Modtag inden jul - bestil senest kl. 16:00 onsdag den 21. december

Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 29 kr - Gratis over 349 kr-
8987 8560 - (hverdage fra 08.00-20.00)
Ønskeliste
Kurv

Sådan får du mest ud af en sixpence

Har du nogensinde været i tvivl om, om du ville se godt ud med en sixpence? Det behøver du ikke at bekymre dig om, for man kan ikke gå galt i byen med en hat, der har overlevet 400 års skiftende trends og stadig klarer sig godt.

Modetrends kommer og går. Hvor mange fyrer ser du rende rundt med tophatte? Trends slutter fordi, de er, hvad de er… trends. Sixpencen startede ikke ud med at være en trend - i starten var den en nødvendighed og blev så efterhånden en fast del af mandemoden i århundreder.

Hvis sixpences får dig til at tænke på ‘Lunch Atop a Skyscraper’ eller en bedstefar, der spiller golf i Miami, så er du kun halvvejs på det rette spor. Sixpencens klassiske form og udførelse er stadig lige så populær den dag i dag som dengang, der var avisdrenge på hvert gadehjørne og bedstefar… tja, han gør altid lige det, han har lyst til.

Hvad er en sixpence?

Før vi dykker ned i at definere, hvad en sixpence er, så lad os først se på et andet spørgsmål: Hvad er forskellen på en hat og en kasket?

På en hat går skyggen hele vejen rundt. Klassiske eksempler er en fedora og cowboy-hatten. Det bedste eksempel er nok et billede af Bruno Mars eller Indiana Jones.

Kasketter skiller sig ud ved at have et andet design. Her er skyggen kun foran og resten har en løsere udformning (sammenlignet med en fedora, som er forholdsvis hård). Nogle kasketter, f.eks. baseball kasketter, snapbacks og strapbacks, er mindre fleksible, men skyggen dækker stadig kun foran.

Et klassisk eksempel på en traditionel kasket er sixpencen. På dansk bliver den ofte kaldt en hat, men teknisk set er det en kasket og det fremgår også af dens mere populære navne på engelsk: Flat cap og ivy cap.

Hatte har i modsætning til kasketter en cirkulær skygge.

Hoveddelen af en sixpence er normalt trukket hen over skyggen og sat fast på yderkanten. Sixpences er kendte for deres triangulære udformning og passer til dit fleste ansigtstyper – fra David Beckham til ham, der tror, han ikke er en ‘hattefyr’.

Sixpences til mænd blev traditionelt lavet af tweed (uld) eller bomuld, men findes nu til dags i mange forskellige materialer inklusiv vegansk læder, linned, bomuld og syntetisk blandingsstof.

Alt afhængig af materialet kan en sixpence enten holde dit hoved varmt om vinteren eller koldt om sommeren samtidig med, at den kan komplementere alt fra et sommerjakkesæt til en ulden overfrakke.

Sixpencen har også mange andre navne – ivy cap, Gatsby, driving cap, flat cap, duckbill og paddy er bare et lille udsnit. Selvom sixpencen teknisk set er en kasket, er den nemmere at style end en fedora og ser bedre ud med et jakkesæt, end hvad vi normalt tænker på som en kasket på dansk.

Udforsk hele vores kollektion af sixpences til mænd og se hvorfor, de har været en fast del af mænds garderober i over 400 år.

Sixpencen – Populær siden 1570

Sixpencen har efterhånden eksisteret i lang tid – mere præcist siden 1570'erne. Fra 1570'erne til 1590'erne forsøgte den britiske regering at støtte uldindustrien ved at kræve at alle mænd tager en uldkasket på om søndagen.

Loven varede ikke så længe, men sixpencen forblev en del af arbejderklassens uniform.

Kig på ethvert billede fra 1910'erne og 20'erne og du vil se et hav af sixpences. Det startede som et krav, men endte med at blive en essentiel del af folks liv. Den fik endnu et boost i popularitet i 1990'erne, hvor alt fra rappere til popstjerner begyndte at gå med sixpence.

Den dag i dag er sixpencen stadig en del af moden. Måske er det fordi, den ser godt ud sammen med både casual og mere formelle looks… måske er det den måde, sixpencen fremhæver det bedste i ens ansigt. Eller måske er det fordi, gode ting aldrig går af mode.

Newsboy vs. Sixpence: Hvad er forskellen?

Vi er gerne de første til at indrømme, at der ikke er spor i vejen med at kalde en newsboy kasket for en sixpence. Selvom modepolitiet ikke arresterer dig for det, kan det være godt at vide, hvad forskellen på de to stile er, så du kan vælge den, der passer bedst til dig… og så er det paratviden, du kan bruge næste gang, emnet bliver bragt op.

Newsboy kasketten blev først set i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet og blev båret af avissælgere. Den minder om sixpencen, idet begge typisk er lavet af tweed og har en afrundet, lav profil og en lille skygge.

Den største forskel er, at newsboy kasketter er mere opsvulmede og løsere end en normal sixpence. Newsboy kasketter består af en skygge og 8 dele, der er syet sammen og ligner en pizza. Og så har den næsten altid en knap i midten af pizzaen.

Hvis du er i tvivl, så led efter en pizza på toppen. Hvis den er der, er det en newsboy kasket - hvis ikke, er det en sixpence.

Sådan finder du din hattestørrelse

I sidste ende er det hattebåndet og skyggen, der skaber hattens form og skal sidde godt hen over din pande ligesom enhver anden kasket. Undgå at den er for stor eller for lille.

 1. Før et målebånd eller et stykke snor tæt rundt om dit hoved ca. 0.5 cm over dit øre (midten af panden).
 2. Skriv målingen ned, bestil din sixpence og overtag verden.

Sådan skal en sixpence sidde

Fordi den her type kasket kan bruges til både casual hverdagslooks og når du gerne vil klæde dig pænt på, er den nemmere at style, end man skulle tro.

 • Overvej klassikerne – Husk at naturlige materialer giver bedre isolering og åndbarhed. Hold dig til klassikerne – tweed (uld), bomuld eller linned.
 • Tilpas den til dig – Afrund skyggen så den omridser dit ansigt ved at trykke forsigtigt og forme den.
 • Tag den rigtigt på – Uanset hvilke 90'er-sange, der spiller i baggrunden, så tag din sixpence rigtigt på og ikke i den omvendte 90'er-stil. Det virker måske selvmodsigende at sige 'Tilpas den til dig' og så insistere på, at du vender den på en bestemt måde, men se bare det som en venlig anbefaling.
 • Hav årstiden i tankerne – Åndbart linned og let bomuld er perfekt til forår og sommer, mens tweed og tungere bomuld er alletiders til vinteren.
 • Simplere er bedre – Ligesom med en
  butterfly er det vigtigt, at du ikke sammensætter et look med alt for mange gammeldags accessories. Ja, sixpences til mænd ser godt ud sammen med butterfly, seler eller en vest… men for mange på én gang får dit look til at ligne et steampunk kostume.
 • Mønstre + mønstre – Hvis du har valgt en mønstret sixpence, så sørg for, at andre mønstre du har på sammen med den komplementerer hinanden. Tænk på din sixpence som en accessory og ikke en eftertanke. Tænk på den som noget, du bevidst vælger at have på fremfor noget, du lige hurtigt snupper på vej ud ad døren.
 • Hold øje med foringen – Det indre svedbånd (stofbåndet indeni hatten der er tættest på din hud) er lige så vigtigt at have i tankerne som ydersiden. Alle vores Fawler sixpences er lavet i Italien og har et blødt, kløfrit svedbånd. Det hjælper ikke bare med åndbarheden, men også med komforten året rundt.

Sixpence looks & inspiration

Sixpences og newsboy kasketter kan sættes sammen med alt fra cowboybukser og t-shirt til et sommerjakkesæt. Hvis du starter med en neutral-farvet kasket (en i sort, brun, grå eller beige), har du flere muligheder at vælge imellem, når det gælder styling og resten af dit outfit.

Vi har sammensat tre komplette looks nedenfor. Bemærk de samlet set neutrale farvetoner og den casual stemning.

Læs mere om at matche accessories, farver og mønstre i vores artikel med 7 vigtige regler til at matche accessories til mænd.

Look 1

Lag er en essentiel del af dit look i de kolde vintermåneder. Når du sammensætter lag, så tænk på din sixpence som en stilistisk del af dit outfit i stedet for noget, der kun er funktionelt.

I det her look har vi sammensat et tykt uldhalstørklæde i en sort farve med en tekstureret brun sixpence. Den brune nuance matcher ikke frakken 100% (det ville ikke se godt ud) og fungerer godt sammen med læderskoene og den brune lædertaske.

Resultatet er et look, der er både gennemtænkt og afslappet nok til at være komfortabelt.

Skaf looket

Look 2

Vis at du ved en ting eller to om at klæde dig pænt på i et lysegråt jakkesæt med marineblå detaljer. Og en houndstooth-mønstret newsboy kasket som prikken over i'et.

Sørg for at kasketten, du vælger, ikke matcher jakkesættet 100%. Her komplementerer houndstooth-mønstret det ensfarvede jakkesæt, mens kaskettens diskrete farver fremhæver de marineblå detaljer i slipset og lommekluden.

Skaf looket

Look 3

Hvis du er til jeans og en t-shirt, er den her elegante version af en casual stil måske noget for dig.

Den her mørkegrå sixpence er perfekt sammen med en lysegrå blazer, hvid t-shirt og grå slacks. Det her outfit fungerer godt, fordi vi bliver indenfor det samme neutrale farveskema. Looket fuldendes med sort-og-hvid hist og her og et par læderloafers eller hvide sneakers.

Foretrækker du stadig jeans? Behold blazeren og skift bukserne ud med dine favoritter.

Skaf looket

Sådan håndvasker du en sixpence

Sixpences og newsboy kasketter i uld, linned og bomuld kan vaskes i hånden. Det er meget vigtigt, at skyggen ikke bliver våd og at du følger trinnene omhyggeligt – det er ikke noget, man bør skynde sig med.

 1. Fyld en skål med lunkent vand. Brug ikke varmt vand, da det kan skade kasketten.
  Tilføj en smule (ca. en teskefuld) mild vaskemiddel uden blegemidler.
 2. Læg en lille del af hatten (helst en del, der normalt ikke er til at se) i blød for at se, om den beholder sin farve. Hvis den gør det, så fortsæt. Ellers bør du stoppe.
 3. Læg bagsiden af kasketten i vandet – hold skyggen ude af vandet. Vask forsigtigt fra bagsiden af kasketten til forsiden. Undgå at vaske skyggen, medmindre den er virkelig beskidt.
 4. Fokuser på svedbåndet indeni og skrub det lidt ekstra.
 5. Når du er færdig med at vaske den, skal den op af vandet og skylles med koldt vand for at fjerne vaskemidlet. Brug et håndklæde til forsigtigt at presse vandet ud af kasketten uden at vride den.
 6. Lad kasketten lufttørre væk fra direkte sollys og varme. Forsøg at forme kasketten så normalt som muligt, når du lægger den til tørre.

I de fleste tilfælde, er det kun nødvendigt at vaske svedbåndet indeni… hvis du da ikke er blevet angrebet af en flok duer.

Undgå at gøre skyggen våd. Mange er lavet med karton og kan knække eller miste deres form, når de bliver våde. Hvis du alligevel vasker skyggen, så gør det med en lille smule vand og et rent håndklæde.

I Spurgte – Vi Svarede

Hvad er den bedste sixpence?

Den ‘bedste’ afhænger af dig og din historie.

Hvis du foretrækker en fyldigere, blødere version, så vælg en newsboy kasket som den her lette bomuldsklassiker fra Fawler. Eller hvis det er noget mere moderne, du er ude efter, så prøv den her forvaskede grå sixpence af vegansk læder.

Kan man have en sixpence på om sommeren?

Du kan have en sixpence på om sommeren, hvis den er lavet af åndbart linned eller let bomuld. Du har ikke lyst til at rende rundt med en svedig pande.

Sørg for at foringen er lige så åndbar som resten. Prøv den her sixpence af 100% linned.

Kan man have en sixpence på til bryllup?

Sixpences er ret populære til casual lejligheder, men kan også fungere til mere formelle begivenheder. Husk at tage din af, når du er i kirke.

For mere om at klæde sig på til bryllup kan du læse vores guide til bryllupspåklædning som mandlig gæst.

Hvordan vælger jeg en sixpence eller en newsboy kasket?

Håndværk og udførelse er de vigtigste ting at holde øje med, når du køber en sixpence eller en newsboy kasket. Hver af vores sixpences fra Fawler er håndlavet i Italien med traditionelle metoder og klassiske materialer.

Shop vores seneste kollektion af hatte og kasketter lavet i Italien og vinterklare favoritter, der findes eksklusivt hos Trendhim.