklude til: brillepudsning
 6. Mindre end lommetørklæder

Lommetørklæder

 1. Lavet af bomuld
 2. Kan opbevares i hvilken som helst lomme
 3. Større end lommeklude: Får nemt lommen til at bule ud
 4. Er skabt med praktiske formål for øje og kan bruges til næsten alt, inklusive; pudse næse, tørre sved af panden og (hvis lommetørklædet er rødt) tyrefægtning

En lille huskeregel: lommetørklæde når du vil af med snot, og lommeklud når du skal være flot.

Elementær farveteori

For at et outfit skal se godt ud, så skal farverne i det passe sammen.

Det gælder din lommeklud, ethvert andet stykke tøj såvel som din hud- og hårfarve. Husk, at hovedformålet med at klæde sig pænt er at fremhæve dine ansigtstræk, og det kan en lommeklud på elegant vis være med til at gøre.

Det betyder også, at lommekluden ikke må indtage en alt for dominerende rolle i dit look. Dens formål er at skabe opmærksomhed, ikke stjæle opmærksomhed. Når du ser en person i et outfit, og du tænker ”godt forsøgt, men skru lige lidt ned for looket”, så er det fordi, personens fysiske fortræffeligheder overdøves af støjende beklædningsdele.

Byg dit eget farvehjul

Lad os sætte os på skolebænken igen for en stund.

Det er nemt at sætte farver sammen, hvis man ved, hvordan man bruger farvehjulet. Farvehjulet er sammensat af primære, sekundære og tertiære farver – også kaldet nuancer.

 • Primære farver: rød, blå, gul. Disse er basisfarver, som ikke kan skabes ved at blande andre farver. Deres naturlige nuance er skarp, og de bruges bedst til at skabe opmærksomhed. De bruges ofte som fremhævede farver i motiver og mønstre, da de står i fin kontrast til mørke baggrunde.
 • Sekundære farver: grøn, lilla, orange. Disse er farver, som kan laves ved at blande de primære farver med hinanden. Hver af disse sidder direkte overfor en primærfarve på farvehjulet og leverer maksimal kontrast. Vi kalder disse for komplementærfarver, og de er gode til at fange øjets opmærksomhed.
 • Tertiærfarver: cinnoberrød (orangerød), Ravgul (orangegul), Chartreuse (gulgrøn), Teal (blågrøn), Violet (blålilla), Magenta (rødlilla). Disse seks farver skabes ved at blande en primær farve med en sekundær.

Du skal tænke på tertiære farver som værende karakteristiske nuancer i sig selv fremfor bare værende nuancer af primære og sekundære farver. Som sådanne har de derfor også deres egne komplementærfarver på den modsatte side af farvehjulet.

Farveskemaer

Farveskemaer er kombinationer af farver fra farvehjulet. Hvis du vil mestre at sætte farver sammen og forbedre dit look, kræver det, at du har en basisforståelse for dét at sætte farver sammen.

En tommelfingerregel er, at jo længere væk farver er fra hinanden på hjulet, jo sværere er det at matche dem i et outfit.

 • Neutralt farveskema: hvid, sort eller en blanding af de to
 • Monokromatisk farveskema: én enkelt nuance.
 • Nærliggende farveskema: Laves af farver, der er placeret direkte ved siden af hinanden på farvehjulet. Det gør dig i stand til at skabe et næsten monokromatisk udtryk med en diskret kontrast.
 • Komplementært farveskema: Som nævnt længere oppe, så er disse farver placeret direkte overfor hinanden på farvehjulet. Disse farver giver de kraftigste kontraster, som ikke kan undgå at vække opmærksomhed.
 • Triadisk farveskema: Formes af 3 farver, som er placeret i lige stor afstand fra hinanden på farvehjulet. Triadiske farvearrangementer giver dit outfit et rent og harmonisk udtryk indeholdende mindre kontrast end ved brug af komplementærfarver.

For det bedste resultat bør farverne i dit outfit også matche din teint.

Høj kontrast dvs. brug af komplementærfarver i slips og lommeklud virker i dette tilfælde rigtigt fint, fordi modellen har lys hud og mørkt hår.

Så for eksempel, mænd, der har et udseende med høj kontrast, dvs. eksempelvis lys hud og mørkt hår, tager sig ofte bedre ud, når de gør brug af højkontrastfarver fra eksempelvis komplementære – og nærkomplementære farveskemaer.

Mænd med et lavkontrastsudseende, dvs. lys hud og lyst hår eller mørk hud og mørkt hår, ser godt ud i outfits, der gør brug af lavkontrastsfarvearrangementer. Det kan være monokromatiske -, nærliggende - eller selv triadiske farvearrangementer, hvis de ønsker at eksperimentere med flere farver.

6 trinsraket mod at mestre brug af farvede lommeklude

Niveau 1: Den klassiske, hvide lommeklud. Passer sammen med alt, og ser altid godt ud.

Niveau 2: Neutrale farver – Tænk gråt, brunt, og hvidt. Med et neutralt udseende slips, så kan din lommeklud være i hvilken som helst af disse neutrale farver, alt afhængigt af din jakke.

Niveau 3: Monokromatisk farveskema – par forskellige nuancer af den samme farve og skab en mild og diskret kontrast, f.eks. tan sammen med beige.

Niveau 4: brug et farveskema bestående af nærliggende farver for at give dit outfit et bestemt udtryk. F.eks. gul, ravgul og orange. Parrer du to eller flere kolde eller varme nuancer, så får du et harmonisk farveudtryk.

Niveau 5: Med et triadisk farveskema kan du skabe balance mellem varme og kolde farver og give dit look karakter, uden at du støjer så meget, som hvis du havde gjort brug af komplementærfarver.

Niveau 6: Nu kører du med klatten. Du er nu klar til at lege med komplementærfarver - en farvesammensætning der kræver mod at iføre sig. Det sikre valg er en orange lommeklud til en marineblå jakke. Du kan også gå hele vejen og parre en grøn lommeklud med en mørkerød blazer. Så har du ligesom lagt stilen an.

Sådan vælger du det rette stof til din lommeklud

Når det kommer til lommeklude, så spiller stoffet en betydelig rolle. De tre populæreste stoffer er silke, bomuld og hør, men du kan også finde lommeklude, der er lavet af uld og polyester.

Hvert stof har forskellige egenskaber, men din fokus bør være på stoffets tekstur. Som med mønstre og motiver bør du stile efter kalkuleret kontrast, når du bestemmer dig for, hvilken type lommekludsstof der bedst passer til dit outfit. Du skal sammensætte dit outfit, så hver enkelt del passer sammen med de andre, men de skal også kunne stå distancen alene.

I dette eksempel passer den glatte lommeklud fint sammen med det mere råt udseende uldslips, da det skaber en teksturkontrast.

Hvis du bærer et pænt og glat slips, så prøv med en mere råt udseende lommeklud i bomuld eller uld. Hvis dit slips til gengæld er meget tekstureret, så prøv omvendt med en flot og glat silkelommeklud. Det samme gælder for jakker og skjorter.

Lommekludsstoffer – fordele og ulemper

Nedenfor finder du de mest almindelige stoffer brugt til lommeklude samt fordelene og ulemperne ved dem.

Silkelommeklud

 • Fordel: Nem at opbevare
 • Fordel: Glat, glansfuldt og luksuriøst
 • Fordel: Står i flot kontrast til jakker/jakkesæt af uld
 • Fordel: Det hyppigste brugte stof til lommeklude
 • Fordel: Alsidigt, kan bruges til de fleste anledninger
 • Fordel: Bløde kanter gør den perfekt til ustrukturerede foldninger
 • Fordel: som regel meget tynd i stoffet, så den får ikke din jakkelomme til at bule ud
 • Ulempe: Dyr
 • Ulempe: Er ikke god til strukturerede foldninger og bukninger
 • Ulempe: Tager skade af perspiration og skyllemiddel
 • Ulempe: Svær at rengøre: Tåler kun rensning
 • Ulempe: Krøller nemt og er svær at stryge
 • Ulempe: Er ikke særlig slidstærk
 • Ulempe: Går nemt i stykker, når den bliver våd

Bomuldslommeklud

 • Fordel: Billigere end silke
 • Fordel: Nem at stryge
 • Fordel: Nem at opbevare
 • Fordel: Kan maskinvaskes
 • Fordel: Stive kanter gør den ideel til strukturerede foldninger og buk.
 • Fordel: Slidstærk.
 • Fordel: Matcher skjorte/jakke, flytter opmærksomhed over på slips
 • Ulempe: Kan krympe, hvis vaskes i varmt vand
 • Ulempe: Krøller nemt, skal stryges
 • Ulempe: Kan rammes af mug, hvis fugtig
 • Ulempe: Farven kan falme over tid

Hørlommeklud

 • Fordel: Utroligt alsidig
 • Fordel: Stive kanter gør den god til strukturerede foldninger og buk
 • Fordel: Smidigt stof gør den også velegnet til ustrukturerede foldninger og buk
 • Fordel: Føjer tiltalende teksturvariation til næsten enhver jakke.
 • Ulempe: Er ofte dyrere end bomuld
 • Ulempe: Tager skade af at blive vasket i hårdt (vand med højt mineralindhold) vand
 • Ulempe: Kan maskinvaskes, men kan tage skade af vaskepulver/kemikalier
 • Ulempe: Krøller nemt, skal stryges

Uldlommeklud

 • Fordel: Bedst i vintermånederne
 • Fordel: Usædvanlig, interessant tekstur for en lommeklud
 • Fordel: Det er muligt at vælge mellem forskellige typer uld:
 • Fordel: Alpakka-uld – silkeagtigt, letvægts- med flot glans
 • Fordel: Angorauld – Meget blødt med gode varmebevarende egenskaber
 • Fordel: Kashmir – fint og luksuriøst
 • Pro: Kameluld – Kendt for sin gyldenbrune farve, bløde tekstur og glans
 • Ulempe: Stor prisvariation afhængigt af uldtypen
 • Ulempe: Vask og pleje er besværligt
 • Ulempe: Rammes nemt af møl og andre insekter under opbevaring
 • Ulempe: Krymper markant under varme – og fugtige forhold
 • Ulempe: Tåler kun rensning med milde rensemidler
 • Ulempe:: Det tykke materiale kan betyde, at jakkelommen buler ud

Lommeklud i polyester

 • Fordel: Meget billig
 • Fordel: Lav vægt
 • Fordel: Tørrer hurtigt
 • Fordel: Stærkt materiale
 • Fordel: Krøller ikke
 • Fordel: Nem at opbevare – kun lille risisko for mølangreb
 • Fordel: Bevarer form og størrelse over tid
 • Ulempe: Kan have kunstig glans i dagslys
 • Ulempe: Svært at fjerne pletter

Lommeklude – kanttyper

Kanten på din lommeklud udgør den største forskel på forskellige lommeklude, både når det gælder stoftype og kvalitet.

Alt afhængigt af foldningen, så er kanten den mest synlige del på din lommeklud. Kanter i dårlig kvalitet flosser eller trævler nemt, og gør dermed lommekluden ubrugelig.

Alt afhængigt af dit stofvalg så er der en naturlig forskel på kanttyperne. Silkelommeklude har smidige og bløde kanter, som er perfekte til det ”kaotiske” puff-fold. Til gengæld er det noget nær umuligt at lave en struktureret foldning med en silkelommeklud.

Omvendt er lommeklude af hør og bomuld velegnede til strukturerede foldninger, da de har mere stive kanter.

Men, uanset hvilken stoftype så er der nogle ting, du bør vide omkring kvaliteten på lommekludskanter, så du kan undgå, at din nye lommeklud ikke trævler efter at have været brugt blot to gange.

Størstedelen af alle lommeklude fra de fleste kendte mærker er maskinsyede. Denne type lommeklud går an for de fleste – på nær måske de allermest kræsne. For de, hvor kun det bedste er godt nok, anbefales håndrullede modeller.

Nedenfor kan du få et overblik over de forskellige kanttyper og syninger.

Den håndrullede lommekludskant

De bedste lommeklude, man kan få for penge, har kanter, der er rullet i en rørformet form, med håndsyede syninger, omkring 5-6 syninger pr. tomme.

Når lavet i hånden, så er kanten en smule ulige, hvilket giver lommekluden en unik finish. Sådan et øje for detajlen har sin pris, naturligvis. Så, alt afhængigt af dit behov og størrelsen på din pengepung, er det nok værd at overveje kategorien lige under.

Den imiterede håndrullede kant

Med sine maskinsyninger er denne kant mere lige end den håndrullede, men syningerne er mere synlige og ruller udover kanten.

Den parallelle kant

Denne type kant er fladere, med en simpel syning i en enkelt linje. Denne type kant er også maskinsyet.

Den Z-formede kant

Denne kant er lavet på maskine, og minder om den parallelle kant. Den Z-formede er flad, men syningerne er i et bølgeformet mønster.

Den broderede kant

Den broderede kant er lavet med maskine. Syningen er en stram og hård spiral, som føjer hårdhed til din lommeklud, og derved gør den velegnet til strukturerede foldninger med to eller flere buk.

Et sidste ord om kanter

Et sidste ord, eller rettere sidste advarsel omkring kvaliteten på lommeklude. Det er normalt, især med polyestermodeller, at støde på masseproducerede lommeklude med dårligt lavede hjørner og løse, irregulære syninger. Sådanne lommeklude flosser og trævler hurtigt, og er ikke værd at købe.

Hvilken størrelse bør din lommeklud være?

Størrelsen på din lommeklud afhænger af dine jakker og de materialer, du vælger. Her er nogle få ting, du bør være opmærksom på:

 • Lommeklude fås i størrelser fra 25 – 45 cm.
 • Den ideelle størrelse ligger et sted imellem, at kluden får din lomme til at bule ud, og at den falder ned i lommen.
 • Amerikanske og engelske mærker laver typisk større lommeklude til forede brystlommer.
 • Italienske mærker laver typisk mindre lommeklude til lommer med mindre dybde.
 • Lommeklude i tykkere stoffer, som hør, bomuld og uld bør være mindre i størrelse, mens de i lettere materialer, som silke, bør være større i størrelsen.
 • Er lommekluden for lille (det gælder især silke), vil foldningen miste sin figur. En ordentlig lommeklud bør ikke være mindre end 25 cm.
 • Sammenlign målene på lommekluden (længde og bredde) med størrelsen på lommen, den skal sidde i, for at se om du har et match.
 • Tag også lommekludens vægt i betragtning, når du skal finde ud af, om den passer til din jakkelomme og dit antræk.

Sådan bærer du en lommeklud

Nu, hvor du kender til det grundlæggende omkring lommeklude, og hvordan de bedst bruges sammen med dit antræk og din stil, så er det tid til, at du lærer lidt om, hvordan du bærer en lommeklud.

To væsentlige ting gælder, når du skal bære en lommeklud på korrekt vis;

 1. Vælg den rette lommeklud. Her spiller informationen i sektionen ovenfor en vigtig rolle.
 2. Vælg den rette foldning, som matcher anledningen, dit outfit og din lommeklud. Se mere om dette længere nede.

Nu, hvor du ved alt, du har har brug for at vide (du HAR læst første sektion, ikke?), får du nogle råd til, hvordan du vælger den rette lommeklud, efterfulgt af en oversigt over de vigtigste foldninger.

At vælge den rette lommeklud

 • Når det gælder påklædning, så er det en absolut dødssynd at se alt for koordineret og gennemført ud. Det får dig til at se alt for påtaget ud, og det dræber din stil. Det gælder alt påklædning, inklusive lommeklude.
 • Dit outfit skal virke som en helhed, men hver enkelt del skal også komplementere og stå i kontrast til de andre dele – søg at undgå det perfekte match.
 • Vælg din foldning og din lommeklud i forhold til, hvor meget ekstra opmærksomhed du ønsker, at kluden skal være med til at give.
 • Nøjes med ét ”støjende” stykke tøj pr. outfit. En lys lommeklud med modigt mønster ser for overvældende ud, når den parres med et ligeså modigt slips eller butterfly. Til gengæld forstærker det udtrykket på et mere simpelt
  slips, der bæres sammen med ensfarvet beklædning.
 • Udover farver og motiv bør du overveje forskellige stoftyper, og gøre brug af dem, når de er passende. Silke og bomuld er de mest alsidige stoffer, og de tager sig altid godt ud.
 • Gennemgå farverne i din eksisterende garderobe og overvej, hvad du kan matche dem med. Jo mere komfortabel du er med dig selv, des mere flamboyant kan du være i dit valg af farver, mønstre og materialer.
 • Ensfarvet påklædning er altid det sikreste valg, især når du skal klædes på til forretning eller formelle lejligheder. Jo mørkere en farve, jo mere formelt et udtryk. Helt hvidt er en undtagelse – det går altid an.
 • Trykte mønstre får din lommeklud til at se mindre formel ud. Jo dristigere et print, des mindre seriøs fremstår lommekluden.
 • Du bør ikke lade mere end tre forskellige mønstre indgå i dit outfit.
 • Koordiner farverne med dine andre accessories, som f.eks. jordfarver sammen med brune sko.
 • Lad ikke logo eller label være synligt.

Hvordan folder du en lommeklud?

Nedenfor finder du nogle af de mest populære foldemetoder. Hvis det ikke er nok, så lær hvordan du folder en lommeklud på 52 måder her

Den statelige foldning

1-spidsfoldningen

Den 3-spidsede kronefoldning

52 måder at folde en lommeklud på

Der findes ingen regler for, hvordan en lommeklud skal foldes. Så, selvom vi her giver dig en række foldeforslag, så kan du også vælge at folde den, lige som du har lyst. Hvis du selv er løbet tør for idéer og ikke bryder dig om nogle af ovenstående foldeforslag, så har vi oprettet, hvad muligvis er den mest omfattende oversigt over foldemetoder til lommeklude. Du kan se den her:

Trendhim's 50 måder at folde en lommeklud på

Klædt på til anledningen – forskellige stile

Vi har introduceret dig for etikette, farver, stoffer – hvad der virker sammen, og hvad der ikke virker sammen. Med dette in mente, præsenterer vi dig for nogle råd og tips til, hvordan du får styr på stilen, når du skal klædes på til sociale sammenkomster.

Lommeklude til bryllupper

 • Essentielle stoffer: Silke, fløjl, kashmir, uld, tweed, bomuld, og hør - hvis du skal til et strandbryllup eller et andet ”casual” bryllup.
 • Halsbeklædning: Altid -
  Slips or
  butterfly
 • Farver: Afhænger af tidspunktet for brylluppet. Et aftenbryllup er som regel mindre formelt end et bryllup, der finder sted i dagtimerne – klædt dig mørkt. Er det et dagbryllup, så hold dig til lyse farver – neutrale og pastelfarver eksempelvis.
 • Regler: match ikke din påklædning med brudefølgets, overskyg ikke hverken brud eller brudgom. Følg den udstukne dresscode – et strandbryllup eller på anden vis ”casual” bryllup vil være mere afslappet i forhold til påklædning. Hvis dresscoden tillader det, så er en smoking en valgmulighed. Hold dig fra monokromatiske look.
 • Foldetyper:One tip,
  The puff,
  The Presidential

Lommeklude til forretningsfolk

 • Essentielle stoftyper: Bomuld, hør, tweed og uld (tag vejret i betragtning)
 • Halsbeklædning: Slips
 • Farver: Alt mørkt - marineblåt, rødbrunt, grøn, brændt orange. Så længe der er tale om mørke nuancer, så er alt godt. En hvid lommeklud er også et godt valg.
 • Regler: Hold det simpelt og artigt, især hvis du befinder dig i et konservativt arbejdsmiljø. Er du den kreative type, så kan du slippe tøjlerne en smule og være…kreativ.
 • Foldetyper: The one tip, two tip, The three point crown, The Cagney, The Double Winged Puff Pocket Square Fold or The presidential. Du kan også prøve med to separate foldninger, som komplementerer hinanden (i én brystlomme).

Lommeklude til søndagsfrokosten

 • Essentielle stoffer: Hør, bomuld, tweed, silke – men kun til lommekluden
 • Halsbeklædning: Ingen! Lad de to øverste knapper på din bomuldsskjorte stå åbne og bær en jakke med stof i kontrasterende tekstur. Du kan også vælge at bære en trøje eller t-shirt med rund hals.
 • Farver: Her har du frit valg fra alle hylder. Bær hvad du kan lide! Bare sørg for, at farverne går godt i spænd sammen.
 • Regler: Hold det casual. Kakibukser, eller bukser i en hørblanding er sikre valg. Dette look er mere simpelt, fordi du ikke behøver at bekymre dig om at skabe kontrast til slipset. Brug lommkluden til at samle op på farven fra din skjorte eller jakke.
 • Foldetyper: Vi opfordrer dig her til at muntre dig med mere ekstravagante foldninger -
  The fan,
  The bird of paradise,
  The fleur de lis,
  The rolled rose, or
  The double rose

Opbevaring af dine lommeklude

Så snart din kollektion af lommeklude begynder at vokse i størrelsen, bør du finde en god måde at opbevare dem på, så de ikke bliver beskadigede og er nemme at finde.

Heldigvis for os alle så er lommeklude som regel lavet af temmeligt slidstærke materialer som; silke, bomuld og polyester. Det er godt nyt, for det betyder, at du ikke ligesom med uld skal bekymre dig om insektangreb, når du gemmer dine lommeklude væk i længere tid af gangen.

En ting du dog skal være påpasselig med, uanset hvilken stoftype, er at der ikke gror mug på våde/fugtige lommeklude. Du bør søge at undgå, at dine lommeklude bliver våde. Det kan dog ske på grund af regnvejr, eller hvis nogen spilder noget på dem. Vær opmærksom på, at hvis du opbevarer en fugtig lommeklud sammen med andre tørre lommeklude, så kan de alle rammes af mug. Derfor, og lyt ikke til folk, som siger det modsatte, opbevar aldrig dine lommeklude i plastikbeholdere. Plastikbeholdere er lufttætte, og det giver gode vilkår for mugdannelse.

Opbevar dine lommeklude som du bærer dem. Hvis du hælder til pæne foldninger, så sørg for, at dine lommeklude er pænt lagt sammen og strøgne, så de ikke krøller. Hvis du er til puff-foldninger, kan du tillade dig at være mere skødesløs. Mas dem dog ikke for tæt sammen, da de bliver krøllede af det. Du kan også også lægge dem fladt ovenpå hinanden i en stak. Det bliver dog hurtigt en upraktisk løsning og virker kun, hvis du blot ejer en mindre samling af lommeklude.

Så hvordan bør du opbevare dem?

Her får du nogle opbevaringsmuligheder:

Mulighed 1 – Træbeholdere

Den mest elegante løsning, men også den dyreste og mest pladskrævende, er at opbevare dine lommeklude i en træbeholder. Ulig plastikbeholdere, er træbeholdere ikke lufttætte og tillader derfor fugtigt indhold at tørre.

Dette er en god opbevaringsløsning for mænd med en stor garderobe, eller anden plads, hvor de kan opbevare træbeholderen. Smykkeskrinsagtige beholdere er især brugbare, da de oftest indeholder flere rum, hvilket gør dig i stand til at arkivere dine lommeklude efter farve, motiv, stof e.l.

Vi gør selv brug af en gammel cigaræske eller æsker af cedertræ eller eg. Sådanne æsker er først og fremmest flotte at se på, men de føjer også en svag duft af træ til dine lommeklude, hvilket ikke er så ringe endda.

Mulighed 2 – I din sokkeskuffe

Ligesom at bruge en trææske, kan du reservere dele af din sokkeskuffe til opbevaring af dine lommeklude.

Dette afhænger selvfølgelig af, hvor meget plads du har i den skuffe. Men, så længe du folder dine lommeklude pænt, så optager de altså ikke meget plads.

Mulighed 3 – Indeni dine jakker

En anden nem og minimalistisk løsning er at opbevare lommekludene i dine jakkelommer, når de hænger på bøjlen. Det betyder, at du opbevarer lommekluden sammen med jakken, du skal bruge den sammen med. Altså slut med desperate at lede efter lommekluden i sidste minut, da den allerede gemmer sig i lommen på den jakke, du skal bruge den med.

Denne løsning er også god, når du er på farten.

Ejer du mange lommeklude, så kan du også gemme lommeklude i jakkens andre lommer.

Mulighed 4 – En tom servietæske

En mindre elegant, men meget praktisk løsning, er at bruge en tom servietæske til opbevaring af dine lommeklude. Så kan du trække lommekludene ud, når du skal bruge dem. Denne opbevaringsløsning er bedst, hvis du mest hælder til puff-foldninger, da du i så fald ikke behøver at folde kludene pænt, når du gemmer dem af vejen.

Ufejlbarlige Kombinationer med Lommeklude

Har du svært ved at finde ud af hvilket slips eller hvilken butterfly, der matcher din lommeklud? Tag et kig på 5 af vores favoritkombinationer med lommeklude.

Hvorfor lige netop de her kombinationer?

Farverne i de her kombinationer komplementerer hinanden uden at kæmpe om opmærksomheden - og så er de diskrete nok til en lang række forskellige begivenheder.

Lad ikke ordet 'diskret' narre dig – de er stadig eklektiske nok til at være interessante, og det er aldrig en ulempe!

Husk

Undgå at matche din lommeklud 100% med dit slips eller din butterfly (rødt slips med en rød lommeklud). Det er ikke et godt look - og helt sikkert ikke god stil!

Brug i stedet komplementærfarver og kombiner forskellige teksturer og mønstre.

Og hvis du stadig ikke er helt sikker på hvilken type lommeklud, du skal bruge, så vælg en helt normal, hvid lommeklud foldet på en simpel måde. Det virker hver gang.

Din smalltalk version af lommekludens historie

Fra simpelt lommetørklæde til elegant statussymbol – debatten omkring lommekludens oprindelse er ligeså livlig og ophedet som en politisk debat.

Her er de væsentligste punkter, du bør kende til.

 • Nogle historikere mener, at lommeklude går helt tilbage til oldtidens Grækenland. Velhavende grækere brugte en parfumeret klud til at værge sig imod dårlige lugte. Senere, fulgte engelske og franske adelige trop og bar en parfumeret klud beklædt med attraktive broderier.
 • Andre hævder, at lommeklude opstod hos embedsmænd fra den katolske kirke, som bar hvide lommetørklæder omkring deres venstre arm for at vise deres hengivenhed til gud.
 • Folk fra den engelske Kong Richard d. 3’s hof hævder, at det var ham, som opfandt lommetørklædet.
  Det blev så senere til lommekluden, da mænd begyndte at opbevare kluden i deres lommer.

Uanset hvor lommekluden stammer fra, så er der stor enighed om, at det 15. århundrede var lommekludens guldalder. Lommekludene fandtes i alle former, størrelser og materialer, og de fineste af dem var ofte broderet med silke og fine blonder, og de gik i arv som familiearvestykker.

I det 18. århundrede satte den franske kong Louis den 16. en smule system i lommekludskaosset. Under strenge ordrer fra hans kone, Marie Antoinette, bekendtgjorde han, at 16 tommer, eller 40 cm, var den universelle standardstørrelse for alle lommeklude.

Spørgsmål & svar

Hvordan undgår jeg, at en lommeklud glider ned i lommen?

Slatne lommeklude er irriterende, men desværre noget, man alt for ofte må døje med. Her får du nogle simple løsninger, som hjælper til, at din lommeklud bliver ved med at se frisk og smart ud, hele dagen lang.

Først og fremmest, hvis du gør brug af en lige foldning, så kan du ganske simpelt gøre lommekluden længere i enden. Det gør du ved at folde din lommeklud til en rektangel. Fold den herefter, så du opnår den ønskede længde, og så præcist den rette mængde klud titter op over lommekanten. Så, hvis din lommeklud glider tilbage i lommen, skal du simpelt hen bare gøre den så tilpas meget længere, at den altid vil kunne ses.

For det andet, kan du også sikre dig, at din lommeklud er så bred som muligt – det gælder for alle foldemetoder. Gør din lommeklud så bred, at den skal klemmes på plads i brystlommen. Det skaber ekstra friktion, som forhindrer, at lommekluden glider ned i bunden af lommen.

For det tredje, hvis du hælder til en rektangulær og struktureret foldning, som i en Presidential fold, så kan du sætte et stykke pap ind i lommekluden for at hjælpe den til at holde formen.

Du kan også bruge en lommekludsholder. Disse er små letvægts-indsætningsstykker, som sidder i din brystlomme, og låser lommekluden fast, så den ikke glider ned i lommen.

Hvad gør jeg, når lommen er syet til?

De fleste jakker, både skræddersyede og færdigsyede, leveres med til-syede lommer (og rygslidser). Dette kaldes for risting og bruges under tilblivelsesprocessen for at bibeholde jakkens form. Ristingen bibeholdes efterfølgende af samme årsag, så formen også bevares under transport.

I herremodeverdenen diskuterer man, hvorvidt man skal fjerne ristingen eller ej. Fordelene ved at beholde ristingen er, at formen bevares. Ulempen er, at du ingen brugbare lommer har, og at det er en smule pinligt, hvis der er nogle, som opdager det.

Uanset hvad så er du nødt til at fjerne ristingen i brystlommen, hvis du skal bære en lommeklud. For at fjerne ristingen skal du bruge en kniv eller en saks. Du klipper eller skærer en af syningerne over og trækker forsigtigt tråden fri. Vær MEGET forsigtig ikke at fange noget af jakkestoffet når du fjerner tråden. Med andre ord, fjern ikke ristingen efter at være kommet hjem fra en våd bytur.

Uanset hvad så vær forsigtig ikke at rykke lommen op da det kan forårsage permanent skade på jakkestoffet.

Til de som virkeligt går op i det, så er det bedste værktøj til at løse ovenstående opgave en sømopsprætter. En sømopsprætter er specifikt designet til at fjerne syninger, uden at stoffet beskadiges.

Kan jeg bære en lommeklud uden et slips?

Ja, og i disse tider bliver det også et mere og mere almindeligt syn.

Mens et slips nu om dage føles formelt, så kan dét at bære en lommeklud i din blazer sammen med et par kakibukser og jeans være en smart prik over i’et på dit outfit. Samtidigt er det et mere afslappet antræk, som også egner sig godt til lunere temperaturer.

Hvor slidstærke er lommeklude?

Hvor længe dine lommeklude holder kommer an på, hvordan du behandler dem. Det går selvfølgelig ikke at bruge din lommeklud som lommetørklæde og pudse næse og fjerne sved med den. Det tager med garanti hurtigt livet af silkelommekluden, mens bomuldslommekluden måske overlever, men bliver ubrugelig på grund af de pletter, den har fået som følge af den hårdhændede behandling.

En anden fjende er mug, som dannes, hvis du ikke opbevarer lommekludene korrekt. Du kan læse mere om dette ovenfor i afsnittet for ”Opbevaring af lommeklude”.

Er der bestemte stoftyper som egner sig bedre til visse foldemetoder end andre?

Ja.

Mens bomuld og hør egner sig godt til de fleste foldemetoder, så er silke primært god til ustrukturerede foldninger. Det skyldes, at silke har en mindre stiv struktur og derfor er sværere at forme.

Hvilke materialer passer bedst sammen?

Som en tommelfingerregel gælder, at jo glattere stoffet er, jo mere formelt er det.

Når du matcher en lommeklud med din jakke, så er det en god ide at skabe kontrast ved at parre en mere grov stoftype med en blødere og glattere en af slagsen. Forestil dig en jakke med et højt trådantal sammen med en lommeklud i bomuld, eller en silkelommeklud sammen end blazer i groft bomuld.

Hvornår kan jeg tillade mig at blande mønstre?

Hvis du lige er startet på lommeklude, så er det bedst, at du holder dig på den sikre side og nøjes med et mønster.

Når du føler dig mere tryg i brugen af lommeklude, så kan du parre to, ja måske tre mønstre. Bemærk dog, at det er særdeles svært at slippet godt af sted med at matche tre mønstre i et outfit. Et bud kan dog være, at lade lommeklud, skjorte og slips være i forskellige mønstre.

Hemmeligheden bag succesfuldt brug af flere mønstre i outfittet er at lade mønstrene have forskellige størrelser.

Du kan slippe af sted med at matche lignende farver og mønstre (så længe det ikke ser for koordineret og søgt ud). Men, den gyldne regel, når det gælder mønsterparring, er at gøre brug af forskellige mønsterstørrelser. Har du en lommeklud med fine små prikker, så skal du ikke matche den med et slips med tynde striber. I stedet skal du vælge et slips med store, fede striber.

Matcher du mønstre, der er nogenlunde ens i størrelsen, så får dit look et ubehageligt, rundtosset udtryk, som virker forstyrrende på folk omkring dig. Det skal du derfor for enhver pris søge at undgå.

Findes der et standard look, som virker for alle og enhver?

Du går aldrig galt i byen med en lommeklud i hvidt hør, en mørkeblå blazer og en nystrøget, hvid skjorte.

Hvor er det bedste sted at købe lommeklude?

Når du køber lommeklude, så er det vigtigt, at du ikke kun ser på lommekluden, men også ser hvordan den ser ud, når den bæres i en brystlomme.

Afhængigt af hvad du foretrækker, så anbefaler vi, at du enten går til en fysisk forretning, hvor du selv kan se og prøve lommekluden, eller at du shopper online hos en anerkendt og respekteret forhandler af lommeklude. Sikr dig, at du via billederne på webshoppen får et godt indtryk af farve, kvalitet og stil, når du shopper lommeklud.

Hvilke lommeklude anbefaler du, at en mand altid har liggende i sin garderobe?

Som minimum bør alle mænd eje en lommeklud i hvidt hørstof. De fleste jakkesætsbærende mænd har cirka fem af slagsen, som de veksler imellem, så de altid har en frisk lommeklud ved hånden.

Du kan folde den på næsten enhver facon, og den gør ethvert outfit flottere at se på. Den bliver ubetinget det mest alsidige tilbehør til dit outfit.

Kan jeg bære lommeklud sammen med habit og vest, eller er det for meget?

Ja, det kan du godt. Men, pas på, det ikke kommer til at se for koordineret og søgt ud. Opskriften på at se velklædt ud er, at stilen man bærer, skal falde én naturligt.

En habit med tilhørende vest er i vore tider allerede noget af en statement. Så vær opmærksom på, når du lader en lommeklud indgå i looket, at det ikke kommer til at virke for koordineret og søgt.

Når det er sagt, så kan du virkelig efterlade et godt indtryk, hvis du formår at matche en lækker lommeklud med habit og vest.

Hvilken lommeklud vil være bedst til en brudgom?

Det afhænger af hvilken type bryllup, der er tale om. Hvor er det?, hvad er dresscoden etc.

Kontekst er konge – altid. Men, hvis vi går ud fra, at der er tale om et traditionelt bryllup, så vil en hvid lommeklud være et godt valg, da den både ser formel og smart ud.

Kan jeg bære en lommeklud i en overfrakke?

Det er et mere og mere normalt syn at se lommeklude i brystlommen på overfrakker. Men, betyder det også, at det er noget, som også du bør gøre?

Vi synes, at det oftest kommer til at se lidt for søgt ud. Der er ingen grund til at lade et lommetørklæde eller en lommeklud sidde i brystlommen på din overfrakke. Vi anbefaler derfor, at du afholder dig fra at gøre det.

Men, er du uenig med os, så skal du vide, at det er du ikke den eneste, som er.

Hvordan kan jeg tilpasse en foldning? Kan jeg f.eks. kombinere to foldemetoder?

Der findes en foldemetode til enhver anledning, og 95 % tiden har du mest lyst til at holde dig til en af de klassiske foldninger.

Er du særligt eventyrlysten, så er der intet, som står i vejen for, at du eksperimenterer og sjusser dig frem til din egen personlige stil. Bare sørg for, at det også ser godt ud.

Hvilke farver egner sig bedst til uformelle anledninger?

Generel farveteori siger, at lysere farvenuancer er mere uformelle. Forestil dig et lysegråt jakkesæt kontra et mørkegråt jakkesæt.

Det vigtige med farver er, at du matcher kontrasterne i dit outfit med din teint og hårfarve.

For eksempel ser lys hud og mørkt hår meget bedre ud sammen med stærkt kontrasterende tøj, mens lys hud og lyst hår ser godt ud sammen med svagt kontrasterende tøj.

Hvor mange lommeklude har jeg brug for?

Det er fuldstændigt op til dig. Som minimum bør du eje en hvid lommeklud, men derudover afhænger det af din smag, stil og dit budget.

Start med én lommeklud og byg på, som du har lyst, eller find inspiration fra blogs/andre mennesker.

Det er værd at bemærke, at det ikke behøver at koste en formue at erhverve sig lommeklude i smukke designs og af stof i høj kvalitet.

Kan jeg bruge et normalt lommetørklæde som lommeklud?

Ja, det kan du godt.

Du kan i mange tilfælde godt bruge et lommetørklæde af bomuld eller hør som lommeklud (bare sikr dig, at det er rent). Størrelsen på lommetørklædet giver dig dog nogle begrænsninger.

Du ønsker på ingen måde en brystlomme, der buler ud. Og, eftersom lommetørklæder kan være markant større end lommeklude, kan de i sådanne tilfælde være en uheldig substitut for en lommeklud.

Så, et mere præcist svar er ja, men det kommer an på størrelsen.

Hvad er den bedste måde at stryge en lommeklud på?

Lommeklude bør stryges på den flade inderside. Vær forsigtig ikke at stryge på de håndrullede kanter.

Brug for en sikkerheds en strygeklud, så du undgår strygeglans.

Mønstret stof skal stryges på bagsiden af mønstret. Ved dybe krøller kan mild damp fra et dampjern eller damper bruges på bagsiden, inden der stryges. Vær forsigtig når du damper lommeklude, da dampjern indimellem kan ”spytte” med vand, hvilket kan medføre vandpletter.

Hvilket signal sender jeg ved brug af forskellige foldemetoder?

Der findes en passende foldemetode til ethvert tidspunkt, enhver anledning og ethvert slags humør.

Jo renere og mere struktureret din foldning er, des mere formel og reserveret tager den sig ud. Bemærk, at med særligt dristige outfits kan en formel og reserveret lommekludsfoldning være med til at nedtone looket og skabe harmonisk balance i udtrykket.

Ustrukturerede foldninger er til gengæld mere casual og udtryksfulde.

Så, som sædvanligt er det konteksten, der bestemmer. Du bør derfor vælge lommeklud og foldning, der matcher lejligheden og ikke mindst dit humør.

Skal jeg afholde mig fra at fjerne mærkater og labels på lommeklude?

Det kommer an på, hvor stramt de er syet på. Der er risiko for, at de efterlader spor fra syningerne. Så hvis du ønsker at fjerne en mærkat eller et label, så bør du gøre det med en sømopsprætter eller en tynd, skarp kniv.

Husk på, at en lommeklud er ligesom et isbjerg. 90 % af lommekluden skjuler sig nede i lommen. Selv hvis du ikke fjerner mærkat eller label, eller du fjerner den, og der er uheldige spor efter syningerne, så er det slet ikke sikkert, at de vil være synlige.

Spiller det nogen rolle, hvilken type lomme det er?

Mens de fleste jakker og blazere har lommer, der er syet ind i jakkens for, så kan mere afslappede (italienske) jakker have en lommelap, som syet fast på ydersiden af jakken.

Når du vælger en jakke, hvor lommen sidder udenpå, så skal du være opmærksom på, at brystlommen ofte vil være mindre i størrelsen. Det betyder, at lommeklude af hørstof og bomuld normalvist vil fylde for meget i lommen.

Skal en lommeklud bule ud, eller skal den ligge fladt i lommen?

Du skal altid forsøge at få din lommeklud til at ligge så fladt i brystlommen som muligt, så du ikke spolerer formen på lommen. En lomme der buler ud, ser ikke elegant ud. Derfor er det vigtigt at tage størrelsen på brystlommen i betragtning, når du skal vælge lommeklud.

Kan man få lommeklude, som er foldet på forhånd?

Ligesom med butterflys kan du også få lommeklude, som er foldet på forhånd. Sådanne lommeklude består af et perfekt foldet stykke stof, som er monteret på et stivt stykke karton, der passer til din jakkelomme. Du kan ikke ændre stil eller foldemetode på lommeklude, som er foldede på forhånd.

Hvordan folder jeg et lommetørklæde?

Du folder et lommetørklæde på samme måde, som du folder en lommeklud. Et lommetørklæde i rent bomuld er ligeså alsidigt som en lommeklud.

Du skal dog vide, at lommetørklæder kan være markant større end lommeklude og kan, afhængigt af kvaliteten, være i et tykkere og mere groft stof. Det kan medføre, at lommen på knapt så charmerende vis buler ud. Vælg derfor dit lommetørklæde med omhu.

Hvordan folder jeg min lommeklud ligesom James Bond gør?

De bedste Bond’s, Sean Connery og Daniel Craig, er alle tilhængere af lommekluden.

Connery’s Bond bærer altid en lommeklud i hvidt hørstof, mens Daniel Craig’s Bond bærer bomuldslommetørklæder, som matcher hans hvide og blå skjorter.

Når det gælder foldemetoder, så hælder de begge til Presidential fold, som er en simpel, elegant og rektangulær foldning.