Spar 20% på alle solbriller

Spar 20% på alle solbriller

Returner indenfor 365 dage - uden problemer!
Fragt 34 kr - Gratis over 449 kr-
Kontakt os

Slips - din ultimative guide

Lær alt, der er værd at vide om slips. Lige fra hvordan man matcher farver og vælger stoffer til hvordan, man binder klassiske knuder.

Hvem har ikke lyst til at blive mødt med ordene fedt slips når man træder ind i et rum? Det er i hvert fald bedre, end at der pludselig bliver stille og alle stirrer på dig. Oscar Wilde sagde engang: “Et velbundet slips er det første seriøse skridt i livet.” Hvis det er tilfældet… så er det tid til at tage det første skridt.

1 Slips - din ultimative guide1.1 Sådan bærer du et slips1.2 Slipsets stof1.3 Slips der er værd at kende til1.4 3 måder du kan binde et slips1.5 Accessories til slips1.6 Sådan matcher du et slips til dit jakkesæt1.7 Hvide skjorter1.8 Blå skjorte1.9 Blå striber eller tern1.10 Pink striber eller tern1.11 Tilføj et jakkesæt1.12 Tip #1 til at matche dit slips og jakkesæt1.13 Den korte version af slipsets historie1.14 I spurgte – vi svarede

Sådan bærer du et slips

Det grundlæggende princip bag at binde og bære slips er, at det skal se ud som om, det har været nemt. En form for elegant ubekymrethed, der kommer af erfaring og selvtilliden til at fravælge perfektion.

Slipsets længde

Bær slipset således at spidsen er lige over dit bæltespænde.

Slipsets bredde

Slips findes i mange forskellige bredder fra de helt tynde til nostalgiske disko-slips, men standarden for slips er en bredde på 5-7 cm. En vigtig faktor, der påvirker bredden, er jakkesættets revers. Slipset bør på sit bredeste punkt være omtrent samme bredde som reverset på dit jakkesæt.

Som en tommelfingerregel bør du vælge et slankt slips til et slankt revers og et bredt slips til et bredt revers.

Noget andet du bør tage i mente er din kropsbygning. Er du bredskuldret? Så forsøg dig med bredt revers og slips. Hvis du er slank eller har en mindre kropsbygning, så vælg et slankere slips og revers.

Slipsets anatomi

Ved at forstå hvordan slips er opbygget, bliver du en mere informeret køber, så du ender med at købe slips, der ikke bare ser godt ud, men også er godt kvalitet.

 1. Bladet – Slipsets 'krop'.
 2. Spidsning – Materialet der er syet på bagsiden af spidsen og halen. Selv-spidsning er når det samme materiale som til resten af slipset bliver brugt. Dekorativ spidsning betyder, at et andet materiale er blevet brugt. Hvis et ringere stof er blevet brugt, så er det værd at stille spørgsmålstegn ved, hvor god kvaliteten egentlig er – det kan have været et valg, der blev truffet for at spare penge.
 3. "Bar Tack" – En stærk søm, der holde de to sider sammen og opretholder formen.
 4. Mærket – Her finder du typisk navnet på virksomheden eller designeren bag.
 5. Løkken – Når slipset er bundet, kan den smalle del føres ned i løkken bagpå, så den er ude af syne. Dobbelttjek at den smalle del rent faktisk kan føres igennem løkken. Når løkkens materialer er af samme høje kvalitet som skallen, så er det et tegn på, at alt er som det skal være.
 6. Halsen – Midten af slipset.
 7. Skallen – Stoffet på slipsets yderside. Her har du mulighed for at vælge imellem silke, uld, bomuld eller polyester.
 8. Sømmen – Der hvor forskellige dele er blevet syet sammen. Et godt slips er syet med en vinkel på 45 grader fra kanten af stoffet. Slipset vil hverken hænge lige eller holde til hverdagsbrug, hvis det ikke er gjort sådan.
 9. Mellemforet – Materialet inden i slipset, der giver slipset sin form og gør, at det bedre modstår krøller. Et kvalitetsslips bruger uld, fordi det er blødt, holdbart og krølfrit. Nogle slips bruger bomuld eller syntetiske materialer, som ikke fungerer lige så godt som uld.
 10. Halen – Den tynde ende af slipset. Den passer ned i Løkken, når slipset er bundet.
 11. Den skjulte søm – En skjult syning, der sammen med "Bar Tack" holder de to ender sammen.
 12. Mærkat med vaskesymboler osv. – Særlige anvisninger vedrørende rengøring og informationer om f.eks. oprindelseslandet.

Slipsets stof

De mest udbredte stoffer til slips er silke, uld, bomuld og polyester. Hvert stof har forskellige egenskaber, men det vigtigste, du bør holde øje med, er det rent visuelle. Ligesom med lommeklude og butterflies bør du sigte efter kontrast når du vælger slipsets stof.

F.eks. kan et elegant, slankt slips stå i fin kontrast med et tykt uldjakkesæt eller en bomuldslommeklud. På samme vis kan et groft uldslips passe godt til en silkelommeklud eller et fintvævet jakkesæt.

Silkeslips

Silkeslips er nemme at opbevarer og føles bløde. Materialet er desværre lige så svært at rengøre og holde krølfrit som det er luksuriøst.

Uldslips

Uldslips giver en anden tekstur og dybde til dit outfit og findes i fornemme materialer som f.eks. cashmere. Materialet er kendt for at resultere i større knuder, men det er også svært at vaske og kan krympe, hvis man ikke passer på.

Bomuldsslips

Slips lavet af bomuld er nemme at stryge, rengøre og opbevare samtidig med, at de er stærke og holdbare. De kan dog krympe i varmt vand og krøller nemt.

Polyesterslips

Polyesterslips er nemme at opbevare og vejer næsten ingenting. De kan se billige ud, fordi de reflekterer lyset på en måde, der ser kunstig ud sammenlignet med silke.

Slips der er værd at kende til

Enhver samling af slips, der er noget ved, indeholder slips af mere end én type eller stil. Det er helt fint at have en favorit, men gå ikke glip af muligheden for at bære et polkaprikket slips til den helt rigtige lejlighed. Er du bekymret for, at det skulle gå hen og blive beskidt? Det er der heldigvis en løsning til, som du kan læse i vores guide: Sådan opbevarer, rengør og stryger du slips.

Ensfarvede slips

Ensfarvede slips består sjovt nok af én enkelt farve. De mest alsidige er marineblå og bordeauxrød, som begge ser elegante ud til stort set ethvert outfit og derfor er et godt første køb til din slipsesamling. Du kan også eksperimentere med lysere nuancer til varmere måneder og mindre formelle begivenheder.

Stribede slips

Stribede slips er nogle af de mest populære til business og er generelt nemme at matche med forskellige outfits. En tommelfingerregel er, at jo tyndere striberne er og jo større mellemrum, der er mellem dem, jo mere formelt er slipset.

Polkaprikkede slips

Polkaprikkede slipse ser ikke bare simple og elegante ud - de gør det også nemt at matche med andre dele af dit outfit… hvis dine bukser altså ikke har samme mønster. Andre 'prikkede' slips som f.eks. små firkanter, diamanter eller andre former findes typisk også i den her kategori.

Paisleymønstrede slips

Paisleymønstrede slips er ligesom den polkaprikkede slags et noget mere interessant valg end et ensfarvet slips. Paisley er et mellemøstligt blomstermønster, der har eksisteret i århundreder.

Strikkede slips

Strikkede slips er slips, der er strikkede. Det vidste du nok ikke, hva'? Du kan se på slipsets tekstur om det er strikket. Teksturen er grovere end de typiske vævede slips og har en fladere ende.

Strikkede slips er mere casual og passer godt til hverdagsbrug på kontoret.

Specielle slips til jul osv.

Specielle slips er typisk sjove, men sjældent specielt velegnede udenfor hjemmet. Det er den eneste type slips der matcher grimme julesweatere. Vi kan ikke anbefale at du tager sådan et slips på til jobinterview... med mindre du da ansøger om jobbet som julemand!

Grenadineslips

Grenadineslips er formet som almindelige slips med en tilspidset ende og normal bredde, så de egner sig meget bedre til formelle lejligheder end andre strikkede slips. Ud over bredden og enden er grenadineslips vævet på en anden måde, som er strammere og mere kompleks. Det gør dem også ret dyre.

Macclesfield slips

Macclesfield slips er opkaldt efter er by i Cheshire, England, som blev kendt i det 17. århundrede for deres silkevævning og det specielle mønster, de producerede. Mønsteret er samme type som Foulard eller tapet slips. Foulard slipset er et simpelt, gentagende mønster, der typisk indeholder blomster, geometriske former – firkanter, diamanter, prikker – eller individuelle paisleyformer.

Macclesfield er i dag et generisk navn, der beskriver slips med små, geometriske mønstre vævet i silke.

3 måder du kan binde et slips

Det første man absolut skal vide, før man tager et slips på, er hvordan man binder det. Det er nu tid til det skridt, Oscar Wilde snakkede om.

Vi anbefaler at du starter med en skjorte, der ikke er helt ny, så den ikke er for stiv. Du kan også gøre det nemmere ved først at knappe den øverste knap efter, du har bundet knuden.

Four-In-Hand knuden

Four-In-Hand er en simpel knude og nok den, der er nemmest at lære... og så ser den fantastisk ud med en fordybning! Den passer bedst til mænd med mindre halse eller slips af et tungere stof.

Klik her for at se videoen på dansk, fransk, hollandsk, italiensk eller spansk.

Sådan binder du Four-In-Hand knuden

 1. Start med den brede ende af slipset til venstre. Den skal gerne række 20 cm under den tynde ende på højre side.
 2. Kryds den brede ende vandret foran den tynde ende under din hage.
 3. Træk den brede ende op og igennem løkken rundt om dit hals.
 4. Hold forsiden af knuden løst med din pegefinger og før den brede ende ned igennem løkken foran.
 5. Stram knuden ved at holde den tynde ende og føre knuden op.

Half Windsor

Half Windsor knuden er også asymmetrisk, men den er bredere og mere struktureret end Four-In-Hand knuden, med en pæn trekantet finish. Det er en klassiker, der kan bruges i de fleste situationer pga. den perfekte mængde formalitet til hverdagsbrug. Bredden passer til de fleste kraver. Virker bedst med mellemtunge slips.

Klik her for at se videoen på tysk, dansk, fransk, hollandsk, italiensk eller spansk.

Sådan binder du Half Windsor knuden

 1. Start med den brede ende af slipset på venstre side og den tynde ende på højre side. Den brede ende skal være længere end den korte ende.
 2. Kryds den brede ende vandret foran den tynde ende så de danner et X lige under din hage.
 3. Før den brede ende rundt om og bag ved den tynde ende.
 4. Før den brede ende over og igennem åbningen ved din hals.
 5. Fold den brede ende over forsiden af den tynde ende.
 6. Træk den brede ende under og igennem åbningen ved din hals. Træk den brede ende af knuden igennem løkken foran.
 7. Stram knuden ved at trække ned i den brede ende.

Full Windsor

Full Windsor er en stor knude, der ofte bliver brugt i militæret, fordi den udstråler autoritet og formalitet. Windsor har et symmetrisk, trekantet finish og passer bedst til tykke halse og slips lavet af lette materialer.

Sådan binder du Full Windsor knuden

 1. Start med den brede ende til venstre, så den hænger 12 cm under dit bælte.
 2. Kryds den brede ende vandret foran, så den danner et X lige under din hage.
 3. Før den brede ende op og under løkken omkring din hals.
 4. Før den igennem løkken og træk den brede ende hele vejen ned.
 5. Før den brede ende rundt bag om knuden og over på den anden side.
 6. Lav en løkke med den brede ende over toppen af løkken omkring din krave og før den ned igen. Du har nu to løkker på hver side af den tynde ende.
 7. Før den brede ende hen over forsiden af knuden, så den danner et bånd. Brug en finger til at holde den på plads.
 8. Før den brede ende under løkken mod din hage.
 9. Træk den brede ende igennem båndet foran (Trin 7).
 10. Træk den brede ende hele vejen ned og udjævn eventuelle krøller i knuden.

Sådan binder du et slips med en fordybning

Den berygtede fordybning skal være lige under knuden. Uanset om dit slips er lavet af uld, silke, cashmere eller det er dit strikkede favoritslips, så kan du lave en fordybning.

 1. Når du er ved at være færdig med at binde dit slips: pres din tommelfinger og pegefinger sammen lige under knuden for at lave en fold.
 2. Stram dit slips samtidig med, at du holder fordybningen på plads.
 3. Juster fordybningen for at fremhæve folden.

Accessories til slips

De primære accessories til slips er diverse slipsenåle. Helt overordnet er formålet med dem at holde dit slips på plads… men de kan gøre så meget mere.

Dem med stropper kan sikre, at dit slips ikke flyver rundt, når det blæser. Er du bange for, at det falder ned i suppen? Prøv en slipsenål eller -kæde. Ser knuden flad ud? Brug en glidende slipsenål til at skubbe den lidt fremad.

Sådan matcher du et slips til dit jakkesæt

Det vigtigste råd vi kan give dig er at matche dit slips til dit jakkesæt – ikke dit jakkesæt til dit slips. Med andre ord, køb dit jakkesæt og skjorte først... så kan du bagefter finde et slips, der matcher.

 • Et moderne jakkesæt ser godt ud med tyndere slips.
 • Undgå ekstremt brede eller tynde slips. Standardbredden er 5 til 7 cm. Hvis du vælger et slips, der er for slankt eller for bredt, kan det få hele dit look til at se forældet ud.
 • Dit slips bør være ensfarvet og mørkere end din skjorte.
 • Hvide skjorter, inkl. cremefarvet og grålig-hvid, passer til mere eller mindre alt. Det samme kan siges om sorte, grå og marineblå jakkesæt – de matcher praktisk talt hvad som helst.
 • Vælg en kraftig farve for at give ekstra liv til et ellers dystert look.
 • Hvis du er glad for mønstrede skjorter og jakker, så bør du sikre dig, at slipset komplementerer de primære farver i skjorten, dvs. dem, der er mest af.

Reglerne her er meget generelle og nemme at følge. Vi er store fans af mønstre. Lær hvordan du kan matche dem – det er ikke så svært, som du måske går og tror, og det er bestemt det hele værd. Det eneste det kræver er en smule selvtillid.

Hvide skjorter

Hvid er en alsidig farve og et blankt lærred til ethvert slips.

Blå skjorte

Lyseblå ser godt ud sammen med slips i nuancer af blå eller gul samt mørkegrøn, vinrød eller pink.

Blå striber eller tern

Vælg et slips, der er mørkere end skjorten og med et mønster, der er større end striberne eller ternene på skjorten.

Pink striber eller tern

Vælg et slips, der er mørkere end skjorten og med et større mønster end de striber eller tern, der er på skjorten.

Tilføj et jakkesæt

Nøglen til at tilføje et jakkesæt til en hvilken som helst af de ovenstående kombinationer er at sikre sig, at én af de tre dele – jakkesæt, skjorte eller slips – er ensfarvet.

Tip #1 til at matche dit slips og jakkesæt

 1. Dit slips bør altid være det sidste, du køber. Vælg dit jakkesæt og din skjorte først.

  Det er altid nemmere at finde et slips, der matcher din skjorte… i stedet for at finde en skjorte, der matcher dit slips.

Læs mere i vores komplette guide til at rengøre, opbevare og stryge slips.

Den korte version af slipsets historie

De første stykker tøj til halsen blev båret af den berømte Terrakottahær i Xi’an, Kina, som blev begravet omkring år 210 f.v.t. for at beskytte deres kejser i livet efter døden. Andre beklædningsdele til halsen er igennem tiden blevet set i hele verden som et tegn på velstand og magt. Det moderne slips stammer dog direkte fra... kroatiske lejesoldater fra det 17. århundrede (det havde du nok ikke regnet med!).

Lejesoldaterne var elitetropper, der arbejdede for Frankrig i løbet af Trediveårskrigen. Ludvig 14. lod sig inspirere af dem og begyndte at kopiere deres look – bortset fra at han skiftede deres røde halstørklæder ud med en enorm halsklud af hvide blonder. Det franske ord for slips er faktisk ‘cravate’ og stammer fra ordet for kroat – ‘croate’. I klassisk sleskestil begyndte den parisiske elite at imitere kongen og halskluden spredte sig til hele det franske samfund.

I 1660 vendte Charles 2. tilbage til england efter at være blevet forvist i Paris og bragte den nye mode med sig. Tiden gik og i løbet af den industrielle tidsalder blev slipsets design simplere eftersom behovet steg for et slips, der forblev bundet.

Med tiden har slipset haft mange former, med alt fra vilde farver i 70'erne til tynde slips på hipstere i hele verden. Uanset hvilket årstal vi ser på, så repræsenterer slipset en persons individuelle stil og vil altid gøre indtryk.

I Spurgte – Vi Svarede

Hvorfor går mænd med slips?

Moderne slips er mest af alt til pynt og bliver brugt til at udtrykke personlighed og/eller er et jobkrav.

Findes slips i forskellige længder?

De fleste slips er standardlængden på omkring 145 cm. Til de høje fyrer er det muligt at finde lange slips på omkring 157 cm i specialbutikker.

Hvad er den nemmeste måde at binde et slips på?

Vi føler at Four-In-Hand knuden er den nemmeste. Når det er sagt, så bliver hvad som helst jo nemt, hvis man øver sig nok.

Hvilke slips passer til et kontormiljø?

Tynde slips er generelt casual, så dem bør du holde dig fra. Jo mørkere et slips er, jo mere formelt er det. Når du er i tvivl, så vælg et ensfarvet bordeauxrødt eller marineblåt slips.

Hvilken farve skjorte og slips skal jeg vælge til et marineblåt jakkesæt?

Et marineblåt jakkesæt er et af de mest alsidige, du kan eje. Det klassiske skjortevalg er hvid. For at gøre det simpelt foreslår vi et slips, der er rødt. Røde slips matcher et blåt jakkesæt bedre end nogen anden farve jakkesæt.

Hvis du leder efter noget mere diskret, så prøv laksefarvet, koralrød, pink eller bordeauxrød. De er stadig rødlige farver, men de er ikke lige så dristige som et helt rødt slips.

Hvor skal en slipsenål sidde?

Slipsenålen skal altid være imellem den trejde og fjerde knap fra toppen af din skjorte. Læs vores ultimative guide til slipsenålen for at lære alt om, hvordan man vælger og bruger en slipsenål.

Hvorfor skal slips næsten altid bindes når butterflies typisk er bundet på forhånd?

De fleste mænd ved, hvordan man binder et slips, og ellers er det hurtigt at lære. Butterflies er en smule mere komplicerede.

Hvilke kriterier skal jeg bruge til at vælge den rigtige type knude til mit slips?

Knuden skal passe til situationen. Bredere knuder som f.eks. Full Windsor udstråler autoritet og formalitet.

Tyndere knuder som Four-In-Hand er mere casual og afslappede.

Den rigtige knude afhænger også af, hvilket materiale dit slips er lavet af. Tykkere materialer går bedst sammen med tyndere knuder... så de ikke ser for store ud. Det samme princip gælder for tyndere materialer.

Kan jeg smide et silkeslips i vaskemaskinen?

Nej, endelig ikke! Det ville ødelægge slipset. Læs mere here: Sådan opbevarer, rengør og stryger du slips - så du får mest ud af dine slips.

Kan jeg bruge et slips sammen med en smoking?

Det kan du godt og det ses oftere og oftere som en måde at gøre et formelt outfit en smule mere afslappet.

Personligt synes vi, at hvis du tager en smoking på, så er det bedst at gå all in og tage en butterfly på. Men hvis du vælger et slips i stedet, så vælg et sort silkeslips.

Hvilke slips bør jeg vælge om vinteren?

Uldslips er generelt bedre om vinteren, fordi de er tykkere og har en grovere tekstur. Med hensyn til farver er mørkere nuancer af blå, grå og brun gode valg. Og så selvfølgelig et juleslips.

Hvilke slips bør jeg vælge om sommeren?

Modsat de tykke uldslips i vinterfarver bør du til sommerheden vælge et hør- eller bomuldsslips i lyse farver.

Har I en lommeklud der matcher det her slips?

Vi bliver faktisk spurgt om det her på en daglig basis. Og svaret er ja, det har vi!

For at finde en lommeklud, der matcher dit farvede slips, kan du bruge vores Interaktive Farvehjul og vejledningen i "7 vigtige regler til at matche accessories til mænd." Så finder du hurtigt det perfekte match!