Spar 20% på alle solbriller

Spar 20% på alle solbriller

Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 34 kr - Gratis over 449 kr-
Kontakt os

4 Spørgsmål du bør stille dig selv, før du køber et skeletur

Uanset om du bruger flere timer eller kun minutter på at afgøre, om et skeletur er noget for dig – og er klar på at investere i urværk og materialer i høj kvalitet – skylder du dig selv at få mest muligt ud af den tid. Hvordan gør man det? Ved at stille de rigtige spørgsmål.

Uanset om du er på jagt efter dit første ur for at give din smartphone en pause i lommen, eller du allerede viser din ursamling flot og sikkert frem, så er det et stort foretagende at købe et skeletur. Det er let at blive så forelsket i et design, at man glemmer at gøre sig de mere praktiske overvejelser: Er det selvoptrækkende? Kan jeg udskifte remmen? Kan jeg rent faktisk se, hvad klokken er?

For at hjælpe dig med at holde styr på alle de mange detaljer, der gør et skeletur til noget særligt, har vi sammensat den her tjekliste med spørgsmål, du bør stille dig selv, før du køber dit skeletur.

1 4 spørgsmål du bør stille dig selv, før du køber et skeletur1.1 1. hvilken type urværk vil du have?1.2 2. hvor meget af urskiven vil du se?1.3 3. hvilken farve metal har du typisk på?1.4 4. hvilken historie vil du fortælle med et skeletur?

1. Hvilken type urværk vil du have?

Urværket svarer til motoren i en bil – det er hjertet, der pumper blod ud i årerne.

Når vi snakker skeleture, er der to typer urværk, der virkelig er noget værd – automatisk (selvoptrækkende) og mekanisk (manuel optrækning). Det er urværket, der er så interessant ved gennemsigtige ure – at man kan se urets hjerte banke i en perfekt rytme.

Automatiske ure er selvoptrækkende og får deres energi fra dine håndledsbevægelser – ikke fra batterier. Når du har uret på, bliver det "ladt op" ved hjælp af en fjeder. Automatiske ure bliver klassificeret som mekaniske ure, fordi de også kan trækkes manuelt op.

Der findes skeleture med kvartsværk (battery-powered), men de giver ikke den samme oplevelse som mekaniske skeleture. Mange af dem er designet til bare at ligne, at man kan se deres indre.

Gennemsigtige skeleture og lommeure er typisk dyre på grund af den type urværk, de har. Det er dyrere at fremstille et automatisk mekanisk skeletur end et med kvartsværk.

Hvad sker der, hvis mit automatiske ur stopper? Du kan ikke altid have dit armbåndsur på. Hvad sker der, hvis et automatisk ur stopper? Automatiske ure skal trækkes op – enten ved hjælp af dine bevægelser eller manuelt – for at holde sig kørende. Hvis de ikke bliver trukket op, stopper de med at virke efter noget tid – mellem 36 og 48 timer.

Det er ikke farligt at lade et automatisk skeletur stoppe. Det skader ikke at lade uret bruge al energien. Hvis præcision er vigtigt for dig, så er det bedst at sørge for, det altid er trukket op. Brug en automatisk uroptrækker, når du ikke har uret på, eller træk det manuelt op hver dag.

Når det er tid til at tage dit automatiske ur på igen, skal du bare trække det manuelt op for at starte det igen.

Viser Låsbar Roterende Urkasse - 5 ure, Asmund Dante Ur V1, Limited Edition - Jacob Dante Ur, Shaun Ambitio Ur, Kristian Mariner Ur & Julian Troika Ur

Har du brug for en uroptrækker? En af fordelene ved en optrækker er, at den automatisk holder dit ur kørende og klar til brug. Du behøver ikke at stille dit ur hver gang, du beslutter dig for at bruge det igen.

2. Hvor meget af urskiven vil du se?

Antaget at du vil have et mekanisk eller automatisk skeletur, hvor meget af urets indre foretrækker du så at kunne se? Det smukke ved et skeletur er, at urskiven enten er helt eller delvist fjernet og urets indre vises frem.

 1. Urskive
  Urskiven er den del, der er blevet skåret ud i et skeletur. Urskiven består af viserne og tallene.
  Det kan være svært at se, hvad klokken er på nogle skeleture, hvor urskiven helt er fjernet, fordi viserne går i ét med baggrunden. Hvis det er et problem, bør du overveje et
  skeletur med delvist udskåret urskive – hvor tallene stadig er synlige og det er nemt og hurtigt at se, hvad klokken er.
 2. Viser
  Viserne peger på timemarkørerne for at vise, hvad klokken er.
 3. Urkasse
  Forestil dig hele uret… urkassen er det, der holder det hele sammen. Urkasser kan være lavet af alt fra plastik til guld. Urkasser i rustfrit stål er et alletiders valg for pris og holdbarhed. Urkassens bagside kan også være metal, eller glas hvis du også vil kunne se urets indre fra bagsiden.
 4. Krystal
  Den gennemsigtige del af uret – den del du kigger igennem – er krystallet. Det kan være lavet af glas, plastik eller safir. Safirkrystal (safirglas) er det, der bedst modstår ridser, og det kan ses på prisen.
 5. Horn
  Horn er typisk lavet af metal og forbinder urkassen til remmen. Hvis du er interesseret i at skifte
  urremme, bør du sikre dig, at uret er lavet med quick-release funktionalitet.
 6. Krans
  Kransen er ringen, der sidder omkring urskiven og holder krystallet på plads. Nogle
  urfunktioner bruger kransen.
 7. Krone
  Kronen er den del, der bruges til at stille uret, skifte dato eller, på et mekanisk skeletur, trække uret op.
 8. Timemarkør
  Timemarkører findes i mange former – almindelige tal, romertal eller endda prikker – og repræsenterer timerne fra 1 til 12.

Hvad er forskellen på "openwork" ure, skeleture & "open heart" ure? Der findes flere ord på engelsk for ure med udskårne urskiver, men kort sagt mener nogle, at et skeletur har ekstra detaljer og mønstre, som ikke findes i openwork ure. Open heart ure har et mindre hul i urskiven ind til balancehjulet, som kan siges at være urets hjerte.

3. Hvilken farve metal har du typisk på?

Du har måske allerede en stålring eller et armbånd, du gerne vil bære dit skeletur sammen med. I så fald er det bedst at matche farverne på dine metaller. Hvis du er på udkig efter et skeletur, der matcher en guldring, så anbefaler vi at vælge et guldfarvet ur med metalrem. Og hvis du har en sølv-, platin- eller stålring (eller armbånd) på, så vælg et sølvfarvet skeletur og rem.

Hvad er dit budget? Prisen på et skeletur afhænger langt hen ad vejen af ikke bare urværket, men også de materialer urkassen og remmen er lavet af.

For hvide og sølvfarvede ure er platin nummer 1. Det er et tungt, slidstærkt metal, der er lige så dyrt som det er sjældent. Sølv er ikke et populært valgt, fordi det så nemt bliver misfarvet, og fordi det meste rustfri stål ligner sølv til en meget mere overkommelig pris.

Hvis du vil have et gult eller guldfarvet ur, så er guld en mulighed. Hvis du ikke har lyst til at betale en bondegård for ægte guld, kan du i stedet vælge et ur i guldfarvet rustfrit stål. Samme look, betydeligt lavere pris.

Hvor slidstærkt bør et skeletur til mænd være? Arbejder du meget med hænderne eller har du tænkt dig at have dit skeletur på hver dag? Så er det måske bedst at vælge et slidstærkt metal som rustfrit stål.

Rustfrit stål er nok mest kendt fra hvidevarer og køkkenredskaber, men det er også et populært valg til ure. Rustfrit stål ligner sølv og kan poleres for en skinnende glans eller børstes for en mat finish. Det ser pænt ud længe og bliver ikke misfarvet. Det findes endda i en række forskellige farver, der ligner guld og rosenguld. Rustfrit stål er nemt at rengøre, meget holdbart og modstandsdygtigt overfor ridser og korrosion. Det er også meget billigere end andre metaller.

Uanset hvilket metal du vælger, bør du sikre dig, at det er allergivenligt for at mindske risikoen for en allergisk reaktion. Hos Trendhim er alle vores metaller testet for nikkel og certificeret nikkel-fri og sikre at have på.

4. Hvilken historie vil du fortælle med et skeletur?

Før André Charles Caron skabte det første skeletur i 1760, var urets indre altid skjult for at beskytte det mod vind og vejr. Men Caron havde andre planer. Han vidste, at hemmeligheden inden i var værd at dele… han vidste, at der var en historie inden i, der bare ventede på at blive fortalt (eller i hvert fald set).

Det er fundamentet for det sidste spørgsmål, du bør stille dig selv – "hvilken historie vil jeg gerne fortælle?" Vi mener, at accessories er de små detaljer, der gør et øjeblik mindeværdigt. Uret du har på, er en lille måde at give udtryk for, hvem du er – uden at sige et eneste ord.

Er du ude efter et steampunk ur eller noget elegant at have på i en professionel kontekst? Skeleture til mænd er iøjnefaldende og sætter med garanti gang i samtaler, men størrelsen og designet kan have betydning for, hvordan du bærer det.

En tommelfingerregel siger, at urkassen skal være proportional med din kropsbygning. Klik her for mere om størrelsen på urkasser og hvordan du sikrer, at dit ur passer.

Det er også værd at overveje de praktiske aspekter af et skeletur – mekaniske ure bruger ikke batterier, men skal til gengæld trækkes op. Automatiske ure bruger dine bevægelser til at drive uret, så du slet ikke behøver at trække det op. Ritualet med at trække et ur op er noget, mange ursamlere snakker om. Det er en fysisk forbindelse til deres skeletur, der starter hver dag. Kunne det være noget for dig?

Er du på udkig efter noget til en særlig lejlighed eller en gave? Så er et limited edition skeletur måske svaret. Det er noget, der matcher din personlighed og fungerer som en helt unik måde at udtrykke dig på. Og du vil være en af de eneste mænd i verden med det ur. Eller vil du have noget casual, du kan have på hver dag?

Uanset hvilken historie du vil fortælle, kan du være sikker på det bliver hørt, hvis du har noget så unikt som et skeletur på.