Spar 20% på alle solbriller

Spar 20% på alle solbriller

Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 34 kr - Gratis over 449 kr-
Kontakt os

Sådan klæder du dig på til bryllup: Mænds påklædning som bryllupsgæst

Er du ikke sikker på, hvad du skal have på som bryllupsgæst? Regel nummer et er ikke at stjæle opmærksomheden fra brudgommen (eller bruden... det ville hun ikke bryde sig om). Hvis du gerne vil mestre dresscoden, gøre din stil mere personlig og være den bedste gæst nogensinde, så har du her vores dybdegående guide til lige netop det.

Bryllupper skal være hyggelige. Det lykkelige par er forhåbentlig lykkelige og champagnen er kold og boblende. Men selv om bryllupper skal være hyggelige, kan det være problematisk at finde ud af, hvad man skal have på.

Du har ikke lyst til at ligne alle de andre fyre i rummet, men du har heller ikke lyst til at tage opmærksomheden fra brudgommen og få dagen til at handle om dit skøre slips. Det skal balanceres.

Har du også prøvet at modtage en bryllupsinvitation, set dresscoden og gået i panik over, hvad du skal have på til et bryllup i dagtimerne midt i december?

Dét sammen med de kulturelle forventninger og hvad, der er passende til bryllupsstedet, ender ud i noget af et problem.

 • Hvilken slags vielse – Er det sekulært eller religiøst? Kræver brudeparrets religion eller kultur hovedbeklædning eller anden særlig beklædning?
 • Lokale skikke – Er der en traditionel dragt eller stykke tøj, du bør indarbejde i dit look? Vær opmærksom på, at de nogle steder (selv i det samme land) er mere konservative og forbeholdne end andre.

Lad os se på lidt af den mest almindelige dresscode-terminologi, så du kun behøver at bekymre dig om at være en fantastisk gæst... hvilket du selvfølgelig er - ellers ville du ikke have været inviteret.

1 Sådan klæder du dig på til bryllup: mænds påklædning som bryllupsgæst1.1 Kjole og hvidt bryllup1.2 Smoking bryllup1.3 Cocktail bryllup1.4 Casual bryllup1.5 Ingen dresscode1.6 Sådan klæder du dig på til et forårsbryllup1.7 Sådan klæder du dig på til et sommerbryllup1.8 Sådan klæder du dig på til et efterårsbryllup1.9 Sådan klæder du dig på til et vinterbryllup1.10 Hvornår på dagen?1.11 8 tips til jakkesættet1.12 Dit look1.13 Sådan holder du en fremragende bryllupstale1.14 I spurgte – vi svarede

Kjole og hvidt bryllup

Hvis du er inviteret til et bryllup, der kræver kjole og hvidt, så er du enten en filmstjerne eller kender nogle, der er. Det er den mest formelle dresscode af dem, vi skriver om her og kræver en åbentstående lang kjolejakke med lange skøder, en vest og al den gammeldags charme, du kan mønstre.

Smoking bryllup

Det er dresscoden til et meget formelt og specielt bryllup. Du skal selvfølgelig have smoking på – men du kan udtrykke din personlighed med en lommeklud eller manchetknapper.

Cocktail bryllup

Når dresscoden er 'cocktail' er du lidt mere fri til selv at vælge dit outfit, men det forventes stadig, at du har et jakkesæt på (ikke smoking) og har et stilrent look. Det går ikke, at du tager opmærksomheden fra brudgommen... men du skal heller ikke ligne brudens kusines ven.

Casual bryllup

Casual påklædning til et bryllup er i virkeligheden bare en pæn måde for bruden og brudgommen at give dig lov til at have dit jakkesæt på uden, at du behøver købe noget nyt eller noget, du ikke allerede har... som en lang kjolejakke med skøder. Der forventes typisk et jakkesæt med en pæn skjorte, men du kan slippe af sted med en blazer eller sportsjakke.

Ingen dresscode

I det her tilfælde stoler bruden og brudgommen på, at du kan klæde dig pænt på uden de behøver at kræve et bestemt look til brylluppet. Vær opmærksom på, hvor brylluppet finder sted – en offentlig park eller byens ældste kirke – og hvornår på dagen, det foregår. Vi anbefaler et look, der indebærer et slips og en blazer. Et par mørke denimbukser hvis brylluppet er i den casual ende af skalaen.

Sådan klæder du dig på til et forårsbryllup

Sådan som foråret ser ud i Danmark, kan vejret være alt fra frysende koldt og vådt til varmt og solrigt. Hvis det er en varm forårsdag, så tilføj farver med accessories som f.eks. en vovet butterfly eller lommeklud sammen med et lyst jakkesæt. Hvis vinteren stadig kan mærkes, så vælg et mørkere jakkesæt såsom gråt eller marineblåt (ikke sort) og tilføj strejf af forår med enkelte accessories.

Sådan klæder du dig på til et sommerbryllup

Sommerbryllupper har typisk en klar blå himmel, varmt vejr og fremragende billeder takket være den skyfri himmel. De har det også med at få dig til at svede sindssygt meget, hvis du ikke er klædt rigtigt på. Hold dig til et lyst jakkesæt og lidt ekstra farve med din butterfly, slips eller lommeklud. Og glem ikke ærmeholdere til når temperaturerne bliver ubærlige.

Sådan klæder du dig på til et efterårsbryllup

Efterårsbryllupper kræver en smule mere planlægning, fordi de ligesom forårsbryllupper kan have varierende temperaturer. Vælg efter tekstur og lad årstidens farver finde vej ind i dit look – f.eks. neutrale farver som brun og accessories i farver, der komplementerer efterårets røde og gule toner.

Sådan klæder du dig på til et vinterbryllup

Det er sjældent, man ser et virkelig casual vinterbryllup. Måske er det fordi, det kolde vejr tvinger alle til at skynde sig indenfor… eller måske er det fordi, det er nemmere at have formelle outfits på, når vejret ikke er forfærdelig varmt. Vælg et mørkt jakkesæt til et vinterbryllup og accessories, der passer til begivenhedens formalitet.

Hvornår på dagen?

Vores foretrukne bryllupsplanlægger Emily Burton anbefaler: “Vent med den sorte smoking indtil senere på eftermiddagen eller aftenen og vælg lysere farver til dagtimerne. Man skal selvfølgelig stadig være opmærksom på årstiden og dresscoden. Hvis der ikke er nogen dresscode, kan du virkelig ikke gå galt i byen med et koksgrå eller marineblåt jakkesæt. De kan både bruges i løbet af dagen og om aftenen og de accessories, du vælger, kan hjælpe med at tilpasse det overordnede look til bryllupsstedet, brudeparrets stil, årstiden og formaliteten.”

8 Tips til jakkesættet

Du har besvaret bryllupsinvitationen, eventuelt fundet en gæst at tage med og ved præcis, hvilket jakkesæt du vil have på. Nu mangler du bare at sikre dig, at jakkesættet passer og ikke ser ud som om, du har lånt det specifikt til brylluppet... selv hvis det er tilfældet.

 1. Sikr dig at jakkesættet passer. Stangtøj er fint, så længe det er justeret, så det passer til din krop.
 2. Har du en ren, hvid skjorte? Hvis ja, så tag den på. Hvis ikke, så køb en.
 3. Match dit
  bælte til dine sko og andet læder, du har på. Når det gælder metaller, så match dit
  ur til dit bæltespænde og andre metaller.
 4. Når du står op, så sørg for altid at knappe den øverste knap på din jakke. Knap den op igen, når du sætter dig ned. Den nederste knap er aldrig knappet.
 5. Ærmet på din jakke bør aldrig skjule dit skjorteærme helt. Ca. 1.3 cm af dit skjorteærme bør altid være synligt.
 6. Andre tips til størrelser: Sømmen på dine bukser bør røre toppen af dine sko og den øverste eller midterste knap på din jakke bør ikke være under din navle.
 7. Bulende lommer ser ikke godt ud. Find en anden måde at opbevare dine nøgler,
  pung og mobil.
  Pengeclips er alletiders til kontanter.
  Kortholdere er tynde nok til at passe i din jakkelomme. Lad alle nøgler du ikke har brug for blive derhjemme... dvs. dem til haveskuret og cykellåsen.
 8. På et eller andet tidspunkt får du det for varmt i løbet af brylluppet eller vielsen. Hvis du får brug for at tage jakken af, så vent indtil en af de vigtigste gæster – som bruden far – tager deres af. Det er et tegn på respekt, der virker i hele verden.

Dit look

Du vil gerne fremstå som den engagerede ven, du er, og være den perfekte bryllupsgæst, ikke? Vi kan ikke tage med dig til brylluppet – selvom vi ville være en fremragende wingman! – men vi kan give dig nogle ufejlbarlige tips til at få styr på dit look.

Slips eller butterfly

 • Et bryllup er ikke et godt tidspunkt at gå rundt i usædvanlige print eller brølende mønstre og farver. Et
  sort slips sammen med et sort jakkesæt er evigt og altid et godt valg. Det kan man umuligt gå galt i byen med.
 • Et andet sikkert valg er et gråt eller sølvfarvet slips.
 • Til et casual bryllup kan du slippe af sted med et uldslips, men ellers er det sikreste valg et slips i silke, polyester eller mikrofiber.
 • Har du lyst til at tilføje et strejf af farve? Tjek invitationen ellers spørg brudgommen om, hvilket farvetema brylluppet har. Nogle bryllupper har en speciel farvepalet og både bruden og fotografen bliver glade, hvis du matcher den.
 • Husk at
  slips krøller nemt. Vær forsigtig og hæng eller rul slipset før brylluppet eller hvis du rejser for at komme til vielsen.
 • Jo mere casual et bryllup er, jo mere kreativt kan en butterfly være uden at virke upassende.
 • Enderne på din butterfly bør sidde direkte nedenfor området mellem dine øjnes yderkanter og dit ansigts yderkanter.
 • Hvis du vælger en
  selvbinder butterfly, så øv dig før brylluppet! Det samme gælder for nye slipseknuder.
 • Butterflies har eksisteret i over 430 år. Det er viden, du kan bruge til at bryde isen.

Slipseklemmen

Selvom der er meget misinformation derude om slipseklemmer og dårlige råd fra 90 år gamle mænd, så er der et sæt konkrete regler til at bære en slipseklemme.

 • Sigt efter en slipseklemme med en længde, der svarer til ca. 70-80% af slipsets bredde.
 • Slipseklemmen bør være mellem den tredje og fjerde knap på din skjorte eller i samme højde som brystlommen på din jakke.
 • Din slipseklemme skal matche alle dine andre accessories af metal som f.eks. dit bæltespænde, ur og
  manchetknapper.
 • Med en slipseklemme kan du være sikker på, at dit slips sidder godt uanset hvor svært, du får ved at balancere på grund af vin og mad. Godt nyt for den velklædte gæst.

Slipsekæden

Begrænser en slipseklemme dine bevægelser for meget? En slipsekæde har præcis samme funktion, men klemmer ikke slipsets fine stof. Lær hvordan du tager en slipsekæde på uden mere besvær, end du ville have med en slipseklemme.

Sådan tager du en slipsekæde på

 1. Placer den øvre del øverst på den valgte knap og før den ned, så den sidder fast.
 2. Når det er gjort, føres slipset igennem den åbne kæde.
 3. Juster slipset så kæden og slipset ligger fladt og i midten.

Manchetknapperne

Manchetknapper hører til formelle lejligheder. Hvis du har tænkt dig at have manchetknapper på, så skal du sikre dig, at din skjorte har dobbeltmanchetter.

 • Den primære regel med manchetknapper til mænd er, at metal skal matche metal. Det er selvfølgelig ligegyldigt, hvis du vælger manchetknapper i træ eller
  stof.
 • Vi er enige i ideen om, at manchetknapper går hånd i hånd med en slipseklemme.
 • Hvis du har brede håndled, så er det måske værd at
  overveje hvilken type lås, du vil have på manchetknapperne. Nogle er meget nemmere at få igennem stoffet end andre.

Lommekluden

Lommekluden er en accessory, der kan løfte et jakkesæt op på et helt nyt niveau. Husk at din lommeklud ikke skal matche dit slips eller butterfly 100%. De bør i stedet komplementere hinanden.

 • Lommekluden må ikke bule ud af din lomme. Find den rigtige størrelse til din jakke og den
  bedste måde at folde den.
 • Lommekluden kan komplementere skjorten i stedet for slipset. Overvej farve, mønster og tekstur.
 • En lommeklud ser bedst ud, når den er lavet af et andet materiale end jakken.
 • Det her er en accessory, der stammer helt tilbage fra de græske, parfumerede lommeklude. Hvad synes du om den historie til at bryde isen?
 • Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde at folde din lommeklud. Der er måder, der er mere prangende og måder, som ikke tager så lang tid at mestre. Se vores favoritter nedenfor:

Skjorteholdere

Alt ser godt ud lige indtil talen. Så hopper din skjorte op af bukserne og alt det hårde arbejde med at gøre dit look perfekt er spildt. Hold skjorten på plads med et par skjorteholdere. Vi ved godt, at de ser lidt underlige ud, men glæden ved at vide, at skjorten altid sidder, som den skal hele dagen lang, er bestemt det hele værd.

Sådan holder du en fremragende bryllupstale

Bryllupstalerne er en af de mest mindeværdige dele af bryllupsreceptionen. Det er en chance man som en af brudeparrets nærmeste har for at udtrykke offentligt, at man ønsker bruden og brudgommen held og lykke fremover.

Hvis du ikke er vant til at holde taler, er det også den del, du frygter mest og som gør dig angst lige fra forretten bliver serveret og indtil, talen er holdt. For at holde angsten nede, har vi skrevet seks tips til at lave en mindeværdig bryllupstale.

 1. Øv dig. Det er vigtigt at skrive talen ned og øve dig i at læse den højt foran et spejl. Øv dig mere end en enkelt gang eller to... øv dig indtil du kan talen udenad, så du ikke behøver at kigge på dine noter hele tiden. Og ja, tag noterne med.
 2. Kom stærkt fra start. Har du nogensinde hørt nogen starte en tale med ‘det her tog lang tid at skrive’ eller ‘det her var ikke nemt at skrive’? Som lytter ved man med det samme, at han har haft det svært og det ændrer, hvordan du fortolker resten. Start selvsikkert. Måske midt i en sjov historie om dig og brudgommen (eller bruden) og arbejd dig så fremad derfra.
 3. Hold den kort. Det er bedre, hvis brudeparret og de andre gæster ender med at ville høre mere, end at de ville ønske, du satte dig ned. Hold talen under 3 minutter.
 4. Gør den passende. Hvis du er blevet bedt om at holde en tale, så må du være en speciel person for brudeparret, eller måske blev du rørt at stemningen og følte, at du var nødt til at holde en tale... uanset hvad, så lad være med at fortælle noget om parret, der er alt for personligt eller pinligt. Husk på, at der er børn og bedstemødre til stede! Hvad ville du synes om, hvis din mor hørte om dengang du (udfyld selv)? Præcis.
 5. Klæd dig pænt på. Det gør ikke din tale bedre, men det bliver mere fornøjeligt for de andre at se på dig.
 6. Slut af med noget glædeligt. Uanset hvor følelsesbetonet midten af din tale var, så slut af med noget positivt og glædeligt. Kan du ikke finde på noget? Så prøv ‘... lad os skåle for X og X, nu hvor de begynder det mest spændende kapitel af deres liv.’

I Spurgte – Vi Svarede

Kan man som mand have hvidt tøj på til et bryllup?

Det afhænger af, hvornår brylluppet bliver holdt og hvad alle andre har på. Hvis alle andre har et mørkt jakkesæt på, så har du ikke lyst til at være den eneste i et hvidt jakkesæt. Det ville tage opmærksomheden fra brudgommen og det er virkelig upassende.

Hvis du er i tvivl, så spørg brudgommen eller bruden eller andre, du ved tager med til brylluppet. Hvis alle har planer om at tage lyse jakkesæt på – måske til at sommerbryllup – så er et hvidt jakkesæt nok fint. Du kan dog ikke gå galt i byen med et koksgråt jakkesæt og matchende accessories. Siger det bare.

Hvilken farve jakkesæt er bedst til et bryllup?

Så længe dresscoden ikke er smoking eller kjole og hvidt, er et mørkegråt eller marineblåt jakkesæt et sikkert valg. De to farver kan bruges til en mere formel vielse eller pyntes med nogle casual accessories for en mere afslappet vibe.

Hvad tager jeg på til et bryllup som gæst hvis jeg ikke ejer et jakkesæt?

Hvis invitationen nævner en dresscode, bliver du nødt til at låne eller leje et jakkesæt eller en smoking. Hvis ikke, så er det op til dig at gøre mest muligt ud af det, du har.

Parret inviterede dig til deres bryllup, på grund af jeres bekendtskab... ikke fordi du har eller ikke har et jakkesæt. Vælg din pæneste skjorte og bukser (eller mørkeste denimbukser) og sørg for, at det hele er strøget og nydeligt. Tilføj et slips og rene sko og så er du klar. Du er der for at fejre parret... ikke for at være med i et modeshow. God fornøjelse!

Kan man som mand have en kortærmet skjorte på til et bryllup?

Vi siger det igen. Du blev inviteret på grund af dit bekendtskab med parret... eller fordi du er en fætter, som de ikke kan slippe uden om at invitere. Uanset hvad, så er du der ikke for at vise dit tøj frem. Når det er sagt, så tag en langærmet skjorte på, hvis du har en. Bare albuer passer bedre til mere casual lejligheder.

Er det acceptabelt at have en sort skjorte på til et bryllup?

Hvis du har en helt sort skjorte, så har du nok også en, der er helt hvid. Vælg den hvide. Hvis du har en sort skjorte på, især hvis det er sammen med et sort jakkesæt, så passer du ind visse andre steder, men ikke som gæst til et bryllup.

Er det uhøfligt at have jeans på til et bryllup?

Hvis du ikke har et jakkesæt eller hvis det er et casual bryllup, så kan et par mørke denimbukser sagtens bruges.

Hvad bør man ikke have på til et bryllup?

Det er forskelligt fra land til land og alt afhængig af, hvor brylluppet finder sted. Vi anbefaler ikke at have noget på, der ville blive anset for at være uhøfligt eller tager opmærksomheden fra bruden og brudgommen.