Spar 20% på alle solbriller

Spar 20% på alle solbriller

Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 34 kr - Gratis over 449 kr-
Kontakt os

Sådan Gror Du Det Perfekte Skæg

Vi har samlet alle de bedste tips, tricks og produkter, du skal bruge for at gro et blødt, fyldigt og sundt skæg. Uanset om det er dine første skægstubbe, eller du er en ægte viking, bør du altid have øje for, om skægget komplementerer din ansigtsform.

Der er ingen tvivl. Skæg er moderne!

Mænd har altid haft skæg. Går vi tilbage i historien, ser vi, at barbering har været in. En helt glat barbering har været populær i Vesten siden Victoriatiden. Men de seneste 10 år har man kunne se flere og flere skæggede mænd i gadebilledet.

Enhver mand bør et tidspunkt i livet prøve at gro sit skæg ud. Det kan være, at det ikke ser super godt eller ordentligt ud. Men der er kun én måde at finde ud af det på - gro det ud!

Der er flere årsager end nysgerrighed til at gro skægget ud.

Opfattelsen af mænds ansigtshår har udviklet sig over tid. Det har en iboende evolutionær og social værdi, blandt andet er det:

 • Et tegn på sundhed og god form
 • Det viser, at du er seksuelt moden (du ønker ikke, at de skal tænke andet)
 • Det signalerer til 'konkurrenter', at du har opnået toppen af modenhed, aka aggressiv og klar til kamp (badass i bogstaveligste forstand)

Trods at mandighed er blevet et buzzword, et skidt ord og et spørgsmål om ståsted. Set ud fra et biologisk synspunkt, er der ikke skyggen af tvivl - skæg er mandigt og udstråler netop dét.

Evolution & Human Behaviour Journal viser, at blandt et udvalg af mænd med fuldskæg, overskæg, fipskæg eller glatbarberede ansigter, vurderede kvinder, at dem med skæg var mest attraktive.

Men ikke bare mest attraktiv.

Kvinderne vurderede fuldskæg som mere maskulint, modent, flot, dominerende, selvsikkert, modigt, liberalt, anderledes og handlekraftigt. Ikke den dårligste liste at være associeret med.

Og til dem, der er bekymrede for at have skæg på arbejdspladsen, skal I bare vide, at et velplejet og velsoigneret skæg ser lige så skarpt og professionelt ud som et glatbarberet ansigt.

Det eneste tilbage at gøre nu, er at gro det ud.

1 Sådan gror du det perfekte skæg1.1 Hvilket skæg skal man gro?1.2 At vælge det rigtige skæg til din ansigtsform1.3 Sådan gror du dit første skæg1.4 Giv dit skæg en god start1.5 Du spurgte – vi svarede

Hvilket Skæg Skal Man Gro?

Dit skæg er unikt for dig, men du bør stadig have en idé og et mål i tankerne. At gro et skæg er en øvelse i tålmodighed. Bare ét klodset snip med saksen, kan sætte dig uger eller måneder tilbage, så improvisation er en dårlig ide.

Uanset om du går efter definerede skægstubbe eller en fuldbyrdet Gandalf, vil du have et skæg, der både matcher og forbedrer din ansigtsform.Ikke et, der bare følger dit ansigts konturer i den valgte længde.

Ud over ansigtsform, er der et par ekstra punkter, du bør overveje, når du vælger din skæg-stil.

 • Længde – Hvor langt skal dit skæg være. Kan afhænge af både personlig stil og social/faglig kontekst.
 • Pletvist skæg – Vi har alle en unik skægvækst. De bare områders placering og størrelse definerer, hvilken stil, der fungerer bedst.
 • Tæthed - Dette er genetisk, og nogle mænd er simpelthen ikke i stand til at gro et tykt og tæt skæg, uanset hvor hårdt de prøver.

At Vælge Det Rigtige Skæg Til Din Ansigtsform

Det er spild af potentiale at have et skæg, der er samme længde overalt. For et glat og symmetrisk look vil du gerne have, at ansigt og skæg spiller sammen

Her er et par tips til at opnå dette baseret på din ansigtsform.

Ovalt ansigt

An oval face is a middle ground between other face shapes and generally the most appealing.

If this applies to you, you’re lucky and most beard shapes will suit you well.

Firkantet ansigt

Du vil gerne gro et skæg, der er fyldigere ved hagen og kortere på siderne. Et længere, mere smalt skæg forlænger dit ansigt, uden at gøre det bredere.

Når det vokser ud, skal du trimme det til en mere afrundet, oval form. Dette skaber en flot kontrast til din mere definerede knoglestruktur.

Rundt ansigt

Similar to square faces, you’ll want to grow a beard that’s longer on the chin than on the sides.

Round faces tend to be as long as they are wide. A more angular beard (not too sharp) will complement nicely.

Rektangulært ansigt

Da ansigtet er længere, end det er bredt, vil man gerne tilføje proportioner ved at gro et skæg, der er fyldigere i siderne end på hagen.

Dette giver bredde til et smallere ansigt.

Trekantet ansigt

Et trekantet ansigt kan gøre det an anelse vanskeligt at få et flot skæg, da din kæbe allerede er bredere end din pande.

Den nemmeste mulighed er at have et kort skæg.

En anden mulighed er at gro et skæg, der er længere i siderne end på hagen og formet indad for at give en oval effekt.

Diamantformet ansigt

Med både trekantede- og diamantformede ansigter kan det være svært at skabe naturlig balance med et skæg.

Man vil gerne have et skæg, der er længere på hagen end på siderne. Et ansigt med kantede kindben kræver hår, der er lidt kortere på hagen end andre steder for at få en flot og afrundet overgang.

Sådan Gror Du Dit Første Skæg

Du har valgt et mål baseret på din ansigtsform og andre faktorer.

Men hvordan kommr du egentligt igang?

Det er ikke raketvidenskab. For at komme i gang med at gro et skæg, stop med barbering.

Hvordan får du dit ansigtshår til at gro hurtigere? Hvor hurtigt dit skæg gror og hvor tykt det bliver, varierer fra mand til mand. Du skal først og fremmest gro et ordentligt skæg for, at du kan gøre noget ved det.

Ved at lade dit skæg gro ud, kan du se dets naturlige vækst og spotte eventuelle ujævnheder. Så kan du se, hvordan du skal forme dit skæg, når du når til det stadie.

Afhængigt at skæggets tykkelse, kan denne periode være svær - tyndt, pjusket skæg ser ikke flot ud i begyndelsen.

Det bedste tidspunkt at komme gennem denne periode, er under en ferie eller no-shave november. Så kan du lade det tro ud uden at føle dig alt for selvbevidst.

Kløende opstart – Hvad kan man gøre ved kløende skæg

Kløe er et helt almindeligt problem i begyndelsen. For de fleste mænd stopper kløen efter et par uger... men har du følsom hud, kan det vare længere.

Mange fyre når aldrig forbi dette stadie, uanset hvor mange gange de forsøger at gro et skæg. En af de mest almindelige årsager til, at mænd barberer sig efter et par uger, er, at de ikke kan holde kløen ud. Den opstår, når de ru skægstubbe, der er blevet barberet ned til hårde stubbe, vokser igennem.

Når man er forbi dette stadie, blødgøres håret betydeligt og kløen vil typisk forsvinde.

Hvis den ikke gør det, eller hvis den vender tilbage, har det sandsynligvis intet med skægget at gøre, men kan i stedet skyldes tør hud eller anden hudlidelse. En god hudplejerutine kan hjælpe huden med at forblive blød og velfugtet.

Hvornår Du Skal Trimme Dit Skæg

Du bør overlade skæggets form til din barber og hans/hendes ekspertise, men der er stadig et par ting at gøre derhjemme.

Den ene er at trimme dit overskæg, så det forbliver over munden.

En anden er barbering af hals og den øvre del af kinderne, så du bibeholder den rene linje mellem skæg og ikke-skæg.

Klik her for at lære mere om, hvordan du trimmer overskæg og kinder.

Skæg & Fitness

Når det kommer til skægvækst, er et af de mest oversete faktorer dit overordnede helbred. Selvom dette ikke er en sundhedsartikel, er der fire grundlæggende dele at være opmærksom på, for at opnå optimal skægvækst - søvn, væske, ernæring og testosteron.

Søvn Ikke alene forværrer søvnmangel dit helbred, men det øger også cortisol (stresshormoner) niveauet, hvilket er skadeligt for hår og skægvækst.

Den perfekte mængde søvn varierer, men det anbefales at sove 7-9 timer afhængigt af alder, helbred og hvor meget du elsker dit skæg.

Væske Det første skridt til at have et sundt, blødt og velfugtet skæg er at få rigeligt med væske!

Der findes mange vilkårlige og ikke altid enslydende anbefalinger, når det kommer til, hvor stort dit daglige væskeindtag skal være. En god tommelfingerregel er, at ens urin skal være klar i farven, uden at rende på toilettet hvert 5. minut.

Ernæring Sukker og junkfood svækker dit hår. Dette gør ikke kun dit skæg mere tilbøjeligt til at have spaltede spidser, men det frarøver det også den naturlige glans og blødhed.

Ud over en god og varieret kost er bestemte vitaminer og mineraler nøglen til et stærkt, tykt skæg.

Selvom ingen af dem har vist sig at øge hverken vækst, hastighed eller tykkelse, kan vitaminmangel gøre dit mål om et majestætisk skæg vanskelig... hvis ikke helt umulig.

Du bør kun supplerer med vitaminer, hvis du ikke får nok gennem din kost. Ideelt set får du alt, hvad der er nødvendigt fra en velbalanceret kost (dette gælder også protein, fitness-elskere!). Når du har indtaget den anbefalede daglige dosis, frigives resten som affaldsstoffer - her kan nogle endda være skadelige.

Biotin (vitamin B7) Ansvarlig for hudens sundhed og keratin-produktion.

Fødevarer: kartofler, hasselnødder, valnødder, havregryn, byg

D-vitamin og jern Lave niveauer af D-vitamin og jern forårsager hårtab. Ligesom med biotin resulterer et dagligt indtag af de anbefalede vitaminer og mineraler ikke, at dit hår vokser hurtigere eller bliver tykkere. Dog er for lave niveauer en bekymring hos alle, der ønsker at pleje deres hår/skæg.

Fødevarer (D-vitamin): fed fisk (tun og makrel), ost, æggeblommer, fødevarer tilsat D-vitamin (nogle mejeriprodukter, appelsinsaft, korn). Fødevarer (jern): tørrede svampe, klid, boghvede, lever, kornel, cashewnødder, havre, linser, peanuts

A-vitamin A-vitaminmangel kan forårsage hårtab.

Den er også essentiel for talgproduktionen. Talg er det naturlige olie/fedt, der dannes i dit hår og forhindrer det i at blive skrøbeligt og tørt.

Fødevarer: gulerødder, salat, søde kartofler, torskelever olie, kalkunlever, butternut squash

Testosteron Der er en klar sammenhæng mellem højt testosteronniveau og tykt hår. Når du er teenager, er øgende testosteronniveauer det, der sætter produktionen af ansigtshår i gang.

Heldigvis er der flere naturlige metoder, du kan benytte dig af, hvis du vil øge dine testosteronniveauer.

 • Sov 7-9 timer om natten. Vi nævnte tidligere i artiklen forholdet mellem kortisol og søvn. Forskningen viser tydeligt, at
  mere søvn er lig med mere testosteron.
 • Sult ikke dig selv. Måske ønsker du at tabe et par kilo, men husk, at kaloriefattige kostvaner bremser reproduktionssystemet og reducerer produktionen af testosteron.
 • Styrketræning. Vægtløftning, især compound-øvelser som squats og dødløft, har vist sig at øge testosteronniveauet. Det øger også muskelmassen og fedtforbrændingen, hvilket yderligere øger niveauerne.

Giv Dit Skæg en God Start

Du Spurgte – Vi Svarede

Bør jeg barbere mit skæg af om sommeren?

Mange mænd vælger at gro deres skæg ud om vinteren, og barbere det af om sommeren når temperaturerne stier.

Tænk på dit skæg som et skjold, ikke et varmelegeme.

Det beskytter dit ansigt mod kulde og vind om vinteren, men det beskytter også mod solen om sommeren... hvilket køler dit ansigt. Det er som om, dine kinder er i permanent skygge.

Er det en god eller en dårlig idé, at bruge skægolie?

Skægolie er dit skægs bedste ven. Det er et must for at gro et blødt og sundt skæg.

Er olivenolie godt for skægvækst?

Olivenolie kan bruges som naturlig skægolie og har mange gavnlige egenskaber for hud og hår... blandt andet at forebygge skæl.

Problemet er, at olivenolie har en lav absorptionshastighed, hvilket betyder, at den sidder i dit skæg længe og skægget kan derfor se fedtet ud, hvis du bruger for meget.

Fordelen ved de fleste skægolier er, at de absorberes hurtigt og får dig til at se frisk ud.

Hvorfor kløer mit skæg?

Når skæg gror ud, skal de ru og hårde skægstubbe trænge gennem huden for første gang, hvilket kan medføre kløe.

Kløen aftager normalt efter et par uger, men for mange mænd er det i begyndelsen en udfordring.